Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

28. 12. 2019. Press centar UNS-a, SUBOTA, 28. decembar 2019. godine u 12 časova

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije održalo je konferenciju za novinare

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ SUBOTA, 28. decembar 2019. godine u 12 časova

TEMA: "Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama"

 

 

 

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, donator projekta je Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS 2019“, a partneri su Krovna organizacija mladih Srbije i Nacionalna kancelarija za mlade.

Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija. Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.


U okviru trećeg ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2019-2020. godina izabrani Katarina Velkov i Maksim Karanović.

Izabrani mladi predstavnici pripremali su platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u dijalogu sa vršnjacima, kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji.

Zvanično izabrani omladinski delegati Srbije u UN imali su uspešno učešće u radu Trećeg komiteta Generalne skupštine UN (Njujork, oktobar 2019.), na Generalnoj konferenciji i Omladinskom forumu Uneska (Pariz, novembar, 2019.), a registrovani su za učešće na Omladinskom forumu Ekosoka (april 2020.). Učestvovali su i na drugim skupovima mladih i programima omladinskih organizacija u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Novi Pazar, Kragujevac...).


Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku MInistarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon tri godine uspešne realizacije projekta „Omladinski delegati u UN”, Udruženje za UN Srbije nastaviće da se zalaže za održivost projekta u konsultaciji sa nadležnim institucijama i omladinskim strukturama. Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN i daju osnovu za nastavak projekta, u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.

 

 

 


Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, a vesti o programu na Facebook: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN, Instagram: unyouthdelegate_serbia i Twitter nalogu: UN Youth Delegate RS.


​Možete nas kontaktirati na: unyouthdelegate.serbia@gmail.com ili telefone 011/322-4648 i 063/202-463.

 

 

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na you tube kanalu Press centar UNS.

 


 

VREME:

SUBOTA, 28. decembar 2019. godine

12 časova

 

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova br. 6/III;

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs