Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Predstavljanje rezultata kampanje zagovaranja i ključnih predloga za reformu režima poslovne sposobnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

29. 05. 2019. Press centar UNS-a, SREDA, 29. maj 2019. godine u 12 časova

Predstavljanje rezultata kampanje zagovaranja i ključnih predloga za reformu režima poslovne sposobnosti

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) organizovali su konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ SREDA, 29. maj 2019. godine u 12 časova

TEMA: Predstavljanje rezultata kampanje zagovaranja i ključnih predloga za reformu režima poslovne sposobnosti 

 

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) organizuju konferenciju za medije povodom predstavljanja rezultata kampanje zagovaranja ključnih predloga za reformu režima poslovne sposobnosti, koja je održana 29. maja 2019. godine u Press centru UNS-a, ul. Knez Mihailova 6, Beograd.

Ovo je ujedno i završni događaj u okviru partnerskog projekta MDRI-S i NOOIS-a „Zajednički glas za punu poslovnu sposobnost i nezavisnost osoba sa invaliditetom“ koji je podržan od strane Tima za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Srbiji u okviru šireg projekta „Autonomija, glas i učešće osoba sa invaliditetom u Srbiji“.

Na konferenciji za medije je predstavljeno istraživanje o stavovima roditelja o ukidanju instituta lišavanja poslovne sposobnosti i mogućim modelima podrške za osobe sa intelektualnim teškoćama, kao i rezultati obuke za roditelje i osobe sa intelektualnim teškoćama. Obuka su bile namenjene mladim osobama sa mentalnim invaliditetom koje žele da dobiju više informacija o donošenju odluka uz podršku  i steknu veštine za samozastupanje.

Na kraju je emitovan i video sa ključnim porukama mladih osoba sa mentalnim invaliditetom koje su tokom trajanja projekta imale priliku da se uključe i doprinesu javnoj kampanji zagovaranja za reformu režima poslovne sposobnosti ka uspostavljanju sistema odlučivanja uz podršku u Srbiji.

Cilj ovog projekta je bio da kroz istraživanje, edukaciju i zagovaranje, zajedno doprinesemo usklađivanju domaćih zakona sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom (sa fokusom na čl. 12–Ravnopravnost pred zakonom), kao i izgradnji kapaciteta ključnih aktera ovog procesa.

Iako je Republika Srbija kroz reformske procese donekle unapredila položaj osoba sa invaliditetom, za osobe sa intelektualnim teškoćama još uvek postoje prepreke u pojedinim zakonima i praksi, koje im stoje na putu ravnopravnosti.

Institut starateljstva i zamenskog odlučivanja, odnosno oduzimanja poslovne sposobnosti najviše pogađa upravo osobe sa intelektualnim teškoćama, tako da su zakonski zastupnici osoba sa intelektualnim teškoćama njihovi roditelji ili staratelji. Praksa lišavanja poslovne sposobnosti ostavlja ih bez prava na odlučivanje o svom životu i uživanja osnovnih prava zagarantovanih Ustavom svim građanima na jednakoj osnovi.

Projekat je trajao šest meseci i realizovan je u Beogradu, Novom Sadu i u Nišu.

 

 

Tim povodom, govorili su:

- Maša Pavlović, programska menadžerka – MDRI-S

- Ivanka Jovanović, izvršna direktorka NOOIS-a

-  Radoš Keravica, saradnik na projektu za ljudska prava, UN Srbija
 

- Svetlana Vlahović, podpredsednica NOOIS-a

- Maja Popović, programska saradnica MDRI-S

 

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs