Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Inicijativa za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima i zaštitu novinara i novinarske profesije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

10. 11. 2016. Press centar UNS-a, 10. novembar u 13.30 sati

Inicijativa za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima i zaštitu novinara i novinarske profesije

RTV Bor, Televizija T1, produkcija Za media iz Zaječara i TV Apatin, uz podršku Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) su organizovali konferenciju za novinare

Press centar UNS-a/ ČETVRTAK, 10. novembar 2016. godine u 13.30 sati

TEMA: Inicijativa za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima i zaštitu novinara i novinarske profesije

Cilj projektnog finansiranja medija jeste zaštita javnog interesa kroz obezbeđivanje nezavisne i kvalitetne medijske produkcije, kao i transparentan sistem finansiranja medijske proizvodnje, kako je i planirano novim Zakonom o javnom informisanju. Negativni i protivzakoniti primeri primene konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja zabeleženi u Istočnoj Srbiji doveli su u pitanje opstanak velikih medijskih kuća sa dugogodišnjom tradicijom. Povod za izražavanje nezadovoljstva je nezakonito sproveden konkurs u Zaječaru, a slična situacija je širom Srbije.

Konkurs u Zaječaru, kojim je ostavljeno samo dva meseca za sprovođenje projekata, je najekstremniji primer koji dokazuje da je Zakon o medijima i javnom informisanju u praksi postao svoja suprotnost. Iz Predloga stručne komisije može se videti da u Zaječaru na konkursu nisu primenjivani Zakon i Pravilnik, već su uvedeni i primenjeni posebni kriterijumi (njih 13).

Sve ovo dovodi do jednostavnog pitanja DA LI U ZAJEČARU I ISTOČNOJ SRBIJI I REPUBLICI SRBIJI IMA USLOVA ZA BAVLjENjE NOVINARSTVOM?

Predsednik opštine Apatin Radivoj Sekulić nezakonito je obustavio isplatu obaveza opštine, na osnovu ugovora o projektnom sufinansiranju proizvodnje medijskog sadražaja od javnog značaja, od 1. juna 2016. godine.

Pomenutim ugovorom, precizirane su obaveze lokalne samouprave, na osnovu Konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa, a koje apatinska vlast ne želi da ispuni. U ovom momentu se Televiziji Apatin, bez obračuna nastale štete, samo na osnovu ugovora, duguje više od  7.300.000 dinara, što ozbiljno ugrožava opstanak televizije i lokalnog nedeljnika čiji je izdavač ova kuća.

O problemima ovih medija, ali i kršenju Zakona i ugovornih obaveza bilo je reči na konferenciji za novinare u Pres centru UNS-a, u četvrtak, 10. novembra u 13.30 sati.

Na Konferenciji su govorili:

  • Dušan Vojvodić, suvlasnik Za medie i novinar istraživač

Tema: Korupcija u GU Zaječar i ugrožavanje bezbednosti novinara

  • Vladan Novović, direktor RTV Bor

Tema: katastrofalan položaj TV emitera u Istočnoj Srbiji 

  • Miodrag Popov, predstavnik TV Apatin
    Tema: Grubo kršenje Zakona i ugovornih obaveza u opštini Apatin prema TV Apatin i Novom glasu komune
  • Svetozar Raković, NUNS
  • Nino Brajović, UNS

Bili su prisutni i predstavnici Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Regionalne televizije Bor, Produkcije Za media, TV T1 i  TV Apatin.

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs