Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Uručenje godišnjih nagrada UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

21. 12. 2023. Press centar UNS-a, ČETVRTAK, 21. decembar

Uručenje godišnjih nagrada UNS-a

Udruženje novinara Srbije je uručilo godišnje nagrade

ČETVRTAK, 21. decembar 2023. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Uručenje godišnjih nagrada UNS-a 

Na Dan UNS-a, 21. decembra u 12 časova uručene su nagrade za životno delo i za najbolje novinarske radove objavljene u medijima.

Novinarka i publicistkinja Srebrenka Gluhić Ilić i višegodišnji urednik „Večernjih novosti“ Radisav Rade Brajović ovogodišnji su dobitnici Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije (UNS).

Nagrada za najbolji godišnji uređivački koncept „Dimitrije Davidović“ pripala je uredniku portala „OKO“ Nebojši Grujičiću, Specijalnu nagradu za doprinose u istoriji štampe i novinarstva, teorijske radove o novinarstvu i publicistička dela "Žika M. Jovanović dobili su Radivoj S. Petrović i Slobodan M. Penezić, dok je Zlatna povelja UNS-a pripala Draganu Filipoviću.

Marija Janković, dopisnica TV Hepi iz Niša dobitnica je nagrade za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić" u kategoriji „Vest i izveštaj“, dok je ova nagrada za reportažu pripala novinarki regionalne TV Pirot Ani Filipović Gogić. „Lazu Kostića“ za foto reportažu dobio je fotoreporter portala Mondo Uroš Arsić, a nagrada “Bogdan Tirnanić” za kolumnu pripala je Aleksandri Trajković Arsić, novinarki Radio-televizije Srbije (RTS).

Novinarska posvećenost Srebrenke Gluhić Ilić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, primer kakvo bi novinarstvo kao profesija, od prvorazrednog društveno-političkog i socijalno-psihološkog značaja, trebalo da bude.

„Urednički, autorski i rad na fakultetu, odnosno sveukupno delovanje Srebrenke Ilić, služe za čast osvajanja profesije. Nagrada je pripala ženi koja je prošla ceo put osvajanja zanata – od saradnika štampanih i elektronskih medija, do nekoga ko je ostvario visoke razine kao urednik i glavni urednik“, ističe se u obrazloženju.

Uređujući dokumentarni program Srebrenka Gluhić Ilić je pokazala šta znači biti autentičan i ostaviti trag u srpskom novinarstvu, navodi žiri.

Trag u srpskom novinarstvu je, smatra žiri, u toku svog radnog veka ostavio i višegodišnji urednik „Večernjih novosti“ Rade Brajović. U pitanju je, kako se navodi u obrazloženju, novinar impresivne biografije i jedan od simbola nekada najčitanijeg dnevnog lista u Srbiji. 

„Rade Brajović je zasigurno jedno od ‘najprepoznatljivijih pera Večernjih novosti’. Imao je privilegiju i da iz tog sveta donese velike reportaže, izveštaje i intervjue. Neke od intervjua radio je sa svetskim liderima među kojima su Indira Gandi i Norodom Sihanuk. Bio je stalni dopisnik iz Velike Britanije, Indije i Kine“, podsetio je žiri.

U obrazloženju se ističe i da je u Brajović osoba koja je najduže bila na uredničkoj poziciji u Novostima, a i danas u penzionerskim danima aktivno piše.

Za najbolji godišnji uređivački koncept, nagradu „Dimitrije Davidović“ žiri je dodelio uredniku portala „OKO“ Nebojši Grujičiću.

„U tabloidiziranom vremenu u kome nekad i u ozbiljnim medijima vlada politički aktivizam u kome je druga strana lišena svakog glasa, Grujičić je pokazao da je u 21. veku moguće uređivati profesionalan i ozbiljan medij“, naveo je žiri.

Bez obzira na to da li su iz oblasti unutrašnje ili spoljne politike, društva, ekonomije, kulture ili sporta, po oceni žirija, tekstovi objavljeni na portalu OKO, spadaju među najbolje u srpskom medijskom pejzažu.

„Portal ‘OKO’ ne samo da daje pravovremene informacije o aktuelnim temama, problemima i fenomenima, već i pruža dubinski pogled u njih i analizira ih. Zbog toga tekstovi na portalu ‘OKO’ ostaju aktuelni i dugo posle objavljivanja“, istakao je žiri.

Specijalna nagrada za doprinose u istoriji štampe i novinarstva, teorijske radove o novinarstvu i publicistička dela "Žika M. Jovanović", po odluci žirija, pripala je Radivoju S. Petroviću i Slobodanu M. Peneziću, za monografiju „Sergije Lukač – prometej novinarstva".

Ova knjiga, kako se navodi u obrazloženju i predlogu za nagradu, predstavlja jedinstven pisani spomenik jednom od rodonačelnika periodike i jednom od osnivača prve katedre za novinarstvo u Srbiji i regionu na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

„Ova monografija podseća nas na to koliko je važna uloga novinara u društvu i kakav bi novinar trebalo da bude, i to onda kada je najviše potrebno – u vreme kada se zbog tabloidizacije i smanjenja kvaliteta medijskog sadržaja čini da kvalitetno novinarstvo polako umire“, ističe se u obrazloženju.

Stručni žiri naveo je da u pitanju dubinski portret ličnosti koji nas podseća zbog čega će Lukač ostati upamćen u današnjem novinarstvu.

Žiri je odlučio da Zlatnu povelju UNS-a dodeli Draganu Filipoviću, novinaru koji je, kako se navodi u obrazloženju, u više od šest decenija rada skrenuo pažnju upamćenom emisijom o Aušvicu, ali i reportažom ‘Vojnikova breskva’, koja predstavlja autentičnu priču iz Prvog svetskog rata, a koju je  kasnije pretočio i u istoimenu knjigu.

„Filipović je autor petnaestak knjiga, više od 300 prikaza, predgovora i recenzija, a pisao je scenario za 12 dokumentarnih filmova koje je sam režirao. Njegova dela prevođena su na engleski, francuski i nemački jezik.

Članovi žirija koji su odlučivali o nagradama bili su Mileva Malešić (predsednica), Aleksandra Orlić, Živojin Rakočević, Dragoljub Janojlić i Radoman Kanjevac.

Marija Janković, dopisnica TV Hepi iz Niša dobitnica je nagrade za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić" u kategoriji „Vest i izveštaj“ za vest „Ispovest Palestinca iz Niša“.

„Autorka ovog televizijskog priloga je pokazala kako se o aktuelnim događajima u Gazi može izveštavati i iz Niša. Ona je uspela da pronađe sugrađanina koji je Palestinac i dugi niz godina živi u Nišu i preko njegove priče predstavi nam užase jednog rata i sve teškoće koje on donosi običnim ljudima“, naveo je žiri.

Nagradu „Laza Kostić“ za reportažu dobila je novinarka regionalne TV Pirot Ana Filipović Gogić, za reportažu „Neraskidive veze“.

„'Neraskidive veze' su priča o malo poznatim istorijskim podacima i činjenicama koje govore o zajedničkom stvaralaštvu Srba i Grka u Prvom svetskom ratu. Reportaža je svestrana kako sadržajno, tako i tehnički. Sadrži kvalitetne ilustracije grada Pirota i okoline, arhivske fotografije, kao i rekonstrukciju događaja iz prošlosti. Autorka je pronašla i stručne sagovornike koji su upotpunili informativnu sadržinu reportaže. Reportaža je pitka, zanimljiva za gledanje, a u isto vreme i vrlo edukativna“, obrazložio je žiri. 

Nagrada Laza Kostić za fotografiju dodeljena je fotoreporteru portala Mondo Urošu Arsiću, za foto reportažu pod nazivom „Poslednji pogled na zapadni Vračar“.

„Ova foto reportaža suptilnim vizuelnim stilom predstavila nam je, na prvi pogled, sasvim običan događaj, a to je rušenje kulturne baštine jednog grada, odnosno nestajanje istinskog Beograda. Autor je uspeo da zabeleži zanimljive momente i rušenju jedne građevine da dušu“, obrazložio je žiri.

Nagrada „Laza Kostić“ za karikaturu i novinarsku satiru ove godine nije dodeljena.

Nagrada “Bogdan Tirnanić” za najbolji komentar ili kolumnu pripala je Aleksandri Trajković Arsić, novinarki RTS-a, za tekst "Vaša svetosti, Srbija je ženskog roda" objavljen na internet portalu Javnog servisa.

„Vrlo koncizno i jasno napisan lični stav, donosno kritika izjave patrijarha u vezi sa korišćenjem rodno osetljivog jezika u Srbiji. Tekst sadrži elemente humora. Dok 'kopa' po kuhinji da nađe brašno za uskršnji kolač, autorka pokušava da odgonetne kako njena profesija – kustoskinja - ugrožava nju kao domaćicu“, navodi žiri.

U svom tekstu, kako navodi žiri,  autorka se osvrće na korišćenje imenica ženskog roda u isključivo negativnom kontekstu, čime se u našem društvu žena predstavlja u omalovažavajućem tonu. Autorka na vrlo kreativan način završava tekst, citirajući narodnu epsku pesmu u kojoj devojka ume da uradi više od momka, a usput i da veze sitan vez“.

O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri koji su činili Mina Delić (predsednica),Stefan Stojanović, Dalibor Bubnjević i Mateja Agatonović.

Ovom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez “Aleksandar Tijanić“ novinaru Ranku Pivljaninu.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs