Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  "24 godine od egzodusa Srba iz Vozuće i Ozrena i najava marša 'Stazama egzodusa'"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

02. 09. 2019. Press centar UNS-a, PONEDELJAK, 2. septembar 2019. godine u 12 časova

"24 godine od egzodusa Srba iz Vozuće i Ozrena i najava marša 'Stazama egzodusa'"

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji održalo je konferenciju za novinare

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PONEDELJAK, 2. septembar 2019. godine u 12 sati


TEMA: "24 godine od egzodusa Srba iz Vozuće i Ozrena i najava marša 'Stazama egzodusa'"

U ponedeljak 2. septembra u 12 sati u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/3) održana je konferencija za medije povodom obeležavanja egzodusa Srba iz doline Krivaje, koji se desio 10. septembra 1995. godine,  na kojoj su se novinarima obratili:

- Zoran Blagojević, predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju i ratni komandant 4. Ozrenske lake pješedijske brigade Vojske Republike Srpske i

- Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

24 godine nakon egzodusa Srba iz Vozuće, naselja u dolini reke Krivaje i južnog dela Ozrena, još uvek je nepoznata sudbina 120 nestalih boraca Vojske Republike Srpske i civila.

Srbi iz Vozuće su surovo prognani u operaciji ABiH "Farz" ("Uragan"), koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo je NATO bombardovanje i uništavanje civilnih repetitora i objekata.

Na tri lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske napadalo je 23.000 vojnika 2. i 3. korpusa ABiH, odred El Mudžahedin uz podršku NATO snaga za brza dejstva. Tada je spaljeno 30 sela, proterano 1920 porodica sa 7680 članova, ubijeno više od 500 vojnika i civila. Posmrtni ostaci 120 ljudi još se traže, uz stalne opstrukcije i prikrivanje svedoka i dokaza.

Ukazujući na te činjenice, Zavičajno udruženje Vozućana i ove godine 10. septembra organizuje marš "Stazama egzodusa", stazom preko Ozrena, dugom 22 kilometra, kojom su se povlačili napadnuti stanovnici doline Krivaje. Marš završava kod crkve Svetog Georgija u Stogu, gde će na mestu masovne grobnice biti služen parastos svim žrtvama.
Uoči marša, 9. septembra u Centru za kulturu u Doboju, biće priređena duhovna akademija sa koje će još jednom biti upućena poruka i vapaj za traženjem nestalih.

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 

 

 

 

VREME:

PONEDELJAK, 2. septembar 2019. godine

12 časova

 

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova br. 6/III;

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs