Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Predstavljanje Izveštaja o sprovođenju javnih politika prema povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji u Vojvodini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

25. 11. 2015. Press centar, 25. novembar, 11 sati

Predstavljanje Izveštaja o sprovođenju javnih politika prema povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji u Vojvodini

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada održala konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a/ SREDA, 25. novembar 2015. u 11 sati

 

TEMA: Perspektive jednakih mogućnosti za povratnike po osnovu sporazuma o readmisiji“

Od decembra 2014. godine Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) iz Novog Sada realizuje dvogodišnji projekat „Perspektive jednakih mogućnosti za povratnike po osnovu sporazuma o readmisiji“.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije.

Povratnici su državljani Srbije kojima je odbijen zahtev za azil ili su izgubili pravo na privremeni boravak, najčešće, u nekoj od zemalja Evropske unije (EU).

Povratak tih ljudi se odvija na osnovu sporazuma o readmisiji koje je Srbija potpisala sa EU i pojedinačnim zemljama.

Najčešći problemi sa kojima se povratnici susreću po povratku u Srbiju, posebno oni koji su proveli duže vreme u inostranstvu, su: nedostatak dokumenata, nerešeni socijalni i ekonomski problemi, nepoverenje u institucije, nefleksibilnost institucija, komplikovane procedure i socijalna izolacija.

S obzirom da se (re)integracija povratnika odvija na nivou lokalnih zajednica, jedan od ciljeva projekta je bio da se izvrši monitoring i evaluacija lokalnih regulativa i mehanizama koji se tiču povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, identifikuju slučajevi diskriminacije i promoviše uključivanje perspektive jednakih mogućnosti u lokalne politike.

Monitoring lokalnih politika i praksi obavljen je u svih 45 opština u Vojvodini u periodu od februara do juna meseca 2015. godine, a kvantitativni i kvalitativni podaci sabrani su i obrađeni u Izveštaju o sprovođenju javnih politika prema povratnicima po osnovu sporazuma o readmisiji u Vojvodini.

 

Izveštaj i dosadašnje rezultate projekta na konferenciji su predstavili: Danilo Ćurčić, pravni savetnik i autor izveštaja,  Damir Krkobabić, koordinator projekta i  Marija Ristić Milovanović, pravna saradnica.

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

 

Za dodatne informacije pozvati:

021/6504-296, 6397-626

damir@ehons.org

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

 

Foto: M.Miškov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs