Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Svečani jubilej Tenis pres kluba
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

27. 12. 2019. Press centar UNS-a, PETAK, 27. decembar 2019. godine u 13 časova

Svečani jubilej Tenis pres kluba

Tenis pres klub obeležio je svečani jubilej

 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PETAK, 27. decembar 2019. godine u 13 časova

 

SVEČANI JUBILEJ TENIS PRES KLUBA

       Novinari – teniseri Srbije slave jubilej:

35 godina od  igranja  prvog  teniskog turnira među novinarima

10 godina od datuma osnivanja sekcije pri UNS, kada su i zvanično formirani kao organizacija

 

Tim povodom, u Press centru UNS-a održana je svečanost na kojoj suuručene Povelje i Zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su u proteklom periodu dale svoj puni doprinos u razvoju tenisa u Srbiji, kao i popularizaciji i promociji Tenis pres kluba.

 

 

 

Nagrade su dodeljivali Slobodan Živojinović, počasni predsednik Teniskog Saveza Srbije i počasni predsednik Tenis pres kluba, kao i Nino Brajović, generalni sekretar UNS.

Među nagrađenima su RTS (sportska rubrika), TV Sport klub, „Akademija Obradović“, Janko Tipsarević, Tatjana Ječmenica... kao i dva počasna člana Tenis pres kluba, Savo Milošević i Kiki Lesendrić.

Promovisan je PLAKAT Tenis pres kluba za period 1984 – 2019, koji će posle promocije biti postavljen na zid Udruženja novinara Srbije u Resavskoj 28, kao pečat jednog  proteklog uspešnog perioda u životu  Tenis pres kluba.

 

 

 

Program je vodila novinarka RTS Biljana Vraneš, inače aktivna takmičarka kluba.

 

- - -

Prve  turnire, u organizaciji Tenis pres kluba, novinari  su održali  1984. godine u Beogradu, u proleće, na igralištima Kalemegdana, zatim te iste godine i na teniskim terenima na Zvezdari, na igralištu Trudbenika.  Od tada, pa sve do današnjih dana, odolevajući godinama i smeni generacija, tradicija se nije prekidala. Turniri su se igrali, pobednici se smenjivali, a ono što je najvaznije, od jedne male grupe entuzijasta toga doba, do danas, broj igrača  je porastao do te mere da su danas takmičari podeljeni u dve starosne grupe, dok je  kvalitet igara i igrača odavno prevazišao okvire uobičajenih amaterskih takmičenja.

Nekako u isto vreme sa početkom teniskih aktivnosti novinara, na profesionalnim terenima tih godina,  stasavala je u okviru tadašnje Jugoslavije, jedna nova generacija igrača na čelu sa Slobodanom Živojinovićem, zatim se pojavila i Monika Seleš,  pa je  većinu novinara to je povuklo da se pored uobičajenih nadmetanja kolega  u fudbalu i smučanju, ogledaju i u “belom sportu”,  koji je nezaustavljivo  ulazio u modu.

Tih prvih godina, uz zvanične mečeve Dejvis kupa, koje je reprezentacija Jugoslavije igrala širom sveta, novinari su imali  svoju selekciju i najčešće odmeravali snage sa kolegama – izveštačima iz zemlje koja je bila protivnik našoj selekciji u Dejvis kupu. Tako je novinarska selekcija Jugoslavije u periodu od 1986 – 1991. godine igrala protiv kolega iz Švajcarske i Španije ( u Splitu), Švedske ( u Zagrebu i Bostadu), Italije,Danske i Rusije u Beogradu.

Sa promenljivim uspehom igrali su naši novinari protiv kolega iz celog sveta, ali daleko važnije od rezulatata bilo je druženje sa novinarima iz inostranstva, iz kojih su se stekla prijateljstva koja su ostala do današnjih dana.

Sa velikim uspehom su  pojedinci nastupali na svetskom šampionatu A.I.T.J. ( International association of journalist tennis) pa su se vrlo često kolege novinari, kao predstavnici Srbije, pre svih Jelena Genčić, zatim Bratislav Janjić i Ivan Stefanović,  peli na pobednička postolja širom sveta  u svojim kategorijama, a od 2007. godine, do današnjih dana, njima su se pridružili u osvajanju ovih trofeja Mira Bain, Dora Vučetić, Olivera Doklestić, Čedomir Šoškić i Miodrag Maletić.

Kruna napora da se tradicija novinarskih nadmetanja očuva bila je organizacija šampionata sveta u Beogradu 2010. godine, kada su Tenis pres klubu priskočili u pomoć Ministarstvo sporta, Skupština grada, Turistička organizacija Srbije i, naravno, većina medijskih kuća. Rezultat ovako dobro pripremljenog takmičenja ostaće nezabeležen u analima održavanja svetskih  prvenstava – na 14 terena igralo je ukupno 156 novinara iz 27 zemalja! Nikada toliko učesnika do tada, nikada do danas, a održano je više od 40 šampionata sveta ukupno.

Tenis pres klub je zvanično kao organizacija oformljen 2009 godine.

Osnivačka Skupština je održana 16. decembra 2009. godine, u prostorijama Udruženja novinara Srbije, u Resavskoj 28, na prvom spratu, a više od 80 prisutnih novinara bio je znak da je ovakvo organizovanje bilo nešto što su svi želeli. 

Upravni odbor Tenis pres kluba, na svojoj sednici održanoj 17. decembra 2009. godine (samo dan posle osnivačke Skupštine) doneo je odluku da zvanični rodjendan Kluba bude 16.avgust 1984. godine, datum kada je održan prvi teniski turnir u organizaciji novinarske teniske sekcije, na terenima Kalemegdana., pa je  to razlog našeg okupljanja ovde, jer svi mi zajedno slavimo 35 godina igranja tenisa.

Tenis pres klub ima i svoje počasne članove iz redova bivših sportista, glumaca, pevača i umetnika koji paralelno uz novinarski turnir imaju svoje prvenstvo, poneko zaigra i sa novinarima, a imena Duleta Savića, Nenada Stekića, Pižona Petrovića, Save Miloševića, Bate Mirkovića, Nemanje Vidića i drugih dovoljno govore da je ideja iz 1984. godine doživela punu satisfakciju.   

 

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 


 

VREME:

PETAK, 27. decembar 2019. godine

13 časova

 

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova br. 6/III;

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


                                                                          

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs