Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Nagrade Saveza novinara Srbije i Crne Gore Slobodanu Reljiću, Veselinu Đokiću i Milovanu Uroševiću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

29. 10. 2017. Press centar UNS-a, 29.10.2017. godine

Nagrade Saveza novinara Srbije i Crne Gore Slobodanu Reljiću, Veselinu Đokiću i Milovanu Uroševiću

Savez novinara Srbije i Crne Gore je organizovao svečanu dodelu nagrada

 

Press centar UNS-a/ NEDELJA, 29. oktobar 2017. godine u 13 sati

Nagrade Saveza novinara Srbije i Crne Gore Slobodanu Reljiću, Veselinu Đokiću i Milovanu Uroševiću

Nagrade Saveza novinara Srbije i Crne Gore uručene su danas u Press centru Udruženja novinara Slobodanu Reljiću, Veselinu Đokiću i Milovanu Uroševiću. Ivica Milosavljević, presednik Saveza novinara čestitajući ovogodišnjim dobitnicima istakao je da se nagrade dodeljuju za životno delo kolegama koje su ostavile dubok trag u ovoj profesiji

„Ovo je redak trenutak kada možemo da iskoračimo iz slike savremenog novinarstva na ovim prostorima, slike koja nas uveliko onespokojava, jer temeljni principi na kojima novinarstvo počiva sve manje vode pera ili bolje reći prsti na tastaturama mnogih koje javnost  percipira kao novinare. Svi koji dobro misle ovoj profesiji ne treba da propuste ni jednu priliku da ukažu na tabloidizaciju, sluganstvo, instrumentalizaciju medija u interesu bilo čije politike ili biznisa kao i na uglavnom katastrofalan materijalni položaj medija i medijskih radnika. Ovo je pre svega prilika kada možemo da odamo priznanje kolegama koji su uveliko zaokružili svoje karijere, karijere koje su na ponos i za primer svima u ovoj profesiji.“

Primajući nagradu, Slobodan Reljić, dugogodišnji urednika NIN-a, istako je da mu je posebno drago što su ga za nagradu predložile bivše kolege iz NIN-a.

„To je najvažniji novinarski rad u mom životu. To je bio rad u kome glavni urednik nije bio neko ko je ometao da se okupi najbolja ekipa koja je bila na raspolaganju, nije ometao njihove sposobnosti da sagledaju društveno stanje u koje je društvo tada ulazilo.  Zaista sam ponosan na taj deo svog života i to je verovatno najbolje što sam mogao da uradim i za sebe i za društvo“, reko je Slobodan Reljić, dodajući da je novinar postao kada je bio priznat u čuvenoj kafani „Šumatovac“.

Veselin Đokić, urednik „Frankfurtskih vesti“ u beogrdskoj redakciji tog lista zahvalio se svim kolegama, posebo onima koji su ga predložili za nagradu, žiriju, kao i porodici koja mu je bila podrška u najtežim trenucima ističući da je najponosniji što čista obraza može među ljude, a da će i dalje služiti sami istini.

„Ponosan sam što nikada nisam služio ni jednoj politici, ni jednom režimu, jer za mene je istina uvek bila svetinja i nje ću se držati do kraja života. Čuvao sam čast profesije i svakoj dobroj priči sam se iskreno radovao. Zalazio sam u krajeve gde se korača kozjim stazama i tamo beležio život težaka. To što su me moćnici progonili i smenjivali po Crnoj Gori i Srbiji samo me je čeličilo i guralo da još više tragam za čestitim ljudima koji vole ljude, a lavovski se bore da prežive sa svojim pordicama. Takve gorštake sretao sam u zabitima ispod Sinjejavine , Bjelasice, Durmitora, a uvek su me dočekivali domaćinski, rekao je Veselin, dodajući da je ponosan i na svoj deo rada u Frankfurtskim vestima“, gde su reportaže spone između otadžbine i naših ljudi u svetu.   

Milovan Mića Urošević, snimatelj u Televiziji Beograd, karijeru je počeo kao maloletan, pa kako je rekao prilikom uručenja nagrade, u Skupštinu ulazio sa đačkom knjžicom. Ovom prilikom prisetio se i svih važnijih događaja koje je zabeležio- demonstracija 1968. godine u Prištini i Beogradu, donošenja Ustava iz 1974. godine, ratova 90-ih u kojima je bio i ranjen, a  kako je istako „tih godina nije bilo kasarne u kojoj nisam bio, a tokom karijere, snimao sam i čistače ulica i predsednike država“

Ivica Milosavljević, Novica Đurić i Branislav Gulan činili su žiri koji je odlučivao o ovogodišnjim dobitnicima, a nagrada se sastoji od diplome i zlatnog prestena. Nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore se dodeljuje za ukupan rad u novinarstvu.

Snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS

 

 



 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs