Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Međunarodna konferencija „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

23. 04. 2019. Dečji kulturni centar, Takovska 8, 22. i 23. april 2019. g.

Međunarodna konferencija „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“

Udruženje novinara Srbije održalo je međunarodnu konferenciju „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“

Međunarodnu konferenciju „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“ organizovali su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Radio-televizija Srbije (RTS) 22. i 23. aprila 2019. godine, na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja zgrade RTS-a kada je ubijeno 16 radnika te televizije. Konferencija će biti u Dečijem kulturnom centru u Beogradu (Takovska 8).

Konferencija je održala par nedelja pošto je vrh nekadašnje Državne bezbednosti osuđen za ubistvo Slavka Ćuruvije, što je prva presuda za ubistvo novinara u Srbiji. Održana je i u vreme sve većih pritisaka na novinare i kod nas i u svetu. NATO bombardovanje RTS-a bio je presedan koji je otvorio vrata za napade na druge medije u zonama konflikata širom sveta.

Radnici RTS-a nisu bili jedine žrtve rata za Kosovo. U maju 1999, troje kineskih novinara ubijeno je u bombardovanju kineske ambasade u Beogradu, a najmanje 14 srpskih i albanskih novinara su oteti i ubijeni između 1998. i 2000. godine na Kosovu. Za ova ubistva niko još nije odgovarao.

 

______________________________________________________________________________________

Molim da prisustvo na otvaranju i konferenciji potvrdite najkasnije do SUBOTE, 20. aprila u 11 sati na mejl ana.petronijevic@uns.rs , zbog izrade akreditacija

Prisustvo na konferenciji biće omogućeno samo akreditovanim novinarima.

___________________________________________________________________________________________


Na otvaranju konferencije 22. aprila sa početkom u 18 časova govorili su novinar RTS-a koji je vodio vesti 23. aprila u 2.00 časova u vreme bombardovanja te televizije Boban Kovačević, brat ubijenog Siniše Medića Miroslav, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Prvog dana konferencije govorili su i članica Komisije za istraživanje ubistava novinara Ljiljana Smajlović, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir, predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov, istraživački novinar i suosnivač „The Intercept“ Džeremi Skejhil, kao i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.

Komemoracija medijskim radnicima koji su poginuli u NATO agresiji održana je u 20.30 časova kod spomenika "Zašto?".

Na prvom panelu drugog dana konferencije pod nazivom „Ratni život: Izveštavanje tokom NATO bombardovanja“ govorili su šef Medija centra u Prištini 1999. i pomoćnik generalnog direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, reporterka lista „Marianne“ ’90-ih i glavna urednica „Causeur“ Elizabet Levi, saradnik “CNN World Report” ’90-ih i reporter „Figaro magazina“ Oleg Dmitriev.

U ovom panelu govorio je i reporter „Figaro magazina“ ’90-ih i istoričar i publicista iz Pariza Viktor Lupan, kao i reporter ruskih medija za Balkan ’90-ih i predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov. Moderator panela „Ratni život: Izveštavanje tokom NATO bombardovanja“  je dopisnik agencije „Frans Pres“ sa Kosova tokom bombardovanja i predsednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić.

Tema drugog panela koji je vodio urednik portala RTS-a Zoran Stanojević je „Propaganda 1999-2019: Šta smo naučili?“. Na njemu su govorili predsednica Suda časti UNS-a i urednica „Evropljanina“ 1999. Ljiljana Smajlović, novinar iz Lozane Slobodan Despot, istraživački novinar i suosnivač „The Intercept“ Džeremi Skejhil, istraživački novinar i urednik „Brave New Europe“ u Berlinu Metju D. Rouz, kao i zamenik dekana Fakulteta za komunikacije, medije i dizajn  iz Moskve Dimitrij Šelukin.

Na trećem panelu pod nazivom „Pretnje i izazovi za novinare danas“ govorili su novinarka u crnogorskom listu „Vijesti“ Olivera Lakić i sin ubijenog novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića i predstavnik MUP-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara Nemanja Pantić.

Na ovom panelu govorili su u ime Međunarodne federacije novinara Alberto Fernandez, generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez, glavni urednik Raša tudej iz Moskve Aleksej Nikolov, kao i koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoza Said. Moderator panela „Pretnje i izazovi za novinare danas“ je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs