Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Eliminisanje privatne konkurencije i monopolizacija pogrebnih usluga u Srbiji"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

12. 04. 2016. Press centar UNS-a, 12. april 2016. godine u 11 sati

"Eliminisanje privatne konkurencije i monopolizacija pogrebnih usluga u Srbiji"

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije je održalo konferenciju za novinare

 

 

 

TEMA: Zašto će ubuduće građani skuplje plaćati lošiju uslugu? Zašto država gasi privatne firme koje plaćaju poreze i pune budžet, a dodeljuje monopol gubitaškim javnim - preduzećima čije dugove plaćaju svi poreski obveznici?                    

 

"U poslednjih nekoliko meseci lokalne samouprave širom Srbije donose odluke da zabrane rad privatnim preduzećima u oblasti pogrebnih usluga, na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima koji je nametnuo monopol javno-komunalnih preduzeća", saopštavaju iz Unije privatnih pogrebnika Srbije.

Iz Unije dodaju, da ovakvim postupkom država i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao donosilac navedenog zakona narušava Ustav Republike Srbije koji garantuje slobodu preduzetništva i ravnopravnost privatnog i javnog sektora na tržištu i krši Zakon o zaštiti konkurencije, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o trgovini Republike Srbije.

Pored svega navedenog, zabrana rada privatnom sektoru u oblasti pogrebnih usluga protivna je i normama Evropske unije o slobodi tržišta i zaštiti konkurencije, a najgrublje se narušava i Evropska povelja o ljudskim pravima, jer će se bez znanja i odobrenja članove najuže porodice tela pokojnika preuzimati direktno u bolnicima od strane javno - komunalnih preduzeća i čuvati u često neadekvatnim uslovima do momenta sahrane. Pored svega, onemogućava se i crkvenim i verskim zajednicima da slobodno raspolažu svojom imovinom, čime se narušavaju njihova Ustavom RS zagarantovana prava.

Zabrana rada celom privatnom sektoru u oblasti pogrebnih usluga odigrava se u godini koju je Vlada Republike Srbije proglasila za Godinu preduzetništva, zbog čega će više od 200 privatnih firmi sa preko 3000 zaposlenih lica biti ugašeno, a najveći ceh platiće građani, kroz dalje poskupljenje pogrebnih usluga koje su već sada u mnogim gradovima Srbije (zbog monopola javno - komunalnih preduzeća) skuplje nego u mnogim daleko bogatijim evropskim zemljama.

 

Učesnici konferencije su bili: Dragan Zdjelar predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije (UPPS), Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", mr Mirko Štefković sekretar Biskupske konferencija „Ćirilo i Metodije”, prof. dr Slavenko Grgurević, direktor Unije poslodavaca Srbije i Dragoljub Rajić, Mreža za poslovnu podršku (BSN).

 

Skupu su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i gosti iz domaćih i međunarodnih poslovnih asocijacija, organizacija za zaštitu prava potrošača i verskih zajednica.

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs