Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Prvo predizborno istraživanje u 2016. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

03. 02. 2016. Press centar UNS-a, 3. februar u 11 sati

Prvo predizborno istraživanje u 2016. godini

REZULTATE prvog predizbornog istraživanja možete preuzeti u nastavku

 

Politički barometar agencije Faktor Plus

Ispitivanje javnog mnjenja Republike Srbije

 

Kada bi se izbori održali sada, izlaznost bi bila 53 odsto, što je na nivou izbora od pre dve godine, rekao je Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, na konferenciji za medije u Press centru UNS-a, predstavljajući prvo predizborno istraživanje agencije Faktor plus u 2016. godini.

Prema ovom istraživanju, sedamdeset odsto potencijalnih birača već sada zna za koga bi glasala.

Kao i do sada najviši rejting ima Srpska napredna stranka - 49.5 odsto, slede je Socijalistička partija Srbije - 10.6 i  Demokratska stranka – 6.8 osto podrške.

Kako rezultati pokazuju, Cenzus prelaze  i Srpska radikalna stranka - 6 odsto, koalicije Demokratska stranka Srbije - Dveri 5.6 odsto i Socijaldemokratska stranka - Liberalno demokratska partija - Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i stranke manjina.

Partija ujedinjenih penzionera i Jedinstvena Srbija zajedno sa SPS-om imaju poršku oko 15 odsto birača.

Podaci o izlaznosti  i opredeljenjima za lokalne izbore su gotovo isti kao i za republičke i 78 odsto građana podržaće istu opciju.

„Kampanje kod nas su uglavnom negativne i retko motivišu neopredeljene da izađu na izbore. Na taj način se samo učvršćuju već postojeći stavovi - dodao je Stanković.

Kao glavni razlozi udruživanja stranaka u koalicije preovladavaju tri odgovora: obezbeđivanje mesta u Skupštini, slični političke stavove i opredeljenja stranaka i njihovih lidera i stvarannje pozitivnog medijskog utiska.

Istraživanje pokazuje i da skoro jedna trećina građana nije sklona da prihvati svaku vrstu koalicije i ne bi glasalo za stranku koju podržavaju ako bi stupila u koaliciju sa strankom o kojoj nemaju pozitivno mišljenje.

Dejan Vuk Stanković je najavio i da će Faktor plus u narednom periodu više pažnje posvetiti nekim životnim pitanjima.

„Ovo istraživanje pokazuje i da u Srbiji još uvek preovladava pozitivan stav o izbeglicama, uprkos tome što desničarska propaganda dobija na značaju, a izbegličkoj krizi se ne vidi kraj. I krajnje desničarke stranke u Srbiji smatraju da izbeglice treba humano tretirati - zaključio je Stanković.

 

Učesnici su bili: mr Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor Plus, Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije Faktor Plus, dr Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

 

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



 

Foto: M.Miškov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs