Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

09. 12. 2020. Press centar UNS-a, SREDA, 9. decembar 2020. godine u 11 časova

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije organizovalo je konferenciju u sredu, 09.12.2020. od 11 časova.

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama - Konferencija za medije 09.12.2020.

Usled propisanih antiepidemijskih mera, konferencija je održana bez prisutnih medija u sali. Svi zainteresovani su pratili direktan prenos preko sajta Press centra, kao i zvaničnog Jutjub kanala Press centra UNS-a.

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, donator projekta je Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS 2019“, a partneri su Krovna organizacija mladih Srbije i Nacionalna kancelarija za mlade.

Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija.

Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.


U okviru četvrtog ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2020-2021. godina izabrani Nevena Mušatović i Uroš Anđelković.

Izabrani mladi predstavnici pripremali su platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u dijalogu sa vršnjacima, kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji.


Zvanično izabrani omladinski delegati Srbije u UN imali su uspešno učešće kao članovi delegacije naše zemlje na više skupova Ujedinjenih nacija koji se ove godine održavaju u virtuelnom formatu. Pored učešća u radu i nastupa na Trećemg komitetu Generalne skupštine UN, ističemo učešće na Virtuelnoj skupštini UN za mlade povodom 75 godina UN, kao i skupove UN na teme “Snalaženje u teškim vremenima: Međugeneracijski dijalog o COVID-19 i zapošljavanju mladih” , “Mladi i zdravlje: Stvaraoci promena u promenljivom svetu” i “Tehnološka i naučno zasnovana rešenja za izazov COVID-19“.

Imali su virtuelne sastanke omladinskih delegata iz naše i drugih zemalja sa predstavnicima Programa UN za razvoj (UNDP) i Međunarodne organizacije rada (ILO), kao i prilog na događaju povodom UN75 u organizaciji Delegacije Evropske unije u Ujedinjenim nacijama. Takođe, učestvovali su i na drugim skupovima mladih i programima omladinskih organizacija u Srbiji, u cilju prenošenja stečenih iskustava. Planirano je učešće delegata na predstojećem Omladinskom forumu Ekosoka (april 2021.).

Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku MInistarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova. Posle četiri godine uspešne realizacije projekta „Omladinski delegati u UN”, Udruženje za UN Srbije nastaviće da se zalaže za održivost projekta u konsultaciji sa nadležnim institucijama i omladinskim strukturama. Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN i daju osnovu za nastavak projekta, u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.


Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, a vesti o programu na Instagram: unyouthdelegate_serbia , Facebook: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN i Twitter nalogu: UN Youth Delegate RS. ​Možete nas kontaktirati na: unyouthdelegate.serbia@gmail.com ili 063/202-463.

Zahvaljujemo na saradnji i podršci programima za mlade.


Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

SREDA, 9. decembar 2020. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs