Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Prethodni događaji  |  Završna manifestacija strateške kampanje srpske diplomatije „TESLA –ENERGIJA MIRA“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prethodni događaji

22. 12. 2023. Press centar, 22.12.2023. godine

Završna manifestacija strateške kampanje srpske diplomatije „TESLA –ENERGIJA MIRA“

Organizacioni odbor manifestacije „TESLA –ENERGIJA MIRA“ dodelio je titule Tesla ambasadora

U petak, 22. decembra 2023. godine u 10 časova, u Pres centru održana je završna manifestacija strateške kampanje srpske diplomatije „TESLA –ENERGIJA MIRA“ u „Teslinoj godini Teslinog naroda – Srba i Amerikanaca“, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Domaćin manifestacije je Udruženje novinara Srbije, koje se uključilo u kampanju upućivanjem poziva svim novinarima da do kraja Tesline godine dostave svoje članke i video zapise o Nikoli Tesli.

Na završnom skupu dodeljene su titule Tesla ambasadora, preostaloj grupi od ukupno imenovanih 80 Tesla ambasadora. Biće predstavljen i Tesla bilten, kao i video promotivnog spota Ministarstva spoljnih poslova i isečci iz antologijskog intervjua vodećih ličnosti strateške kampanje srpske diplomatije „ TESLA –ENERGIJA MIRA“ - Davidom Vujićem, doajenom Tesla ambasadora, poslednjim živim iz grupe SERBO 7, APOLO 11, NASA i Markom Alesijem direktorom Tesla naučnog centra Vardenklif gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija.

Podsećamo da je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 12. januara proglasio 2023 godinu  za „TESUNU GODINU TESLINOG NARODA"- Srba i Amerikanaca, a povodom 80 godina kulture sećanja na NIKOLU TESLU - električnog genija koji je osvetlio čovečanstvo, čime je započeta strateška kampanja srpske diplomatije „TESLA-ENERGIJA MIRA".

Po odluci prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, nacionalni koordinator kampanje je ambasador dr Ljiljana Nikšić.

Povodom Tesline godine, PPV i MSP Dačić uveo je, ekskluzivno titulu TESLA AMBASADORA i štampani su specijalni TESLA DIPLOMATSKI PASOŠI kao kolektivna i individualna priznanja ustanovljena za one koji su svojim aktivnostima dali doprinos očuvanju lika i dela Nikole Tesle.

Ovom prilikom biće predstavljen TESLA BILTEN u kome je pres kliping o Tesli i Teslinoj godini, koji je i svojevrstan izveštaj o rezultatima strateške kampanje srpske diplomatije  sačinjen na 700 stranica, kao i Lista prvih 80 TESLA AMBASADORA, simbolično, u čast 80 godina kulture sećanja na Nikolu Teslu. Uređivački odbor koji čine ugledni novinari i pojedinci, a čiji su tekstovi sastavni deo Tesla biltena napravili su prigodnu selekciju kako originalnih arhivskih članaka koji datiraju od 1888. godine, preko 1895. do 1943. koji se tiču Nikole Tesle i kako je viđen njegov lik i delo za života, tako i savremenih članaka, prikazujući po segmentima inicijative pojedinih zemalja, ali i pojedinaca koji su bili inspirisani ovim gorostasom čovečanstva.

Kao što nije bilo moguće napraviti sveobuhvatni Tesla bilten sa svim člancima i objavama o Tesli, tako nije bilo moguće ni obuhvatiti  sve organizacije i sve ljude dobre volje i naučnike i aktiviste koji su se bavili likom i delom Nikole Tesle.

Štampanje Tesla biltena i prikaz pres klipinga, kao i imenovanje prvih 80 Tesla ambasadora je dokaz da je „i nakon Tesle, opet i iznova Tesla“ prisutan u svim segmentima života i stvaranja i da  kroz delo pomenutih ličnosti i kolektiva, institucija, i društveni aktivizam TESLA LEGENDA ŽIVI.

Na predstavljanju Tesla biltena i promovisanja ličnosti i organizacija i institucija u zvanje „Tesla ambasadora“ govoriće:

- ambasador dr Ljiljana Nikšić, nacionalni koordinator strateške kampanje srpske diplomatije „Tesla-energija mira“

- Slađana Ilić, Tesla ambasador, novinar Blumberg Adria, autor intervjua OD TESLE I PUPINA DO ZVEZDA, sa Davidom Vujićem, poslednjim živim iz grupe SERBO 7, APOLO 11, NASA srpskih inženjera koji su učestvovali u projektu sletanja na Mesec i Markom Alesijem direktorom Tesla naučnog centra Vardenklif gde se nalazi jedina preostala Teslina laboratorija

- Džek Dimić, Tesla ambasador, holivudski glumac koji je tumačio ulogu Nikole Tesle u kultnom dokumentarnom filmu „Teslin narod“, i promoter Tesline godine Teslinog naroda

- Darko Pejović, jedan od vodećih novinara najstarije novine na Balkanu „ Politika“

- primadona Jadranka Jovanović, Tesla ambasador i saradnik na muzičkom  remek delu Ksenije Zečević „ Rekvijem za Teslu“

- Milena Vujović, odgovorni urednik RTS nauka

- Marko Stojiljković, Tesla ambasador, osnivač „Tesla snuker kupa“

U Teslinoj godini, pored titule Tesla ambasadora i Tesla diplomatskih pasoša, sačinjeno je 11 TESLA BRENDOVA, i to: Teslarica sa Udruženjem književnika Srbije, Tesla bilten sa novinarima iz različitih zemalja sveta, Tesla in vino veritas, geografsko poreklo Srbija, Tesla energetski bombon, Teslovača šljivovica u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Tesla Spirit parfem, Tesla stil, pod sloganom „otmeno, vrhunski, dakle, Tesla“, modna linija Saše Milojkovića i Suzane Perić  i ekskluzivna Tesla ešarpa Roksande Ilinčić, Tesla Serbini nakit sa monogramom Nikole Tesle, katalog Ministarstva spoljnih „Tesla Stil“, idejni nacrt izgradnje Teslinog tornja u Beogradu sa pratećim sadržajima „Teslinum – Svetionik čovečanstva“, video spot sa Džek Dimićem, koji je tumačio ulogu Nikole Tesle u filmu „Teslin narod“ i Slađanom Teslom, potomkom Nikole Tesle. Kao promoterima Tesla kampanje, započeto je uspostavljanje Međunarodnog Tesla komiteta sa naučnicima iz oko 100 zemalja sveta, sa sedištem na Long Ajlendu u Tesla naučnom centru Vardenklif i Teslina rapsodija za Teslin narod u saradnji sa pijanistkinjom Marinom Arsenijević, i u oblasti sporta Tesla snuker kup.

Osnovna tekovina Tesline godine je umrežavanje TESLA AMBASADORA i širenje Teslinih vrednosti i životnih principa koji predstavljaju svojevrsnu filozofiju života, da sve što se radi treba da bude na dobrobit čovečanstva i ne sme da bude protiv zakona prirode.

U tom smislu, u međunarodnim diplomatskim i naučnim krugovima, pokrenute su četiri inicijative:

1) Osnivanje Globalnog međunarodnog Tesla komiteta u kome će, iz više od 100 zemalja, sa svih kontinenata biti imenovani doživotni članovi, sa sedištem u jednoj preostaloj Teslinoj laboratoriji na Vardenklifu, SAD sa ciljem dodele Tesla nagrade

2) Godišnja dodela Tesline nagrade, koja bi bila ekvivalent Nobelovoj

3) Ustanovljavanje međunarodnog Teslinog dana u UN

4) Proglašenje jedine preostale Tesline laboatorije za svetsku kulturnu baštinu i stavljanje pod zaštitu UNESKO.

U Teslinoj godini umrežene su neke od institucija i organizacija sa više kontinenata.

Neke od aktivnosti iz više zemalja, posebno Tesli u čast, pokrenute su ove godine i dale su  poseban pečat ovoj jubilarnoj godini:

· Premijer Indije Narendra Modi inicirao je osnivanje Fondacije „Swami Vivekananda & Nikola Tesla“ i biće pokrovitelj održavanja Svetske energetske konferencije koja će se baviti problemom energetike 2024. godine u Nju Delhiju,

· Tesla naučni centar na Vardenklifu, Long Ajlend, Njujork, otvoriće Centar za posetioce u junu 2024 godine na prostoru gde je smeštena jedina preostala Teslina laboratorija na svetu, a nakon požara od 21. novembra 2023, Srbija se uključila u akciju „ Moja cigla za Teslu“ za rekonstrukciju 

· u Kini je formiran Međunarodni Tesla Savet,

· a u Atini  Svetski filozofski forum sa 53 zemlje članice usvojio je prvu međunarodnu Deklaraciju o Nikoli Tesli.

· u Venecueli će 2024 biti postavljen u centru prestonice Karakasa spomenik Nikoli Tesli

Ministarstvo spoljnih poslova je POSTHUMNO dodelilo titulu Tesla ambasadora i za sledeće ličnosti:

· ambasadora Savu Kosanovića, sestrića Nikole Tesle, sin najmlađe sestre Marice, zaslužan što je arhiva Nikole Tesle sačuvana i preneta u Beograd

· Fiorello La Guardia, gradonačelnika grada Njujorka, koji je 1943. god. ispratio Nikolu Teslu , kao Njujorčanina i čoveka čiji je život bio trijumf naše civilizacije

· prof. Ljubo Vujovića,  osnivača i predsednika prvog društva u SAD posvećenog Nikoli Tesli, Tesla memorijalnog društva –Njujork. 

U tom smislu, sledi lista prvih 80 TESLA AMBASADORA koji su dali svojevrstan doprinos obeležavanju Tesline godine i koje je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije  proglasilo u TESLINOJ GODINI TESLINOG NARODA na 80-tu godinu kulture sećanja na svetskog genija, Srbina po rođenju, a Amerikanca po ličnom izboru i opredeljenju, koji je ostavio iza sebe čak 700 pronalazaka, od kojih je samo 300 registrovano, a na kojima je bazirana moderna tehničko tehnološka civilizacija čitavog čovečanstva kako stoji u Registru pamćenja sveta u UNESKO.

1. Muzej Nikola Tesla Beograd

Zaslugom ambasadora Save Kosanovića, dopremljena je arhiva Nikole Tesle u Beograd i stvoreni uslovi za osnivanje prvog Muzeja posvećenog Nikoli Tesli na planeti, a čija arhiva je pod zaštitom UNESKA i upisana u registar „Pamćenje Sveta" čime je odato priznanje Nikoli Tesli za čitav tehničko-tehnološki progres naše civilizacije

2. David Vujić (predsednik emeritus Tesla naučne fondacije, sa sedištem u Filadelfiji, poslednji živi iz grupe Serbo 7, NASA, Apolo 11 srpskih inženjera koji su učestvovali u akciji sletanja na Mesec, a čiji jedan od osnivača NASA, 1915. godine, bio  Mihailo Idvorski Pupin)

3. Elon Musk, osnivač Elon Musk fondacije i svetski poznatog brenda „Tesla Motors industrije" - Tesla elektromobila, kao  i jedne od vodećih svemirskih agencija „Space X", ključni višegodišnji donator značajih sredstava za obnovu jedine preostale Tesline Laboratorije na svetu na Vardenklifu u Njujorku

4. Tesla naučni centar Vardenklif (Tesla Science Center Wardenclyffe-TSCW) SAD (kolektivna titula za Bord direktora i sve aktiviste TSCW, predsednik Borda Michael Russo)

5. Narendra Modi, premijer Indije, inicijator podizanja prve Fondacije na svetu koja je posvećena prijateljstvu Swami Vivekanande, hinduističkog monaha i filozofa indijske filozofije vedante i joge i Nikole Tesle

6. Yvan Gil Pinto (ministar spoljnih poslova Venecuele, inicijator podizanja spomenika Nikoli Tesli u Karakasu)

7. Prof. dr Francis S. Lestingi (direktor Buffalo Niagara Tesla Council (BNNTC)), SAD

8. Akademik Đorđe Šijački, član SANU, Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, šef srpskog stručnog tima u CERN (European Organization for Nuclear Research) - Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja u Ženevi, na istraživanju „Božije čestice"

9. Prof. dr. Vladan Vuletić, nuklearni fizičar, redovni profesor MIT Boston, pustio u pogon prvi kvantni računar na svetu, koji je 10 000 puta brži od sadašnjeg

10. Studentski centar za izvrsnost Mašinskog fakulteta u Beogradu (studentski timovi: „Drumska strela" „Beoavia", „Robotoid", „Confluence" i „Zeptotech"), Bogdan Čarapić, direktor

11. Istraživačka stanica Petnica

12. Novak Đoković, prvi reket Sveta, teniski šampion

13. Dobrivoje Tanasijević, Dan Tana (holivudska legenda, ambasador Fudbalskog saveza Srbije)

14. Maestro Zubin Mehta (najpoznatiji i najpriznatiji dirigent na svetu)

15. Maestro Michael Jackson Pratt (doživotni član Kraljevske muzičke akademije u Londonu, dirigent orkestra Prinston univerziteta)

16. Reade Ben (alumnista Prinston univerziteta, Fulbrajtov stipendista u Beogradu, stažista Kongresa i Bele kuće)

17. Kayli June (alumnista Kolumbija univerziteta, Njujork, postdiplomac na Oksfordu)

18. Izabela Kan (alumnista Prinstona, iz Grupe doajena rođenih 1999, član simfonijskog orkestra Univerziteta Prinston)

19. Nataly Erbelaz (alumnista prinstona, iz Grupe doajena rođenih 1999, član simfonijskog orkestra Univerziteta Prinston)

20. Yie Watson (alumnista Prinston univerziteta , iz Grupe doajena rođenih 1999, član simfonijskog orkestra Univerziteta Prinston)

21. Marina Arsenijević, pijanistkinja (kompozitorTesline rapsodije)

22. Stiven Hanington Džungo Čokue – Steven Hunnington Jungo Chokwe (predsednik Jedinstvenog foruma za mir), Kenya, sin prvog crnačkog predsednika Parlamenta Kenije, Timothy Jungo Chokwe, alumnista Univerziteta u Beogradu, predsednik Društva prijateljstva „ Karibuni"

23. Michelle Saint Lott, Haiti (bivši šef kancelarije UNICEF u Beogradu, potomak Emila Sent Loa koji je sa Elenor Ruzvelt, 10. 12. 1948. uveo Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u UN)

24. Marc Alessi (direktor Tesla naučnog centra Wardenclyffe SAD)

25. Jane Alcorn (pokretač društvenog aktivizma na Longajlendu za očuvanje jedine preostale Tesline laboratorije na svetu, koja se nalazi na Vordenklifu)

26. Mathew Inman, inicijator akcije "Crowd fund for Tesla Lab", organizujući putem društvenih mreža novčani fond koji je okupio 33 000 ljudi iz 108 zemalja sveta za 6 nedelja u iznosu od $1,4M za otkup zemljišta Tesline laboratorije od 6,5 hektara

27. Fire chief Sean McCarric, šef vatrogasne ekipe od 100 vatrogasaca (Rocky Piont Fire Chief), koji je predvodio američke vatrogasce u gašenju požara na jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, 21 novembra 2023

28. 2nd Asst. Chief Rich Bernier, vetrogasac koji je hrabro učestvujući u gašenju požara na jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, 21 novembra 2023 bio povređen

29.S teven Ballone, sef okruga Safolk (Suffolk County Executive), koji je podržao obnovu Tesline laboratorije sa $1,8M

30. Nj.E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Beogradu

31. Džozef Boski (šef ekonomskog Odeljena Amasade SAD u Beogradu,)

32. Stefan Lazarević (šef američke kompanije NCR)

33. Vera Nikolić Dimić (Američka privredna komora – Am Cham)

34. Air Serbia (nacionalna avio kompanija - Avion „Nikola Tesla", na liniji BGD-NY-BGD)

35. Savez inženjera i tehničara Srbije - Dom Nikole Tesle

36. Udruženje književnika Srbije, Miloš Janković (predsednik Udruženja književnika Srbije)

37. Vidak Maslovarić (generalni sekretar Udruženja književnika Srbije)

38. Aeorodrom Nikola Tesla

39.Ž eljko Mitrović, Pink medija grupa, pokrovitelj Tesline godine i prof, dr Miloš Petrašinović (osnivači Pink razvojnog centra)

40. Aleksandra Otašević (novinar Tanjuga) za desetogodišnje izveštavanje o TSCW i jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji na Long Ajlendu

41. Tom Rakočević (Poslanik u Parlamentu Kanade za uvođenje Teslinog dana u Ontariju i bulevar Nikola Tesla sa aktivistima srpske dijaspore u Kanadi)

42. Marko Stojiljković (predsednik Tesla snooker kupa)

43. Džozef Boski (šef ekonomskog Odeljenja američke ambasade u Beogradu)

44. Stefan Lazarević (predsednik Američke privredne komore)

45. Udruženje novinara Srbije

46. Politika, najstariji dnevni list na Balkanu, za podršku kampanji srpske diplomatije „Tesla-energija mira"

47. Tanjug, vodeća novinska agencija u regionu, za izveštavanje o Teslinoj godini Teslinog naroda u godini svog 80tog jubileja

48. Dr Dejan Ilić (inovator, sa registrovanih 680 patenata „otac litijumske baterije", autor ,,Teslowacha" brenda)

49 .Slađana i Dragan Ilić (brend „Tesla Serbini nakit")

50. Dragan Mihajlović (poslednji srpski pravoslavni sveštenik u Smiljanu, rodnom mestu Nikole Tesle)

51.Čedomir Kovačević Čekov (94 god., autor idejnog projekta Teslinum-svetionik čovečanstva, memorijalnog kompleksa posvećenog Nikoli Tesli)

52 .Marina Bulatović, novinar, član UO Tesla memorijalnog društva Njujork, promoter uvođenja svetskog globalnog međunarodnog Teslinog dana

53. Dr Manesh Deka, osnivač i predsednik Fondacije Swami Vivekananda i Nikola Tesla

54. Svetski filozofski forum u Atini, koji je usvojio „Deklaraciju o Nikoli Tesli", povodom UNESKO svetskog Dana filozofije, promovišući „Teslu-kao filozofiju života"

55. Akademik Matija Bećković, redovni član SANU, član Uređivačkog odbora „Teslarice", literarne darovnice Udruženja književnika Srbije

56. Ethan Hawk, Hollywood-ski glumac za ulogu NikoleTesle

57. Radmila Komazec (direktor novine „Jedinstvo" na KIM), autor reportaže o tragičnoj sudbini porodice Tesla u rodnom Smiljanu

58. Violeta Dimitrić (novinar „TV Kopernikus")

59. Željko Mirković (reditelj filma „Teslin narod")

60. Jack Dimić (Hollywood glumac za ulogu Tesle u dokumetntarnom filmu“„Teslin narod" koji bio nominovan u konkurenciji za nagradu „ Oskar“), promoter Tesline godine Teslinog naroda

61 .Slađana Tesla (modni producent i bivši top model za modne kuće: Valentino, Vivijan Vestvud, Sefora Farinači), potomak Nikole Tesle (Tesla bio deda stric), promoter Tesline godine Teslinog naroda

62. Roksanda Ilinčić (vrhunski svetski modni dizajner, London ), autor „Tesla ešarpe", u okviru modne kampanje „NT Tesla Stil"

63. Suzana Perić (svetski priznat modni kreator i urednik vodećeg ilustrovanog modnog časopisa „ Bazar"), autor modnih kolekcija: Glam Galaxy; Tesla Universe

64. Saša Milojković (modni kreator vrhunske mode, haute couture), autor unikatne modne kolekcije: „NT Tesla Style by Sasha", osnivač Tesla stila i Tesla bontona „ otmeno-vrhunski-dakle, TESLA

65. RTS, Redakcija naučnog programa, Milena Vujović, urednik

66. Mila Pivnički Mulroney, dizajner koralnog nakita Tesla Stila

67. Rade Komazec (vlasnik vinarije Komazec i autor vinskog brenda „ Tesla in vino Veritas" geografsko poreklo Srbija)

68. Danica Karić (direktorka BKfondacije)

69. Primadona Jadranka Jovanović

70. Rebecca McDonald, osnivač kompanije „Just Energy", Kanada

71. Marina Gavanski Zisis, akademski slikar portretista, autor kolekcije portreta „Zlatni Srbi" u kojoj se nalazi portret Nikole Tesle rađen tehnikom 24 karatne pozlate

72. Jelena Bibić, akademski slikar i autor serijala portreta Nikole Tesle u ulju

73. Igor Veljković diplomirani grafički dizajner, umetnički direktor „Tesla biltena"

74. Odeljenje VI5 OŠ „Vladislav Ribnikar", promoter akcije „Moja cigla za Teslu" za obnovu Tesline laboratorije na Vardenklifu

75. Michael Freund, predsednik Društva prijateljstva Srbija - Izrael, kolumnista vodeće dnevne novine “Jerusalem Post", kultne rubrike “Fundamentally Freund", autor serije novinskih članaka o sudbini Teslinog naroda

76. Tesla Universe, osnivač i urednik Cameron Prince, SAD, partneri Smithsonian muzeja, National Geographic & Discovery, vodećih naučno-istaživačkih TV-kanala

77. St. Regis Beograd, hotel-legat prijateljstva porodice Astor i Nikole Tesle, („Midnight Supper", eksluzivnu večeru povodom otvaranja prvog hotela ovog luksuznog brenda “St. Regis“ održao je u Geozavodu u Beogradu i posvetioje prijateljstvu osnivača hotela “St. Regis“ John Jacob & Caroline Astor i slavnog naučnika Nikole Tesle)

IN MEMORIAM - POSTHUMNO

· ambasador Sava Kosanović, sestrić Nikole Tesle, sin najmlađe sestre Marice, zaslužan što je arhiva Nikole Tesle sačuvana i preneta u Beograd

· Fiorello La Guardia, gradonačelnik grada Njujorka, koji je 1943. god. ispratio Nikolu Teslu , kao Njujorčanina i čoveka čiji je život bio trijumf naše civilizacije

· prof. Ljubo Vujović, posthumno, osnivač i predsednik prvog društva u SAD posvećenog Nikoli Tesli, Tesla memorijalnog društva Njujork

VREME:

 
PETAK, 22. decembar 2023. godine,

10 časova

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs