Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  „Ima li podele vlasti u Srbiji?”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

27. 05. 2016. Press centar UNS-a, 27. maj 2016. godine u 11 sati

„Ima li podele vlasti u Srbiji?”

Fondacija Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom, Vas poziva na debatu

 

 

TEMA: „Ima li podele vlasti u Srbiji?”

 

Fondacija Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom su organizovali debatu u okviru projekta Demokratski politički forum, koja se održala u petak 27. maja 2016. godine od 11 do 14 časova u  Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III.

 

Tema debate je bila: "Ima li podele vlasti u Sbiji?". Uvodnu reč dao je predsednik UO Fondacije Centar za demokratiju prof. dr Dragoljub Mićunović, a pored uvodničara, na debati su, između ostalih, učestvovali Vida Petrović Škero (bivša predsednica Vrhovnog kasacionog suda), Neven Cvetićanin i Zoran Lutovac (Institut društvenih nauka), Jadranka Jelinčić (Fondacija za otvoreno društvo), Đorđe Vukadinović (Nova srpska politička misao), Nebojša Đuričić (Forum sudija Srbije) i drugi  predstavnici institucija, političkih partija, i nevladinih organizacija.

 

Od svog nastanka, kao oblik vladavine, demokratija je definisana kao suprotnost vladavini jednog čoveka. To je podrazumevalo učešće mnogih u vršenju vlasti u državi, u donošenju zakona, u njihovom izvršavanju i suđenja u slučaju sporova.

U liberalnoj teoriji modernih vremena – to je označeno kao podela na tri autonomna dela vlasti: zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, odnosno parlament, vladu i sudstvo.

A, kako je odavno primećeno da „vlast nastoji da se sužava“, stalno je ugrožena samostalnost pojedinih delova vlasti i njenih institucija, pa je državno ustrojstvo dopunjeno raznim nezavisnim institucijama, od kojih je slobodna, kritička javnost najbitnija.

Okrugli sto se održava u okviru projekta Demokratski politički forum koji vodi Fondacija Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert Fondacijom.

Demokratski politički forum je projekat kojim je Centar za demokratiju pokrenuo seriju debata o strateškim pitanjima razvoja Srbije i srpskog društva. Sa predstavnicima političkih stranaka, civilnog društva, stručnih krugova i drugih članova „političke zajednice“ na Forumu pokrećemo razgovore o različitim političkim projektima i javnim politikama. Ove debate, preko interaktivnog Internet sajta, nastojimo da učinimo što više dostupnim široj javnosti kakobi i građani, koji u njima ne učestvuju neposredno, mogli da izraze svoja mišljenja i predloge.

Fondacija Centar za demokratiju jedna je od nevladinih organizacija sa najvećim iskustvom i stručnošću u Srbiji. Osnovao ga je 1994. godine profesor Dragoljub Mićunović, sa grupom istaknutih intelektualaca. FCD je najpoznatiji po svom sedmogodišnjem projektu POLITEIA i projektu zapošljavanja žena, a najvažnije aktuelne aktivnosti Fonda su Demokratski politički forum, pokrenut s ciljem utvrđivanja praktičnih evropskih politika u Srbiji, kao i projekat Snaga društvene odgovornosti, koji se bavipromovisanjem ekonomskih i socijalnih prava.  

 

Snimak događaja: (snimak u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS)


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs