Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Da li Ustav Srbije treba menjati”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

07. 07. 2016. Press centar UNS-a, 7. jul 2016. godine u 11 sati

"Da li Ustav Srbije treba menjati”

Fondacija Centar za demokratiju, u partnerstvu sa Fondacijom za razvoj parlamenta i Fondacijom Fridrih Ebert je organizovala debatu

 

TEMA: "Da li Ustav Srbije treba menjati”

Fondacija Centar za demokratiju u partnerstvu sa Fondacijom za razvoj parlamenta i Fondacijom Fridrih Ebert u okviru projekta “Demokratski do ustavne reforme” organizovala je debatu u četvrtak 7. jula 2016. godine od 11 do 14 časova, u Press centru Udruženja novinara Srbije, Knez Mihailova broj 6/III.

Razgovaralo se o potrebama donošenja novog Ustava, o potrebnim novim rešenjima, o komparativnim rešenjima u evropskim ustavima, i o metodologiji donošenja novog Ustava.

Uvodnu reč dao je predsednik Fondacije za razvoj parlamenta prof. dr Dragoljub Mićunović i dr Vladimir Međak. 

Pored uvodničara, govorili su i: prof Aleksandar Molnar, prof Stevan Lilić, prof Violeta Beširević, prof Jelena Jerinić, Milan Karagaća, Bojan Klačar, Zoran Lutovac, Mirko Vučinić, Slobodan Vučković i drugi.

Pitanje: “Da li Ustav Srbije treba menjati”, plasirano je, gotovo šapatom, u javnosti sredinom prošle godine. Ubrzo zatim, premijer Aleksandar Vučić najavio je neophodnost promene Ustava, i u narodnoj Skupštini formirana je “radna grupa za reformu političkog sistema”.

Posle toliko loših primera donošenja Ustava dejstvom političkog voluntarizma, vođenog parcijalnim pragmatičnim interesima, normalno je da težimo dolaženju do najšireg konsenzusa, oko najvišeg pravnog akta, putem široke političke i stručno pravne rasprave. Smatrajući Ustav nekom vrstom “društvenog ugovora” između jednakih i slobodnih članova političke zajednice organizovane u državi, smatramo korisnim i neophodnim da se transparentne rasprave o Ustavnim reformama pokrenu.

Fondacija Centar za demokratiju u partnerstvu sa Fondacijom za razvoj parlamenta i Fondacijom Fridrih Ebert u okviru projekta “Demokratski do ustavne reforme” organizuje raspravu o potrebama donošenja novog Ustava, o potrebnim novim rešenjima, o komparativnim rešenjima u evropskim ustavima, o metodologiji donošenja novog Ustava.

Ovo je prva od serije debata koje se tiču Ustava, pošto očekujemo dugu raspravu u stručnoj i političkoj javnosti.

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati u rubrici Video ili na you tube kanalu Press centar UNS


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs