Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  “Crkve i verske zajednice u Srbiji: Između Boga i društva“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

18. 12. 2015. Press centar UNS-a, 18. decembar u 13 sati

“Crkve i verske zajednice u Srbiji: Između Boga i društva“

Tribina nedeljnika Vreme

 

  

TEMA: “Crkve i verske zajednice u Srbiji: Između Boga i društva“

Nakon sloma komunizma u istočnoj Evropi religija se vratila na velika vrata, opovrgavajući mnoštvo prognoza o njenom neminovnom “izgnanstvu” iz Evrope. U većini zemalja bivše Jugoslavije isprepletanost nacionalnog i verskog postala je još snažnija tokom rata devedesetih. Danas je u Srbiji odnos svetog i sekularnog fluidan i promenljiv.

Ko postavlja granice delovanja Crkava i verskih zajednica u društvu? Kakav je odnos trijade Crkva-društvo-država, a kakav bi on trebalo da bude? Do koje mere verske zajednice moraju, treba, smeju i mogu da učestvuju u društvenim pitanjima? Da li je SPC zaista tako moćna kao što je predstavljaju ponekad u  javnosti? Koliko vernici u Srbiji slušaju svoje verske predstavnike? Kakva je situacija u okolnim državama? Da li liberalna javnost i verske zajednice mogu da nađu zajednički jezik?

O svim ovim i drugim brojnim, bitnim pitanjima razgovarali su: Davor Džalto, predsednik Instituta za studije kulture i hrišćanstva, Zoran Devrnja, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i sveštenik Srpske pravoslavne crkve, Dragan Muharem, predavač na Teološko-katehetskom institutu u Subotici i sveštenik Rimokatoličke crkve

 Tribinu je moderirala Jelena Jorgačević, novinarka nedeljnika Vreme.

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



 

Foto M.Miškov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs