Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Nikola Otaš: Karikature
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

06. 02. 2017. Press centar UNS-a, 6. februar u 13 sati

Nikola Otaš: Karikature

Udruženje karikaturista Srbije je organizovalo konferenciju za novinare i otvaranje izložbe

 

Press centar UNS-a/ PONEDELJAK, 6. februar 2017. godine u 13 sati

TEMA: Nikola Otaš: Karikature

Na izložbi u Press centru je prikazan izbor od 60 Otaševih radova iz različitih oblasti njegovog karikaturalnog izraza: humorističke, društvene, vojne-podmorničarske, portretne. Nikola Otaš, nedavno preminuli istaknuti karikaturista iz Beograda  bio je potpredsednik Udruženja karikaturista Srbije FECO.

Na konferenciji za novinare govorili su: Jugoslav Vlahović, karikaturista i predsednik Udruženja karikaturista Srbije FECO, dr Slobodan Simić, aforističar i Dragan Kosanović, predsednik Udruženja podmorničara

 

 

NIKOLA OTAŠ (1960-2016) rođen je 2.maja 1960. godine u Deliblatu, u Banatu. U Splitu je pohađao Mornaričko-tehničku srednju vojnu školu, a nakon toga službovao na podmornici. U istom gradu je i sturdirao na Filozofskom fakultetu, na odseku likovnih umetnosti.

Svoju prvu karikaturu objavljuje u časopisu Čuvar Jadrana 1980. godine. Radove je objavljivao u svim brojnim novinama i časopisima bivše Jugoslavije i današnje Srbije: Slobodnoj Dalmaciji, Narodnoj Armiji, Vojsci, Srpskoj vojsci, Ilustrovanoj politici, Ekspres politici, TV reviji, Magyar Szo-u, Ošišanom ježu, Pan erotici, Čik-čiku, Glasu javnosti, Statusu, magazinu Bre, Krmači, Eureci, Odbrani, Vojniom veteranu, Politici, Novostima, NIN-u, Danas-u, Etni.

Svoje radove izlagao je na brojnim festivalima karikature u Srbiji i širom sveta. Nagrađen je sa 85 značajnih domaćih i međunarodnih nagrada, i to u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Češkoj, Japanu, Koreji, na Kipru, u Ukraini, Rumuniji, Engleskoj, Italiji, Portugalu, Kini, Siriji, Španiji, Rusiji, Izraelu, Urugvaju, Poljskoj.

Priredio je 50 samostalnih izložbi, a tri je organizovao ispod površine vode. Prvu podvodnu izložbu karikature organizovao je 22. juna 1996. godine na bazenu Tašmajdan, za 25-godišnjicu Ronilačkog saveza Jugoslavije.

Pored karikature, bavio se i ilustracijom i karikaturalnom skulpturom.

Ilustrovao je oko 20 knjiga, od toga i nekoliko za decu. Uspešno je sarađivao sa srpskim satiričarima, posebno aforističarima. Mnogima od njih dizajnirao je naslovne stranice knjiga.

Sa Slobodanom Simićem koautor je zapažene knjige antiratnih aforizama i karikatura Srpsko tajno oružje‚ na srpskom i engleskom jeziku.

Objavio je tri autorske knjige karikatura: No comment (LO Press, Kovin, 1998)., Otaširanje (Agencija L‚ Beograd, 2002), Za(š)to (Binder, Beograd, 2013).

Bio je član ULUPUDS-a, potpredsednik Udruženja karikaturista Srbije FECO, i lider CRN-a (Cartoonists Rights Network, medjunarodne organizacije za zaštitu prava karikaturista za Srbiju).

 

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs