Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

17. 12. 2020.

„Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER“

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S i Udruženje Naša Kuća održali su završnu onlajn konferenciju za medije (ZOOM)

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 17. decembar 2020. godine u 12 časova

TEMA: „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER“

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S i Udruženje Naša Kuća održali su završnu onlajn konferenciju za medije koja je realizovana u četvrtak, 17. decembra 2020. godine, putem ZOOM platforme, u 12.00 časova.

Predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER.“, nalazi sprovedenog istraživanja o praksama centara za socijalni rad u vezi sa lišavanjem poslovne sposobnosti kao i uslugu Savetnik za zapošljavanje uz podršku. Učesnice i učesnici imali su priliku da pogledaju video klipove o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom na otvorenom tržištu rada kao i mogućnost postavljanja pitanja projektnom timu.

Za učešće na konferenciji potrebna je registracija prijavom na mejl: ana.petronijevic@uns.rs (Ime, prezime, ime organizacije i kontakt) do 16. decembra u 10 časova.

 

Agenda

- 12.00 - 12.05   Uvodno obraćanje - Maša Pavlović, MDRI-S

- 12.05 - 12. 25 O sprovedenim aktivnostima i rezultatima projekta - Maja Popović,  MDRI-S

- 12.25 - 12.30 Projekcija video klipova o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom na otvorenom tržištu rada

- 12.30 – 12.40 Istraživački nalazi o praksama centara za socijalni rad o lišenju poslovne sposobnosti - Snežana Lazarević, MDRI-S

- 12.40 – 12.50 Savetnik za zapošljavanje uz podršku – Anica Spasov, Naša kuća

- 12.50 - 12.55  Projekcija video klipova o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom na otvorenom tržištu rada

- 12.55 – 13.00 Pitanja učesnika

 

Tehničku podršku za realizaciju konferencije obezbedio je Pres Centar UNS.

Konferenciju za medije o rezultatima projekta realizuje MDRI-S u partnerstvu sa Udruženjem Naša kuća iz Beograda u okviru projekta „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER.“ Projekat je deo grant šeme – Podrška
Evropske unije aktivnom uključivanju mladih.

 

 

Cilj projekta je unapređenje zakonske regulative, politika i praksi koje ograničavaju jedakost pred zakonom i sprečavaju zapošljavanje naših sugrađana i sugrađanki sa mentalnim teškoćama i invaliditetom.

Kroz aktivnosti se nastojalo da se:

- Osnaže i edukuju mladi građane i građanke sa mentalnim teškoćama i invaliditetom, njihovi roditelje/staratelje kao i predstavnici/ce organizacija civilnog društva;

- Informišu poslodavci o značaju uključivanja naših mladih sugrađana i sugrađanki u svet rada, u skladu sa pozitivnom evropskom praksom,

- Razvije svest najšire populacije o značaju i mogućnostima zapošljavanja naših sugrađana sa mentalnim teškoćama i invaliditetom;

- Unaprede prakse centara za socijalni rad kroz obuke njihovih zaposlenih i izradu Smerinica za zaposlene;

-  Edukuju omladinski aktivisti o važnosti uključivanja naših mladih sa mentalnim teškoćama i invaliditetom u sve pore našeg društva i podstaknemo ih da ih uključe u svoje aktivnosti.


Kroz aktvnosti tokom trajanja projekta prošlo je oko 200 učesnica i učesnika, od čega 25 mladih ljudi sa mentalnim teškoćama i invaliditetom. Obišli su Niš, Leskovac, Zaječar, Užice, a kontinuirano smo aktivni u Beogradu. Usled pandemije izazvane korona virusom, deo obuka i radionica održan je i putem onlajn platforme.

Osnov projekta i celokupnog delovanja je Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, kao i važnost poslovne sposobnosti. Žele da utiču na kreiranje nacionalnog zakonodavstva i politika vezanih za poslovnu sposobnost, procedure za lišavanje poslovne sposobnosti i prava građana sa invaliditetom u postupku lišavanja (zastupanje, saslušanje, revizija), sa akcentom na minimiziranju svih eventualnih, mogućih zloupotreba.

Partneri na projektu – Udruženje Naša Kuća - na infosesijama sa poslodavcima razgovara o konkretnom konceptu zapošljavanja uz podršku i o pravnom okviru zapošljavanja građana/ki sa invaliditetom u Srbiji, ukazujući na benefite koje ostvaruje i poslodavac kada zaposli osobu sa invaliditetom prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U saradnji sa Unijom poslodavaca Srbije MDRI-S inicira i učestvuje u važnim sastancima sa zakonodavcima i kreatorima politika, zagovarajući interese naših sugrađana i sugrađanki sa mentalnim teškoćama i invaliditetom i njihovih porodica i/ili staratelja.

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 17. decembar 2020. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs