Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Deca žrtve i deca delinkventi: Kako da sprečimo nasilje i podržimo žrtve?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

15. 06. 2017. Press centar UNS-a, 15. jun u 12 sati

Deca žrtve i deca delinkventi: Kako da sprečimo nasilje i podržimo žrtve?

Viktimološko društvo Srbije i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu su organizovali okrugli sto:

 

Press centar UNS-a, ČETVRTAK, 15. jun 2017. godine u 12 sati

TEMA: Deca žrtve i deca delinkventi: Kako da sprečimo nasilje i podržimo žrtve? 


 Na okruglom stolu su govorili: dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja i predsednica Centra za prava deteta, prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović, redovna profesorka Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i direktorka Viktimološkog društva Srbije  i dr Sanja Ćopić, viša naučna saradnica u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja i predsednica Upravnog odbora Viktimološkog društva Srbije

Na okruglom stolu su učestvovali i predstavnici: policije, sudova, tužilaštava, sistema socijalne zaštite, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog drustva.

Okrugli sto je imao za cilj predstavljanje i diskutovanje preporuka za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije i pomoć, podršku i zaštitu dece žrtava, koje su proistekle iz empirijskog istraživanja maloletničke delinkvencije u Srbiji, koje je realizovano u okviru treće Međunarodne ankete samoprijavljivanjem delinkvencije (International Self Reported Delinquency 3 – ISRD3). Autorke preporuka su: prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović, dr Sanja Ćopić, mr Ljiljana Stevković, dr Danica Vasiljević-Prodanović i dr Milica Kovačević.

Istraživanje maloletničke delinkvencije u Srbiji i definisanje preporuka rezultat su saradnje Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i Viktimološkog društva Srbije. Istraživanje je realizovano u sklopu projekta br. 179044 Metodologija evidentiranja kriminaliteta kao osnova efikasnih mera za njegovo suzbijanje i prevenciju, koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, implementira Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu i kojim rukovodi prof. dr Vesna Nikolić-Ristanović. Istraživanje je sprovedeno tokom 2013. i 2014. godine na uzorku od 1344 učenika osnovnih (VII i VIII razreda) i srednjih škola (I do IV razreda) u Beogradu i Novom Sadu. Istraživanjem su, po prvi put, na reprezentativnom uzorku, dobijeni podaci o maloletničkoj delinkvenciji (kako registrovanoj tako i neregistrovanoj) i faktorima koji utiču na njeno javljanje, kao i viktimizaciji maloletnih lica u Srbiji.

Podaci dobijeni ovim istraživanjem poslužili su kao osnova za kreiranje preporuka o mogućim pravcima buduće politike društvenog reagovanja na maloletničku delinkvenciju i viktimizaciju dece, koje su grupisane u sledeće celine: prevencija maloletničke delinkvencije; suzbijanje maloletničke delinkvencije; pomoć i podrška maloletnim licima; edukacija, osnaživanje i jačanje saradnje porodice, dece i škole; i evidencije i istraživanja.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs