Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  „Izbori i osobe sa hendikepom“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

11. 12. 2023. PONEDELJAK, 11. decembar 2023. godine u 14 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

„Izbori i osobe sa hendikepom“

Akademska inkluzivna asocijacija održala je konferenciju za novinare

PONEDELJAK, 11. decembar 2023. godine u 14 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA:  „Izbori i osobe sa hendikepom“

Konferencija za medije Akademske inkluzivne asocijacije pod nazivom „IZBORI I OSOBE SA HENDIKEPOM“ održana je u ponedeljak 11. decembra 2023. godine u Press centru UNS-a (Kneza Mihaila 6/III) u periodu od 14:00 do 15:00h.

Teme konferencije su ostvarivanje glasačkog prava osoba sa hendikepom u uslovima ograničavanja i sputavanja izlaska na izbore, ponašanje političkih stranaka i pokreta prema osobama sa hendikepom i njihovom dostojanstvu u predizbornoj kampanji, preporuke Republičke izborne komisije(RIK) biračkim odborima, politička participacija osoba sa hendikepom kao deo demokratskog procesa i poštovanje načela jednakosti.

Konferencija je deo aktivnosti projekta „Mladi i novinari za bolji medijski prustup inkluziji osoba sa hendikepom“ koji Akademska inkluzivna asocijacija realizuje u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije (UNS), a koji je podržan u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Na konferenciji je prezentovana iskustva osoba sa hendikepom u ostvarivanju glasačkog prava, iskustva Akademske inkluzivne asocijacije stečena u radu sa političkim strankama i pokretima, odnos političkih stranaka prema osobama sa hendikepom i rezultati istraživanja o ostvarivanju glasačkog prava osoba sa hendikepom na izborima održanim u aprilu 2022. godine koje je Akademska inkluzivna asocijacija (tada Udruženje studenata sa hendikepom) sprovela analizirajući zapisnike sa preko 1.300 biračkih mesta.

Iako je procenat biračkih mesta, prema podacima RIK-a, prilično velik, proverom na licu mesta je ustanovljeno da veći deo biračkih mesta koja su evidentirana kao pristupačna to praktično nije. Sa druge strane, broj osoba koje su glasale uz neki od vidova podrške je oko 0,27% što je višestruko manje od zastupljenosti osoba sa hendikepom u populaciji.

Pored izazova sa kojima se susreću osobe sa hendikepom, biće prezentovana moguća rešenja trenutnog stanja koje je diskriminatorsko prema osobama sa hendikepom.

Na konferenciji su govorili:

- Izvršni direktor Akademske inkluzivne asocijacije Milan Janković

- Politikolog dr Boban Stojanović

- Student Filološkog fakulteta Aleksa Kuzmanović

Molimo Vas da medijski ispratite našu konferenciju i na taj način doprinesete širenju svesti o pravima osoba sa hendikepom i socijalnoj inkluziji.

Kontakt za medije: Vesna Vukas, vesna.vukas@aia.org.rs , telefon 069730753

 

VREME:

PONEDELJAK, 11. decembar 2023. godine,

14 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a,

Knez Mihailova 6, Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs