Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  „Imamo li u Srbiji šansu za lečenje većeg broja obolelih“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

15. 04. 2016. Press centar UNS-a, 15. april 2016. godine u 11 sati

„Imamo li u Srbiji šansu za lečenje većeg broja obolelih“

Udruženja Obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) i Udruženja obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije (UKUKS) su održali konferenciju za novinare

 

 

 

Dolaskom grupe lekova pod zajedničkim imenom „biosimilari“ na naše tržište, otvara se mogućnost da se daleko veći broj pacijenata obolelih od teških bolesti leči terapijom koja je slična biološkoj, a značajno jeftinija. Da bi biosimilari mogli da se koriste za lečenje novih pacijenata, potrebno je što pre doneti Pravilnik koji bi jasno regulisao njihov status u odnosu na postojeću biološku terapiju i generičke lekove.

 

TEME:   

  • Šta su biosimilari i po čemu se razlikuju od biološke terapije i generičkih lekova?
  • Da li uvođenje biosimilara znači i veću dostupnost terapije za pacijente uz istovremenu uštedu novca iz budžeta RFZO?
  • Kakva  je uloga biosimilara u budućnosti lečenja (U Evropi je za lečenje do sada registrovano oko 20 takvih lekova)?
  • Kakav je stručni stav o korišćenju bioloških lekova i biosimilara u lečenju?
  • Zašto je neophodno doneti Pravilnik koji će bliže regulisati ulogu biosimilara u lečenju?

Učesnici su bili: dr Dragana Vujičić, V.D. pomoćnika Ministra zdravlja u Sektoru za lekove i medicinska sredstva, psihoaktivne kontrolisane supstance i prekursore, mr ph. Vesna Vuković Kojović , direktorka sektora za lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje RFZO, Miodrag Stamenković, Agencija za lekove i medicinska sredstva ALIMS, prof. dr  Jelena Vojinović, predsednik Komisije RFZO za propisivanje bioloških lekova, Klinički Centar Niš, doc dr Marijana Protić, Odeljenje za gastroenetrologiju Kliničko – bolničkog centra „Zvezdara“, prim. dr Mirjana Lapčević, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti- ORS i Ljiljan Đaković, Udruženje obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije (UKUKS)

Moderator konferencije je bio Duško Nikolić.

Potrebno je da većem broju pacijenata budu dostupni inovativni lekovi. Biosimilari su, kao i biološki lekovi, bazirani na supstancama koje se prirodno nalaze u ljudskom telu. Zbog toga biosimilari ne mogu, poput generičkih lekova, da budu identični originalnom leku. Da li i ko može pacijentima garantovati da su biosimilari, iako su jeftiniji, slični biološkim lekovima i po kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti.

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs