Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Civilni invalidi rata između straha i nade"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

07. 11. 2016. Press centar UNS-a, 7. novembar 2016. godine u 12 sati

"Civilni invalidi rata između straha i nade"

Gradska organizacija civilnih invalida rata Beograda je organizovala konferenciju za novinare

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 7. novembar 2016. godine u 12 sati

TEMA: "Civilni invalidi rata između straha i nade"

Povodom dugogodišnjeg rada na donošenju novog objedinjenog zakona o Boračko invalidskoj zaštiti, kojim treba da se urede i prava Civilnih invalida rata Gradska organizacija civilnih invalida rata Beograda i Savez civilnih invalida rata Srbije, su organizovali konferenciju za novinare u ponedeljak, 7. novembra 2016. godine u 12 sati.

Već petnaestak godina se radi na donošenju novog objedinjenog zakona o boračko invalidskoj zaštiti, kojim treba da se regulišu prava boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica. Pripremljene su brojne radne verzije i nacrti ovog zakona, čak i jedan predlog ali zakon nije još uvek donet i neizvesno je kada će biti usvojen.

CIR i drugi korisnici prava iz ove oblasti sa strahom i nadom predugo iščekuju odgovor koja će prava imati i u kom obimu. Preovladavaju razlozi za strah. Krajem prošlog i početkom ovog veka CIR su isplaćivana primanja u manjem obimu nego što je bilo predviđeno zakonom. Dopunska invalidnina CIR i vojnim invalidima je ukinuta 2006. godine. Primanja CIR i korisnicima iz Boračko invalidske zaštite, su umanjena za oko 11% 2008. godine, prilikom promene načina obračuna prosečne zarade u Srbiji. Izvesnom broju CIR, državljanima Republike Srbije su poslednjih godina ukinuta sva prava po osnovu statusa civilnih invalida rata, jer su došli iz drugih bivših jugoslovenskih republika. To je učinjeno i ako su navedena prava koristili 10-15 godina. Još ranije CIR su izgubili pravo na rešavanje stambenog pitanja, kao i pravo na ortopedska i druga pomagala u sistemu boračke invalidske zaštite.

Navedene činjenice, jasno govore da strahovanja CIR nisu neosnovana. Pored toga, mora se istaći da su u pomenutim verzijama zakona češće predviđana umanjenja nego povećanja prava CIR.

Ipak kod CIR postoji nada, da će se u novom zakonu o boračko invalidskoj zaštiti prava ove kategorije invalida ne samo očuvati, već i unaprediti.

Odgovorni u državnim organima, po pravilu su obećavali da do ukidanja i umanjivanja prava neće doći. Očekujemo da će nova Vlada napokon pripremiti a Narodna skupština Republike Srbije usvojiti, novi zakon o boračko invalidskoj zaštiti.

Na konferenciji su govorili: Dragiša Drobnjak, predsednik Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda, Slavko Đorđević, predsednik Saveza civilnih invalida rata Srbije, Branka Brkić, član Upravnog odbora GOCIR Beograda i Ljiljana Radović, gradska uprava, sekretarijat za socijalnu zaštitu.

 

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs