Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Stevo Lapčević dobitnik Nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

26. 10. 2018. Press centar UNS-a, PETAK, 26. oktobar 2018. godine u 11 časova

Stevo Lapčević dobitnik Nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

Udruženje novinara Srbije održalo je svečanu dodelu nagrada

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PETAK, 26. oktobar 2018. godine u 11 časova

Stevo Lapčević dobitnik Nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

 

Novinar „Sremskih novina“ Stevo Lapčević ovogodišnji je dobitnik Nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije (UNS).

„I nakon što je dobio istu nagradu 2015. godine,  Lapčević nije prestajao da vodi akcije. Njegovo pisanje i protekle godine imalo je epilog“, zaključak je žirija koji je odlučio da i ove godine nagrada bude dodeljena kolegi Lapčeviću.

Nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

U predlogu za nagradu navodi se da je Lapčević protekle godine vodio tri humanitarne akcije i da je osim što je prikupljao pomoć, "novac davao i samostalno".

U prvoj akciji pružao je pomoć petočlanoj izbegličkoj porodici Tarbuk.

„Nakon reportaže koju je objavio sa Nikolom Tarbukom, Lapčević je pokrenuo akciju zahvaljujući kojoj je podignut novi krov, uvedena voda u objekat i omogućeno efikasnije lečenje ćerke Bojane“, navodi se u predlogu za nagradu i dodaje da je Lapčević osim novca za radove, sakupljao sredstva i za lekove, putovanja do Beograda i nazad, nabavku za ogrev i organizovao dva humanitarna događaja za ovu porodicu.

Druga akcija, navodi se u predlogu, bila je uređenje vrtića u mitrovačkom selu Šuljem, a Lapčević je „ne samo organizovao i vodio akciju, već je i svojim davanjem aktivno učestovao u njoj“.

U trećoj humanitarnoj akciji Lapčević je pisao reportažu i organizovao sakupljanje novčane pomoći za maloletnog Luku Žilića koji boluje od spazmične distonije, cerebralne paralize i epilepsije, a o kojem brine samohrana majka.

U konkurenciji za nagradu ove godine bilo je 11 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Ana Stamenković (predsednica), Danijela Davidov Kesar, Ivana Mićević, Miljan Baćović (darodavac nagrade) i Miloš Bato Milatović.

Nagrada je  uručena u petak, 26. oktobra u 11 sati, u Pres centru UNS-a. Sastoji se od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje od prošle godine obezbeđuje preduzeće Transportšped.

 

Nagrada „Đoko Vještica“ ustanovljena je 2011. godine na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana „Kumbara“ Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao prvih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici su: Dragoljub Janojlić („Palanačke novine“) 2011. godine, Silvija Slamnig (“Kurir”) i Sadik Hamidović (net radio “Veselje”) 2012. godine, Tamara Grujić (TV Prva) i Branko Stanković (RTS) 2013. godine, Miroljub Dugalić („Politika“) 2014. godine, Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2015. godine, Velimir Perović („Blic“) 2016. godine i Ana Stamenković (RTS) i Danijela Davidov Kesar ("Politika") 2017. godine.

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs