Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "Pronađimo inficirane": Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv hepatitisa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

27. 07. 2018. Press centar UNS-a, PETAK, 27. jul 2018. godine u 11 sati

"Pronađimo inficirane": Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv hepatitisa

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" održalo je konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III)/ PETAK, 27. jul 2018. godine u 11 sati

TEMA: "Pronađimo inficirane": Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv hepatitisa


Povod za konferenciju bio je obeležavanje 28. jula, Svetskog dana borbe protiv hepatitisa, koji se ove godine globalno obeležava pod sloganom „Pronađimo inficirane“.

Svet je prepoznao posledice hepatitis C virusne infekcije. 2014. godine dolazi do prave revolucije u lečenju hroničnog hepatitisa C.  Iz godine u godinu se registruju novi, moćni anti-hepatitis C virusni lekovi sa kojima se za 12 nedelja postiže izlečenje. Zahvaljujući novoj terapiji, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pravi plan i program eliminacije ove infekcije do 2030 godine.

Srbija je ušla u problematiku rešavanja virusnih hepatitisa. U septembru, prvi pacijenti će dobiti savremene, neinterferonske terapije za lečenje hepatitis C, na račun Fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe, novouspostavljena saradnja sa Fondom rezultirala je promenama koje će se desiti do kraja godine kada govorimo o dijagnostici. 

Rešiće se pitanje PCR analize za utvrđivanje genotipa virusa koji je neophodan za određivanje terapije, kao i Interleukin testa, koji će omogućiti pacijentima da se odluče na lečenje interferonskom terapijom koja je još uvek dostupna.

Šta nam još nedostaje da uhvatimo korak sa Evropom?

 

 O ovim i drugim pitanjima na konferenciji govorili su:

 

- Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos“

- Prof. dr Ferenc Vicko, predstavnik Ministarstva zdravlja – "Akcioni plan za borbu protiv hepatitisa"

- Mr.ph spec Jovana Milovanović, direktorka Sektora za lekove i farmakoekonomiju, RFZO – "Uvođenje savremenih terapija u lečenju hepatitis C i dijagnostičke metode"

- Prof. dr Milotka Fabri, odeljenje za virusne hepatitise KC Vojvodina, načelnica,  Komisija za odobravanje upotrebe lekova peginterferon alfa 2b, peginterferon alfa 2a, sofosbuvir, dasabuvir, sofosbuvir/ledipasvir, ombitasvir/paritaprevir/ritonavir I elbasvir/grazoprevir u lečenju osiguranih lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, predsednica – "Značaj uvođenja savremenih terapija i indikacije za dobijanje direktno delujućih antivirusnih lekova"

- Prim. mr. sc med. dr Violeta Rakić, specijalista epidemiologije, samostalni stručni saradnik za hepatitis – "Aktuelna epidemiološka situacija hepatitisa u Republici Srbiji"

- Prim. dr Leposava Garotić-Ilić, načelnica Jedinice za imunizaciju, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd – "Vakcinacija protiv hepatitisa B kao najvažnija mera prevencije"


"Pravo svakog pacijenta je da zna svoj zdravstveni status i da ima pristup adekvatnoj terapiji. Pomozite nam da podignemo svest o tome!" - Udruženje "Hronos"


 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

  

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs