Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  „Najveće obaveštajne akcije i afere na Balkanu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

02. 03. 2016. Press centar UNS-a, 2. mart u 12 sati

„Najveće obaveštajne akcije i afere na Balkanu“

IK Filip Višnjić održala je promociju knjige

 

 Promocija knjige „Najveće obaveštajne akcije i afere na Balkanu“

 

 

Koje su to najveće obaveštajne afere u novijoj istoriji obaveštajno-bezbednosnih slušbi na Balkanu? Da li su to „Opera“ i „Labrador“?

Šta su ustvari obaveštajne afere „Opera“ i „Labrador“? Šta ih izdvaja kao najveće u odnosu na ostale afere? Zašto je operativna akcija hrvatske službe bezbednosti „Labrador“ bila tako uspešna, dok je najveća akcija hrvatske službe svih vremena, „Janjičar“, potpuno propala?

Da li su obaveštajne afere „Perković“ i „Mustać“ osnovni krivci za raspad Jugoslavije i krvavi građanski rat na Balkanu? Koliko su afere „Tus“, „Stipetić“ i „Agotić“ oslabile ubojnu moć JNA i istovremeno ojačale hrvatsku vojsku? Kako su obaveštajne afere „Rekić“ i „Šćepo“ oslabile ionako slab obaveštajno-bezbednosni sistem bošnjačke vojske? Kako su jedan oficir i jedan saradnik KOS-a uspeli da „oko malog prsta“ zavrte obaveštajno-bezbednosne službe u najmanje šest država?

Šta se dogodilo sa 30-40.000 mikrofilmovanih poverljivih dokumenata? Da li je KOS stvarno izvodio akcije koje se mogu podvesti pod terorizam ili je iza svega stajala tajna levičarska i projugoslovenska organizacija „JUTA“, pod kontrolom SK PZJ? Da li je „JUTA“ – „Jugoslovenska tajna armija“, uopšte postojala, da li postoji i danas ili je čista izmišljotina?

Delo „NAJVEĆE OBAVEŠTAJNE AKCIJE I AFERE NA BALKANU“ koncipirano je sa ciljem da se predstavi deset najznačajnijih obaveštajnih akcija i afera viđenih iz ugla lica koja su u nekima učestvovala i imaju neposredna i posredna saznanja.

Cilj ove knjige jeste rasvetljavanje dešavanja koja su prethodila ovim akcijama i aferama, načina na koji su se odvijale obaveštajne i kontraobaveštajne akcije i druge aktivnosti, kao i izučavanje njihovih posledica po bezbednost država na Balkanu. Postavljene na jedan spektrum, ocene uspešnosti analiziranih obaveštajnih akcija i afera mogu biti od izuzetno uspešnih do onih koje bolje da nikada nisu osmišljene, planirane i realizovane.

 

Govornici na promociji: Ljuban Karan, autor, Darko Trifunović, koautor, prof. dr Milan Mijalkovski, recenzenti, Dževad Galijašević, urednik edicije i Dejan Mastilović, u ime izdavačke kuće i moderator promocije

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

 



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



 

Foto: M.Miškov

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs