Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Delinkvencija i viktimizacija maloletnih lica u Srbiji: Rezultati Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

06. 10. 2016. Press centar UNS-a, 6. oktobar 2016. godine u 12 sati

"Delinkvencija i viktimizacija maloletnih lica u Srbiji: Rezultati Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije"

Viktimološko društvo Srbije je organizovalo promociju knjige

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 6. oktobar 2016. godine u 12 sati

TEMA: Promocija knjige "Delinkvencija i viktimizacija maloletnih lica u Srbiji: Rezultati Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije

  Na promociji su govorili:

- Prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović, redovna profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i direktorka Viktimološkog društva Srbije:

O istraživanju

Faktori koji utiču na javljanje maloletničke delinkvencije i predlozi za društveno reagovanje

- Dr Sanja Ćopić, naučna saradnica Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i predsednica Upravnog odbora Viktimološkog društva Srbije: Raspostranjenost i karakteristike delinkvencije i viktimizacije maloletnih lica u Srbiji

- Mr Ljiljana Stevković, asistentkinja na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i istraživačica Viktimološkog društva Srbije: I delinkventi i žrtve: Delinkvencija, viktimizacija i sreća maloletnih lica u Srbiji

- Prof. dr Aleksandar Jugović, redovni profesor i prodekan za nauku Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu: Delinkvencija dece: Između izazova adolescencije i puta u kriminal

- Dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i predsednica Centra za prava deteta: Značaj istraživanja o delinkvenciji maloletnih lica za kreatore javnih politika

U knjizi Delinkvencija i viktimizacija maloletnih lica u Srbiji: Rezultati Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije predstavljeni su i analizirani rezultati empirijskog istraživanja maloletničke delinkvencije u Srbiji, koje je realizovano u okviru treće Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije (International Self Reported Delinquency 3 – ISRD3). Autorke radova u kojima su predstavljeni rezultati istraživanja su: Vesna Nikolić-Ristanović, Sanja Ćopić, Ljiljana Stevković, Danica Vasiljević-Prodanović i Milica Kovačević.

Treća Međunarodna anketa samoprijavljivanjem delinkvencije (ISRD3) se prema standardizovanoj metodologiji primenjuje u 35 država sveta sa ciljem dobijanja međunardno uporedivih podataka o delinkventnom ponašanju i viktimizaciji maloletnih lica, faktorima koji doprinose njhovom javljanju, i u vezi sa tim, testiranja teorijskih koncepata koji objašnjavanju maloletničku delinkvenciju i mogu biti značajni za kreiranje mera suzbijanja i prevencije delinkvencije i viktimizacije maloletnih lica. Koordinator Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije je prof. dr Martin Killias, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta St. Gallen u Švajcarskoj.

Istraživanje u Srbiji je rezultat saradnje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i Viktimološkog društva Srbije. Realizovano je sklopu projekta br. 179044 Metodologija evidentiranja kriminaliteta kao osnova efikasnih mera za njegovo suzbijanje i prevenciju, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, implementira Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i kojim rukovodi prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović. Prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović je i nacionalna koordinatorka za ISRD3 projekat za Srbiju i urednica knjige u kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja. Troškove prikupljanja podataka finansirala je švajcarska Federalna organizacija za migracije (Swiss Federal Office for Migration).

Istraživanje u Srbiji je sprovedeno tokom 2013. i 2014. godine na uzorku od 1344 učenika osnovnih (VII i VIII razreda) i srednjih škola (I do IV razreda) u Beogradu i Novom Sadu. Istraživanjem su, po prvi put, na reprezentativnom uzorku, dobijeni podaci o maloletničkoj delinkvenciji (kako registrovanoj tako i neregistrovanoj) i faktorima koji utiču na njeno javljanje, kao i viktimizaciji maloletnih lica u Srbiji. Dobijeni podaci predstavljaju dopunu zvanične statistike državnih organa, i, zajedno sa njom, daju potpuniju i verodostojniju sliku o delinkvenciji i viktimizaciji maloletnih lica u Srbiji.

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs