Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Lik i delo Stevana Stojanovića Dike"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

24. 05. 2016. Press centar UNS-a, 24. maj 2016. godine u 13 sati

"Lik i delo Stevana Stojanovića Dike"

Veljko Smajević je organizovao konferenciju za novinare

 

 

TEMA: "Lik i delo Stevana Stojanovića Dike"

 

Povodom 29. maja 1991. godine, kada je FK "Crvena zvezda" osvojio evropsku titulu, u Press centru UNS-a je održana konferencija za novinare posvećena kapitenu ovog kluba, Stevanu Stojanoviću Diki. Konferenciju je organizovao Veljko Smajević, kustos i autor 18 sportskih izložbi.

Stevan Stojanović Dika, u redove Crvene zvezde stigao je 1979. godine i prošao sve kategorije, od pionira do prvog tima, za koji je zaigrao u sezoni 1986/87.

Crveno-beli dres nosio je pet sezona i za to vreme odigrao 168 zvaničnih utakmica. Osvojio je tri šampionske titule (1988, 1990. i 1991. godine), jedan nacionalni kup (1990.) i titulu šampiona Evrope 1991. godine. Branio je na svih devet utakmica Crvene zvezde u pohodu na krov Evrope u sezoni 1990/91. U toj sezoni čuvao je gol Zvezde na čak 50 takmičarskih mečeva. Kada je bilo najvažnije odbranio je šut Manuelu Amorosu u drugoj penal seriji u Bariju i kao kapiten tima podigao veliki srebrni pehar šampiona Evrope.

Posle Zvezde nastupao je za belgijski Antverpen od 1991. do 1995. godine. Sa njima je trijumfovao u Kupu Belgije 1992. godine, a godinu kasnije stigli su do finala Kupa pobednika kupova, gde su poraženi od italijanske Parme sa 1:3. Igrao je i za nemački Klopenburg od 1997. do 1999, ali su ga povrede konstantno mučile, pa je karijeru završio u grčkom Etnikos Asterasu 2000. godine.

Nastupao je za mladu i olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije, ali nikada nije zaigrao za A tim. Branio je gol Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu.

 

O našem čuvenom fudbaleru govorili su: Veljko Smajević, autor,  Jovan Sekulić i Stevan Stojanović Dika.

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs