UNS Press centar :: Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/rss.html Organizacija konferencija, okruglih stolova, skupova, seminara, tribine, uz pozivanje medija, vođenje konferencije, direktan prenos putem interneta, snimak,press kliping sr http://presscentar.uns.org.rs/img/logo.png UNS Press centar :: Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/rss.html Druga konferencija - Predstavljanje izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3899/druga-konferencija---predstavljanje-izvestaja-o-reviziji-svrsishodnosti-poslovanja.html Državna revizorska institucija održala je drugu konferenciju za novinare(ZOOM) ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ UTORAK, 19. januar 2021. godine u 12 časova

Konferencija je održana preko Zoom platforme u utorak, 19. januara 2021. godine u 12,00 časova u Press centru Udruženja novinara Srbije.

 

Na konferenciji su predstavljeni nalazi iz izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja, kao i dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja:

1. Predstavljanje nalaza iz izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja – Izveštaj o radu DRI za 2019. godinu,

2. Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja Upravljanje „Programom modernizacije škola“, kao i

3. Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Efikasnost naplate izvornih prihoda u jedinicama lokalne samouprave“.

Dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor govorio je u uvodnom delu konferencije,  dok su nalaze, zaključke i preporuke izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja predstavile vođe timova zadužene za sprovođenje ove dve revizije.

 
Izveštaj o radu DRI za 2019. godinu, kao i izveštaji o reviziji svrsishodnosti poslovanja Upravljanje „Programom modernizacije škola“ i „Efikasnost naplate izvornih prihoda u jedinicama lokalne samouprave“  su objavljeni na sajtu DRI.


Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

 

VREME:

UTORAK, 19. januar 2021. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 19 Jan 2021 10:06:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3899/druga-konferencija---predstavljanje-izvestaja-o-reviziji-svrsishodnosti-poslovanja.html
Komemoracija Svetozaru Sveti Vlahoviću http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3900/komemoracija-svetozaru-sveti-vlahovicu.html Komemoracija je održana 15. januara 2021. godine. ]]>  

U petak, 15. januara u 13 časova, u Press centru UNS-a, održana je komemoracija nedavno preminulom Svetozaru Sveti Vlahoviću, dugogodišnjem direktoru "Jedinstva" - Panorama.

Zainteresovani su komemoraciju mogli pratiti  preko Live stream rubrike i YouTube kanala "Press centar UNS".

 

O Svetinom životu i radu govorili su prijatelji i saradnici:

1. Rada Komazec, odgovorna urednica lista "Jedinstvo"

2. Zoran Vlašković, novinar "Jedinstva"

3. Dragana Zečević, novinarka Večernjih novosti

4. Siniša Ružičić, šahista

5. Jasmina Stoiljković, glumica Narodnog pozorišta iz Prištine

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

PETAK, 15. januar 2021. godine

13 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 15 Jan 2021 08:03:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3900/komemoracija-svetozaru-sveti-vlahovicu.html
Predstavljanje izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3896/predstavljanje-izvestaja-o-reviziji-svrsishodnosti-poslovanja.html Državna revizorska institucija održala je konferenciju za novinare (ZOOM) ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ UTORAK, 12. januar 2021. godine u 12 časova

TEMA: Predstavljanje izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja

Konferencija je održana preko Zoom platforme u utorak, 12. januara 2021. godine u 12,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Direktan prenos događaja je bio preko Live stream rubrike i YouTube kanala Press centar UNS.

 

Na konferenciji su predstavljeni nalazi iz izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja, kao i dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja:

1. Predstavljanje nalaza iz izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja – Izveštaj o radu DRI za 2019. godinu

2. Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje plastičnim otpadom“, kao i

3. Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Efikasnost uspostavljanja interne finansijske kontrole u ministarstvima“

Dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor govorio  je u uvodnom delu konferencije,  dok su nalaze, zaključke i preporuke izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja predstavile vođe timova zadužene za sprovođenje ove dve revizije.


Izveštaj o radu DRI za 2019. godinu, kao i izveštaji o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje plastičnim otpadom“ i „Efikasnost uspostavljanja interne finansijske kontrole u ministarstvima“ su objavljeni na sajtu DRI.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

 

VREME:

UTORAK, 12. januar 2021. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 12 Jan 2021 08:19:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3896/predstavljanje-izvestaja-o-reviziji-svrsishodnosti-poslovanja.html
Komemoracija Miloradu Doderoviću http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3891/komemoracija-miloradu-doderovicu.html (ZOOM) Poznati niški novinar, publicista i pisac, dopisnik australijskog državnog radija SBS, dugogodišnji član Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) i novinarski aktivista Milorad Doderović Doder preminuo je u Nišu u 68. godini. UNS je održao komemoraciju Miloradu Doderoviću u utorak 5. januara u 11 sati, uz ograničen broj učesnika i mogućnost učestvovanja i praćenja preko aplikacije Zum. ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ UTORAK, 5. januar 2021. godine u 11 časova

 

Milorad Doderović (foto arhiva UNS-a)

UNS je održao komemoraciju Miloradu Doderoviću u utorak 5. januara u 11 sati, uz ograničen broj učesnika i mogućnost učestvovanja i praćenja preko aplikacije Zum.

 

Rođen je u Marovcu kod Medveđe 1953. godine. Gimnaziju je završio u Leskovcu, a ekonomiju je studirao u Nišu.
Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1978. godine u niškom omladinskom nedeljniku Zbilja, a nastavio u Grafitu. Bio je dopisnik republičkog i jugoslovenskog lista mladih NON i Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta.

Milorad Doderović bio je urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta niških Narodnih novina od 1989. do 2001. godine.

 

Za australijski državni SBS radi je kao dopisnik od 1994. godine. Od 2001-2009. godine šef je dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša.
Milorad Doderović  je imao autorske emisije na niškim regionalnim televizijama NTV i Zona plusa, a bio je i saradnik emisije Hronika regiona RTS-a.

Objavio je više publicističkih dela: Kako se dogodio Šolević, knjigu odabranih intervjua Držim vas za reč, Amerikanac u Nišu, Sedma sila bez krila, koja je nagrađena Svetosavskim pečatom na Niškom sajmu knjiga, Borci plaču posle rata. Autor je istoimene drame koja je igrana širom Srbije.

Milorad Doderović je napisao i roman Hodžina kći. 

Za bogat novinarski rad i doprinos kulturi ove godine nagrađen je zlatnom značkom Kulturno - prosvetne zajednice Srbije.

Član je UNS-a od 1981. godine. Od 2009. godine član je Uprave i Izvršnog odbora UNS-a. 

Jedan je od osnivača niškog Medijskog pokreta otpora 1989. godine i Lokalnog antikorupcijskog foruma LAF, 2013. godine. 

Milorad Doderović bio je sav novinar: zabranjivan, otpuštan, nagrađivan. 

Ostavio je suprugu Dragicu i sina Nikolu apsolventa komunikologije i novinarstva.

Milorad Doderović biće sahranjen 6. januara u 15.30 sati na Novom groblju u Nišu.  


 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.]]>
Tue, 5 Jan 2021 12:18:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3891/komemoracija-miloradu-doderovicu.html
Deseta medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3870/deseta-medijska-konferencija-dijaspore-i-srba-u-regionu.html Udruženje novinara Srbije (UNS) održalo je desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu (ZOOM) ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ UTORAK, 29. decembar 2020. godine u 12 časova

Udruženje novinara Srbije (UNS) uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovalo je 29. decembra Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu. Konferencija je zbog epidemiološke situacije usled pandemije virusom KOVID 19 održana onlajn – preko ZOOM aplikacije.

Tema Desete konferencije bila je rad medija, organizacija i udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane virusom KOVID 19, sa posebnim osvrtom na način na koji je pandemija uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medija, organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu.

 

***********************************************************************************

IZVEŠTAJ

Pandemija izazvala finansijske teškoće u radu srpskih medija i organizacija u regionu i dijaspori

Pandemija koronavirusa izazvala je finansijske poteškoće u radu srpskih medija, udruženja i organizacija u regionu i dijaspori, dovela je do promena načina rada ali i do inovacija u radu, zaključak je "Desete konferencije novinara i medija dijaspore i Srba u regionu" koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Direktor radija "Dunav" iz Vukovara u Hrvatskoj Branislav Bijelić izjavio je na onlajn konferenciji da je taj medij zabeležio pad prihoda od 40 odsto na početku epidemije koronavirusa u martu 2020. godine.

"Verujem da nema medija koji u ovim počecima pandemije u martu nije krenuo u proces u kojem su se prihodi počeli naglo gubiti. (...) U tom periodu cele zbrke kako treba raditi, bilo je panike jer su privatni subjekti, koji su dobili zabranu rada, zaustavili i reklamiranje na radio 'Dunavu'", kazao je Bijelić.

Naveo je da je država Hrvatska pokušala da ublaži pad prihoda kroz davanje nepovratnih sredstava od 500 evra po zaposlenom, ali je dodao da je kasnije medijski sektor ispao iz svih mera za ublažavanje posledica epidemije.

Bijelić je rekao da je bilo straha da zbog malog broja zaposlenih u tom mediju i mogućnosti širenja zaraze među njima dođe do prestanka emitovanja dela programa, ali da su uz velike napore svi programi sprovedeni u potpunom obimu.

On je kazao da radio "Dunav" od vlasti u Vukovaru dobija male iznose novca za svoj rad, koji su zanemarljivi u odnosu na hrvatske medije u Vukovaru i okolini ali je naglasio da na rad utiče i demografska i ekonomska situacija u tom delu Hrvatske.

Naveo je da broj stanovnika Vukovara od poslednjeg popisa sa 27.000 stanovnika pao na 17.000, čime pada i slušanost ali da uticaj ima i niska kupovna moć stanovništva, koja je dodatno naglašena nakon početka epidemije.

Urednica "P-Portala", čiji je osnivač srpsko privredno društvo "Privrednik" iz Zagreba, Olivera Radović izjavila je da je epidemija negativno uticala na rad tog medija jer je otežala putovanja, održavanje sastanaka i kolegijuma i novinarskih radionica, "neke teme prosto ne možete kvalitetno obraditi dok ne odete na teren".

Radović je kazala da se epidemija pozitivno odrazila na čitanost portala, a da su novinari počeli da koriste nove forme - fokus je prebačen na razvijanje audio-vezuelnih formi poput kratkih video sadržaja i podkasta kako bi se došlo do šire publike.

Navela je da je "P-Portal" imao finansijsku pomoć državnih organa Srbije, Grada Zagreba, Agencije za elektroničke medije, kao i kroz projekat "Upoznajmo se da bismo se razumjeli" čime je osiguran rad portala u naredne dve godine.

Anđela Krasojević iz srpskog radija "Mladost" iz Švajcarske izjavila je da taj medij nije prekidao emitovanje sadražaja od početka epidemije, ali da je bilo nužno prilagoditi način rada novonastaloj situaciji.

"Problem je što ne možemo uživo iz studija da se emitujemo i nismo u prilici da direktno komuniciramo sa našim slušaocima. Prošto smo neprofitan medij, radimo iz entuzijazma, sve teže je pronaći mlade ljude koji bi se bavili ovim poslom", istakla je ona.

Naglasila je da švajcarski nadležni organi odbijaju da učestvuju u finansiranju "migrantskih medija" jer im to, kako je ocenila, "nije u interesu".

Dopisnik Radio-televizije Srbije (RTS) i voditelj Radio-televizije Avala u Sjedinjenim Američkim Državama Aleksandar Žigić izjavio je da je epidemija otežala rad i da je teže naći sponzore jer nema ličnog kontakta.

Kazao je da neke firme od početka epidemije rade u manjem obimu pa im nije potrebno oglašavanje, a da su u martu i otkazivali reklame.

"Nadamo se da će pandemija što brže proći da bi se vratio život onakav kakav znamo, ono što smo uzimali zdravo za gotovo do 13. marta ove godine", dodao je on.

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Arno Gujon ocenio je da je višestruk značaj medija i portala udruženja i organizacija rasejanja i naglasio da su internet i različiti digitalni alati zaslužni za izmenjeni medijski pejzaž.

"Danas znamo da najviše informacija iz matice do vas stigne putem najčitanijih medijskih portala. Na internet teritoriji ne postoje granice između rasejanja i matice. Naš organ u okviru Ministarstva, kao i amabasade i konzulati imaju značajnu ulogu u pravcu informisanja pripadnika dijaspore i Srba u regionu o politici Srbije. Ovaj tok informacija ne zaustavlja se među našima u inostranstvu", kazao je on.

Istakao je da se u Srbiji prati položaj dijaspore i Srba u regionu i nastoji da se unaprede i jačaju te veze i dodao da su posebno značajni novinari iz rasejanja i medijski radnici srpskih udruženja iz inostranstva.

"Zapravo, njihov pristup je za nas nezamenljiv, u kontekstu svakodnevne realnosti koju žive u inostranstvu. Ovde nije reč samo o izazovima dvojezičnosti i različitim administrativnim temama. Da bismo istinski razumeli položaj i situaciju u kojoj se nalaze pripadnici našeg rasejanja, najbolje je da o tome pišu oni koji poseduju istovremeno životno razumevanje kulture zemlje u kojoj žive i kulture zemlje iz koje potiču... i ovo govorim iz ličnog iskustva", dodao je on.

Učesnicima konferencije poručio je da mogu da računaju da u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu imaju istinskog prijatelja i saveznika i rekao da je osnovni cilj delovanja Srbije kao matične države prema dijaspori i Srbima u regionu očuvanje i negovanje srpskog jezika i kulture, očuvanje i zaštita srpskog kulturno-istorijskog nasleđa, ali i podrška informisanju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. 
Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović na početku konferencije pozdravio je učesnike i pozvao ih da pomognu naporima UNS-a da se pravdi privedu ubice naših kolega, pre svega na Kosovu i Metohiji. "Tamo je ubijeno 17 novinara u periodu 1998-2005. godine i do danas praktično nijedna ozbiljna istraga nije vođena",

Na koferenciji je predstavljen i sajt umrezavanje.rs, koji je pokrenut u saradnji UNS-a sa Upravom za saradnju s dijsaporom i Srbima u regionu, a nastao je kao rezultat prošlogodišnje konferencije koja je bila posvećena umrežavanju medija matične države sa medijima i organizacijama iz dijaspore i regiona s ciljem da se stvori jedna neformalna mreža koja će omogućiti razmenu informacija i materijala.

"Naša zamisao je da sajt bude platforma za dalje umrežavanje. Pozivamo vas zato da nam pošaljete kontakte redakcija ili udruženja, da bismo imali jedan ažuran adresar koji može olakšati rad svima koji izveštavaju ili žele da razmene informacije i sadržaje", poručeno je na konferenicji.

Navodi se da se smatralo da sajt treba da sadrži informacije o svim dosadašnjim konferencijama, a da se ujedno njegovim pokretanjem obeleži i ova deseta konferencija.

"U rubrikama Konferencije i Foto možete da saznate šta su bile teme o kojima se diskutovalo i ko su bili učesnici prethodnih susreta. Tu su i fotografije, izveštaji i video snimci", rečeno je.

Na konferenciji su učestvovali i urednik nedeljnika "Naša reč" iz Rumunije Predrag Despotović, urednik Vesti Branimir Đokić, osnivačica i direktorka Srpske televizije Čikago Tamara Vesna Lukić, generalni sekretar Saveza Srba Danijel Igrec, predstavnica Društvo Srba i prijatelja Srbije iz Norveške Biljana Jović, sekretar Udruženja srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Bogdana Brezovac i direktorka klastera "Re:Crafts" iz Srbije Vesna Rusić.

Takođe i predstavnik Centralnog saveta Srba u Nemačkoj Vlastimir Vidić, predsednica austrijsko-srpskog kulturnog društva Vilhelmina Mina Кaradžić Svetlana Matić, predstavnik udruženja "Serbica" iz Belgije Đorđe Кuzet i predstavnik Udruženje građana "Most matice i dijaspore" Ivan Ilić.
Autor: Žikica Stevanović

 

  

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

]]>
Tue, 29 Dec 2020 08:31:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3870/deseta-medijska-konferencija-dijaspore-i-srba-u-regionu.html
Konferencija o položaju novinara u Srbiji i regionu http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3869/konferencija-o-polozaju-novinara-u-srbiji-i-regionu.html Udruženje novinara Srbije (UNS) održalo je konferenciju za novinare (ZOOM) ]]> Konferencija o položaju novinara u Srbiji i regionu - Zoom, PONEDELJAK, 28. decembar od 13 do 15 sati

Udruženje novinara Srbije (UNS) organizovalo je Regionalnu konferenciju o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u ponedeljak, 28. decembra 2020. godine, od 13 do 15 sati.
Na Konferenciji održanoj preko zoom platforme, UNS je predstavio istraživanje Ekonomski i društveni položaj novinara: Srbija, region, Evropa.

Na Konferenciji su govorili predstavnici najznačajnijih novinarskih i medijskih organizacija iz regiona (Nacrt programa u prilogu).
   
Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.
Zainteresovani za praćenje i izveštavanje sa Konferencije treba da se prijave na imejl: dragana.bjelica@uns.rs do ponedeljka u 12 sati i dostavićemo im neophodan link.

 

 

VREME:

PONEDELJAK, 28. decembar 2020. godine

13 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


 


 


Konferencija je održana  u okviru projekta „Biti novinar - Konferencija o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu“. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


]]>
Mon, 28 Dec 2020 15:31:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3869/konferencija-o-polozaju-novinara-u-srbiji-i-regionu.html
Godišnja konferencija Udruženja "Koreni" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3871/godisnja-konferencija-udruzenja-koreni.html Udruženje matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije - "Koreni" održali su onlajn konferenciju (ZOOM) ]]>

 

SUBOTA, 26. decembar 2020. godine u 11 časova - ZOOM

Povodom dvogodišnjice donošenja odluke o formiranju Udruženja Koreni, 26.12.2020. godine od 11 održana  je Konferencija u Press centru Udruženja novinara Srbije.

Tema na konferenciji bila je privredna, kulturna, naučna i sportska saradnja između matice i dijaspore.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

SUBOTA, 26. decembar 2020. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

]]>
Sat, 26 Dec 2020 11:42:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3871/godisnja-konferencija-udruzenja-koreni.html
„Samozastupanje za veće političko učešće osoba sa intelektualnim teškoćama“ http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3863/samozastupanje-za-vece-politicko-ucesce-osoba-sa-intelektualnim-teskocama.html Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S održala je završnu onlajn konferenciju za medije (ZOOM) ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 24. decembar 2020. godine u 11 časova

TEMA: „Samozastupanje za veće političko učešće osoba sa intelektualnim teškoćama“

 

Na konferenciji su predstavljeni samozastupnici i samozastupnice iz neformalne grupe koja je nastala tokom realizacije projekta „Samozastupanje za veće političko učešće osoba sa intelektualnim teškoćama“, a koji je sprovodila Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S uz podršku OHCHR.

Samozastupnici i samozastupnice govorili su i o najvažnijim rezultatma i aktivnostima na ovom projektu, o tome šta su o samozastupanju naučili, zbog čega je ono važno, i zašto je neophodno osobe sa mentalnim invaliditetom uključiti u sve procese i odluke koji mogu uticati na njihove živote.

Foto: MDRIS

Posebnosu naglastili važnost jednakosti pred zakonom, odnosno puno poštovanje Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, što podrazumeva da se ljudi sa invaliditetom više ne smeju lišavati poslovne sposobnosti.

Za učešće na Zoom konferenciji obavezna je registracija slanjem prijave na mejl ana.petronijevic@uns.rs do 23. decembra u 12 časova

 

 

Tehničku podršku za realizaciju konferencije obezbeđuje Press centar UNS.

 

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

 

 

VREME:

ČETVRTAK, 24. decembar 2020. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 24 Dec 2020 12:48:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3863/samozastupanje-za-vece-politicko-ucesce-osoba-sa-intelektualnim-teskocama.html
Uručenje godišnjih nagrada UNS-a http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3862/urucenje-godisnjih-nagrada-uns-a.html Udruženje novinara Srbije (UNS) svečano je uručilo godišnje nagrade ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PONEDELJAK, 21. decembar 2020. godine u 14 časova

image1
Udruženje novinara Srbije (UNS) dodelilo je novinarske nagrade za 2020. godinu. Žiri je jednoglasno odlučio da Nagradu za životno delo dodeli novinaru Dragutinu Backu Gregoriću.

U predlogu za nagradu navodi se da je Dragutin Backo Gregorić novinarstvom počeo da se bavi šezdesetih godina prošlog veka u listu „Beogradska nedelja“, iz koga su potekla mnoga poznata beogradska novinarska imena.

Posle ukidanja lista, piše u predlogu, obreo se u „Ilustrovanoj politici“ a posle devet godina prelazi u časopis „Viva“, posvećenom medicini, na mesto glavnog i odgovornog urednika.

 „Ugled ‘Vive’ je rastao i objavljivanjem emisija o najnovijim događajima medicine ne samo kod nas, već i u svetu koje je pripremao i vodio Backo na televiziji ‘Politika’ u udarnim terminima“, stoji u predlogu za nagradu, u kojem se dodaje da Gregorić 2003. godine, kada je televizija „Politika“ prestala da se emituje, prelazi na televiziju SOS, u kojoj radi do danas.

„Kao izdanak velike i klasične škole novinarstva, Gregorić otkriva fascinantni raspon svedočenja o ljudima koje je upoznao i intervjuisao, kao što su lekari Majkl Debejki, Kristijan Bernard, dramski pisac Artur Miler, glumci Sofija Loren i Džejms Mejson. Sa svima je razgovarao na ravnoj nozi, pitao i ono što može da zaboli“, navodi se.

Nagradu za uređivanje „Dimitrije Davidović” dobio je glavni i odgovorni urednik „Sremskih novina“ Živan Negovanović, koji je poslednju deceniju urednik ovog regionalnog nedeljnika iz Sremske Mitrovice.

„U ovim vremenima, sve češćeg nepoštovanja novinarskog kodeksa i elementarne kulture ponašanja u informisanju, ‘Sremske novine’ koje uređuje Negovanović su pravi primer kako se jedno glasilo obraća čitalačkoj publici“, stoji u predlogu za nagradu.

Nagradu „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu dobio je kolumnista lista „Večernje novosti“ Filip Rodić. U predlogu se navodi da se dobitnik ove nagrade UNS-a „ne krije iza standardnih floskula i ne služi opšte prihvaćenim i svagde prisutnim klišeima.“

„Filipov glas je važan jer dolazi iz nekadašnjeg nepomirljivog antimiloševićevskog tabora, ali se ne utapa u gomilu koja sve što se dešava nastavlja da gleda u starom ključu po kom je Milošević bio zao, a zapadne sile i njihovi domaći pomagači na strani svetla, dobra i pravde“, stoji u predlogu za nagradu.

Dobitnica nagrade „Laza Kostić” za vest je dopisnica „Danasa“ iz Niša Zorica Miladinović. Novinarka je, piše u predlogu za nagradu, bila među prvim novinarima u Srbiji koji su „sistematski ukazivali na prikrivanje tačnih podataka o umrlim, pozitivnim i testiranim kovid pacijentima“. Ekskluzivo je izvestila o zaključku Vlade Srbije kojim se centralizuje informisanje o epidemiji koronavirusa i pre nego što je on objavljen na sajtu Vlade.

Nagradu „Laza Kostić“ za izveštaj dobile su novinarke RTS-a Ana Stamenković i Ivana Božović. Ove novinarke su, piše u predlogu, poslednjih deset meseci svakodnevno na liniji fronta, prenoseći građanima informacije bitne za njihovo zdravlje. „Zahvaljujući Aninom i Ivaninom izveštavanju, građani su imali precizne informacije u svakom trenutku, a poverenje u njihov rad svakodnevno je bilo vidljivo, ne samo u programu RTS-a, već i svuda gde su izveštavale“, navodi se u predlogu.

Nagrada „Laza Kostić” za reportažu pripala je dopisnici „Večernjih novosti“ iz Niša Jeleni Ćosin za novinsku reportažu „Krvave srpske košulje još na Košarama“. U predlogu za nagradu navodi se da je reportaži prethodio podvig ove novinarke, koja je zahvaljujući svojim novinarskim kontaktima, uspela da stigne do karaule Košare što je, pre nje, od 1999. godine, samo jednom kolegi pošlo za rukom.

„Sa karaule je donela i snimke i fotografije, a njeno potresno svedočenje o mestu na kome su se od 9. aprila do 14. juna 1999. godine odigravala epska bitka srpske i albanske vojske odjeknula je i van Srbije. Zabeležila je svaki detalj, pronašla lične predmete srpskih vojnika, i o svemu tome vešto napisala tekst“, piše u predlogu.

Dobitnik Nagrade „Laza Kostić“ u kategoriji fotografija i televizijski snimak je fotoreporter Rojtersa Marko Đurica za seriju ovogodišnjih fotografija sa naročitim osvrtom na prikaz pandemije u Srbiji.

Karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću pripala je Nagrada „Laza Kostić“ u kategoriji karikatura i novinarska satira. „Legendarni ilustrator i karikaturista Vlahović, iz broja u broj već četiri i po decenije svojim ilustracijama obogaćuje sadržaj najstarijeg nedeljnika na Balkanu“, piše u predlogu.

Zlatna povelja, nagrada koja se dodeljuje za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije, posthumno je dodeljena jednom od osnivača i vlasnika i dugogodišnjem direktoru lista „Danas“ Dušanu Mitroviću.

„Više od 20 godina bio je zaslužan za poslovanje i razvoj dnevnog lista ‘Danas’ koji je opstao na srpskom tržištu uprkos zabranama u vreme Slobodana Miloševića, kaznama, NATO bombardovanju, političkim pritiscima od početka do danas, otporu vladajućih struktura i javnoj diskreditaciji lista, ali i uprkos haotičnom tržištu i ograničenim šansama za pristup fondovima za oglašavanje“, navodi se u predlogu da Mitrović bude posthumno nagrađen.

Dobitnici specijalnih priznanja UNS-a su novinar RTS-a Stevan Kostić i dopisnik Sputnjika iz Podgorice Nebojša Popović.

Kostiću je dodeljeno priznanja za emisiju o Blagoju Jovoviću koja je prikazana u magazinu „Oko“. U predlogu za nagradu piše da Kostićev „novinarski pristup nije navijački, ne favorizuje sagovornike, on gledaocima predočava najbolje argumente i jedne i druge strane, kao i da najčešće u svojim analizama Kostić nema dve, već sve strane priče“.

Dopisnik Sputnjika iz Podgorice Popović nagrađen je za izveštavanje u protekloj godini o litijama u Crnoj Gori. U predlogu za nagradu piše da Popović „svakodnevno, izložen teškim uslovima i pritiscima od strane javnih i tajnih, vidljivih i zakulisnih moćnika, izveštavao o tim turbulentnim dešavanjima koji će, pokazaće se, potpuno preokrenuti političku istoriju Crne Gore“.

Članovi žirija bili su Vladimir Radomirović, Dragana Pejović, Eržika Pap Reljin, Anica Telesković, Mirjana Čvorić Gubelić, Slobodan Ćirić, Branko Veselinović, Zoran Šaponjić, Goranka Matić i Dalibor Žarić.

Nagrade su uručene na Dan UNS-a u ponedeljak, 21. decembra u 14 sati u Press centru UNS-a (Knez Mihailova 6/III). Tom prilikom biće uručena i UNS-ova nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez „Aleksandar Tijanić“ novinarki televizije N1 Jeleni Zorić.
Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.


   

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

]]>
Mon, 21 Dec 2020 11:07:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3862/urucenje-godisnjih-nagrada-uns-a.html
„Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER“ http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3851/jednakost-pred-zakonom-kao-preduslov-za-zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom-equalizer.html Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S i Udruženje Naša Kuća održali su završnu onlajn konferenciju za medije (ZOOM) ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 17. decembar 2020. godine u 12 časova

TEMA: „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER“

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S i Udruženje Naša Kuća održali su završnu onlajn konferenciju za medije koja je realizovana u četvrtak, 17. decembra 2020. godine, putem ZOOM platforme, u 12.00 časova.

Predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER.“, nalazi sprovedenog istraživanja o praksama centara za socijalni rad u vezi sa lišavanjem poslovne sposobnosti kao i uslugu Savetnik za zapošljavanje uz podršku. Učesnice i učesnici imali su priliku da pogledaju video klipove o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom na otvorenom tržištu rada kao i mogućnost postavljanja pitanja projektnom timu.

Za učešće na konferenciji potrebna je registracija prijavom na mejl: ana.petronijevic@uns.rs (Ime, prezime, ime organizacije i kontakt) do 16. decembra u 10 časova.

 

Agenda

- 12.00 - 12.05   Uvodno obraćanje - Maša Pavlović, MDRI-S

- 12.05 - 12. 25 O sprovedenim aktivnostima i rezultatima projekta - Maja Popović,  MDRI-S

- 12.25 - 12.30 Projekcija video klipova o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom na otvorenom tržištu rada

- 12.30 – 12.40 Istraživački nalazi o praksama centara za socijalni rad o lišenju poslovne sposobnosti - Snežana Lazarević, MDRI-S

- 12.40 – 12.50 Savetnik za zapošljavanje uz podršku – Anica Spasov, Naša kuća

- 12.50 - 12.55  Projekcija video klipova o zapošljavanju osoba sa mentalnim invaliditetom na otvorenom tržištu rada

- 12.55 – 13.00 Pitanja učesnika

 

Tehničku podršku za realizaciju konferencije obezbedio je Pres Centar UNS.

Konferenciju za medije o rezultatima projekta realizuje MDRI-S u partnerstvu sa Udruženjem Naša kuća iz Beograda u okviru projekta „Jednakost pred zakonom kao preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom EQUALIZER.“ Projekat je deo grant šeme – Podrška
Evropske unije aktivnom uključivanju mladih.

 

 

Cilj projekta je unapređenje zakonske regulative, politika i praksi koje ograničavaju jedakost pred zakonom i sprečavaju zapošljavanje naših sugrađana i sugrađanki sa mentalnim teškoćama i invaliditetom.

Kroz aktivnosti se nastojalo da se:

- Osnaže i edukuju mladi građane i građanke sa mentalnim teškoćama i invaliditetom, njihovi roditelje/staratelje kao i predstavnici/ce organizacija civilnog društva;

- Informišu poslodavci o značaju uključivanja naših mladih sugrađana i sugrađanki u svet rada, u skladu sa pozitivnom evropskom praksom,

- Razvije svest najšire populacije o značaju i mogućnostima zapošljavanja naših sugrađana sa mentalnim teškoćama i invaliditetom;

- Unaprede prakse centara za socijalni rad kroz obuke njihovih zaposlenih i izradu Smerinica za zaposlene;

-  Edukuju omladinski aktivisti o važnosti uključivanja naših mladih sa mentalnim teškoćama i invaliditetom u sve pore našeg društva i podstaknemo ih da ih uključe u svoje aktivnosti.


Kroz aktvnosti tokom trajanja projekta prošlo je oko 200 učesnica i učesnika, od čega 25 mladih ljudi sa mentalnim teškoćama i invaliditetom. Obišli su Niš, Leskovac, Zaječar, Užice, a kontinuirano smo aktivni u Beogradu. Usled pandemije izazvane korona virusom, deo obuka i radionica održan je i putem onlajn platforme.

Osnov projekta i celokupnog delovanja je Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, kao i važnost poslovne sposobnosti. Žele da utiču na kreiranje nacionalnog zakonodavstva i politika vezanih za poslovnu sposobnost, procedure za lišavanje poslovne sposobnosti i prava građana sa invaliditetom u postupku lišavanja (zastupanje, saslušanje, revizija), sa akcentom na minimiziranju svih eventualnih, mogućih zloupotreba.

Partneri na projektu – Udruženje Naša Kuća - na infosesijama sa poslodavcima razgovara o konkretnom konceptu zapošljavanja uz podršku i o pravnom okviru zapošljavanja građana/ki sa invaliditetom u Srbiji, ukazujući na benefite koje ostvaruje i poslodavac kada zaposli osobu sa invaliditetom prema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U saradnji sa Unijom poslodavaca Srbije MDRI-S inicira i učestvuje u važnim sastancima sa zakonodavcima i kreatorima politika, zagovarajući interese naših sugrađana i sugrađanki sa mentalnim teškoćama i invaliditetom i njihovih porodica i/ili staratelja.

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 17. decembar 2020. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 17 Dec 2020 10:59:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3851/jednakost-pred-zakonom-kao-preduslov-za-zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom-equalizer.html
Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3847/omladinski-delegati-srbije-u-ujedinjenim-nacijama.html Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije organizovalo je konferenciju u sredu, 09.12.2020. od 11 časova. ]]> Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama - Konferencija za medije 09.12.2020.

Usled propisanih antiepidemijskih mera, konferencija je održana bez prisutnih medija u sali. Svi zainteresovani su pratili direktan prenos preko sajta Press centra, kao i zvaničnog Jutjub kanala Press centra UNS-a.

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, donator projekta je Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS 2019“, a partneri su Krovna organizacija mladih Srbije i Nacionalna kancelarija za mlade.

Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija.

Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.


U okviru četvrtog ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2020-2021. godina izabrani Nevena Mušatović i Uroš Anđelković.

Izabrani mladi predstavnici pripremali su platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u dijalogu sa vršnjacima, kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji.


Zvanično izabrani omladinski delegati Srbije u UN imali su uspešno učešće kao članovi delegacije naše zemlje na više skupova Ujedinjenih nacija koji se ove godine održavaju u virtuelnom formatu. Pored učešća u radu i nastupa na Trećemg komitetu Generalne skupštine UN, ističemo učešće na Virtuelnoj skupštini UN za mlade povodom 75 godina UN, kao i skupove UN na teme “Snalaženje u teškim vremenima: Međugeneracijski dijalog o COVID-19 i zapošljavanju mladih” , “Mladi i zdravlje: Stvaraoci promena u promenljivom svetu” i “Tehnološka i naučno zasnovana rešenja za izazov COVID-19“.

Imali su virtuelne sastanke omladinskih delegata iz naše i drugih zemalja sa predstavnicima Programa UN za razvoj (UNDP) i Međunarodne organizacije rada (ILO), kao i prilog na događaju povodom UN75 u organizaciji Delegacije Evropske unije u Ujedinjenim nacijama. Takođe, učestvovali su i na drugim skupovima mladih i programima omladinskih organizacija u Srbiji, u cilju prenošenja stečenih iskustava. Planirano je učešće delegata na predstojećem Omladinskom forumu Ekosoka (april 2021.).

Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku MInistarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova. Posle četiri godine uspešne realizacije projekta „Omladinski delegati u UN”, Udruženje za UN Srbije nastaviće da se zalaže za održivost projekta u konsultaciji sa nadležnim institucijama i omladinskim strukturama. Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN i daju osnovu za nastavak projekta, u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.


Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, a vesti o programu na Instagram: unyouthdelegate_serbia , Facebook: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN i Twitter nalogu: UN Youth Delegate RS. ​Možete nas kontaktirati na: unyouthdelegate.serbia@gmail.com ili 063/202-463.

Zahvaljujemo na saradnji i podršci programima za mlade.


Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

SREDA, 9. decembar 2020. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 9 Dec 2020 15:18:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3847/omladinski-delegati-srbije-u-ujedinjenim-nacijama.html
"Perspektive srpske neutralnosti" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3836/perspektive-srpske-neutralnosti.html Institut za političke studije (IPS) i Sekcija mladih novinara Udruženja novinara Srbije (UNS) održali su konferenciju (ZOOM) ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 3. decembar 2020. godine od 10 do 13 časova

 TEMA: "Perspektive srpske neutralnosti"

 

 

Predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, naučni istraživači i stručnjaci iz političkog i nevladinog sektora razmatrali su političku volju u Republici Srbiji da se istraje na strategiji vojne neutralnosti, te da se ona, eventualno, dodatno normativno učvrsti.

Konferencija je održana u svetlu nedavnih dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sceni, poput formiranja nove Vlade Srbije, dogovora u Vašingtonu, izbora u SAD, te zamrzavanja vojnih vežbi sa međunarodnim partnerima.

Skup je održan u organizaciji Instituta za političke studije (IPS) i Sekcije mladih novinara Udruženja novinara Srbije (UNS).

Učesnici su se obraćali iz Pres centra UNS-a ili putem aplikacije ZOOM.

 

Direktan prenos konferencije bio je omogućen na:

- sajtu konferencije https://srpskaneutralnost.rs/

- Live stream rubrici na sajtu Press centra http://presscentar.uns.org.rs/live-stream.html

- You Tube kanalu Press centar UNS https://www.youtube.com/channel/UCe5T_8Szsm6oMRwBbaoGFWQ


 

Dodatne informacije na sajtu konferencije https://srpskaneutralnost.rs/ i putem mejla na: konferencija.neutralnost@gmail.com

 

AGENDA:

10.00 UVODNA REČ


10.10  PRVI PANEL: GEOPOLITIČKO OKRUŽENJE SRPSKE NEUTRALNOSTI

 10.10 - Prof dr. Žarko Obradović

 Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije u aktuelnom sazivu i predsednik Grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Narodnom Republikom Kinom. Narodni poslanik Socijalističke partije Srbije. Od 2008-2013. godine bio je Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije.

10.20 - Dr Zoran Milivojević

 Bivši ambasador, karijerni diplomata sa mandatima u Belgiji, SAD, Francuskoj i Hrvatskoj. Radio je kao rukovodilac Sektora za međunarodne odnose Narodne skupštine Republike Srbije. Član državnih delegacija u pregovorima sa MMF. Od penzionisanja, saradnik Centra za strateške alternative i jedan od vodećih srpskih spoljnopolitičkih analitičara.  

10.30 - Dr Vladimir Trapara

 Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde radi od 2011. godine. Glavna polja njegovog akademskog interesovanja su odnosi Rusije i Sjedinjenih Država, spoljna politika Srbije i teorije međunarodnih odnosa. Od 2017. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Međunarodna politika i načelnik Centra za evroatlantske studije u okviru Instituta.

10.40 - Dr Nebojša Vuković

 Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde radi od 2016. godine. Osnovne oblasti njegovog interesovanja su geopolitika, geostrategija, politička geografija, američka globalna strategija, sukobi na Balkanu i spoljna politika Ruske Federacije. Autor monografske studije Logika imperije: Nikolas Spajkman i savremena američka geopolitika i više naučnih radova iz pomenutih oblasti.

10.50 - Dr Željko Budimir

 Docent iz oblasti međunarodnih odnosa i bezbednosti na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci. Izvršni urednik naučnog časopisa POLITEIA koji izdaje FPN u Banja Luci, član Centra za strateška istraživanja, Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Udruženja za političke nauke Srbije i Udruženja pravnika Republike Srpske.

11.00 – Diskusija (moderator dr Petar Matić)

11.30 DRUGI PANEL: KAKO UČVRSTITI SRPSKU NEUTRALNOST?

11.30 - dr Miloš Jovanović

 Politikolog i pravnik, predsednik Demokratske stranke Srbije, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je član  Upravnog odbora Fonda Slobodan Jovanović i član srpske delegacije u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova i Metohije vođenim pod okriljem međunarodne posredničke Trojke.

11.40 - Marina Raguš

 Narodna poslanica, predsednica Poslaničke grupe SPAS u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Članica Odbora za administrativno-budžetska pitanja i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za finansije i Grupe prijateljstva sa crnomorskim zemljama. Diplomirani politikolog za međunarodne odnose.

11.50 - Dr Miloš Jončić

 Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, gde radi od 2011. godine. Priredio je kao kourednik zbornike Spoljna politika Srbije i zajednička spoljna i bezbednosna politika Evropske unije i Srbija, region i Evropska unija. U okviru projekta kod Ministarstva spoljnih poslova uradio je više analiza, samostalno ili u saradnji sa kolegama, iz različitih oblasti međunarodnog prava i međunarodnih odnosa.

12.00 - Prof. dr Stanislav Stojanović

 Načelnik Odeljenja za studije bezbednosti u Institutu za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije, gde radi od 2013. godine.U Ministarstvu odbrane obavljao je dužnost šefa Odseka za bezbednosne procene, Načelnika Odeljenja za strategiju i Zamenika načelnika Uprave za strategijsko planiranje, kao i dužnost Načelnika Katedre strategije na Vojnoj akademiji.

12.10 - Goran Janićević

 Urednik „Dozvolite...“, emisije o odbrani i Vojski Srbije na RTS, na kojoj radi od 2013. godine i koja govori o temama iz oblasti odbrane, bezbednosti, životu i radu pripadnika vojske, kao i o vojnoj istoriji, odbramenoj industriji i specijalnim jedinicama. Diplomirani politikolog iz novinarstva i komunikologije.

12.20 – Diskusija (moderator dr Petar Matić)

MODERATOR SKUPA: dr Petar Matić

Naučni saradnik u Institutu za političke studije, glavni i odgovorni urednik časopisa Administracija i javne politike, kao i član redakcije časopisa Serbian Political Thought. Autor je monografija “Izazovi i paradoksi globalizacije” (koautor Aleksandra Mirović, Institut za političke studije, 2007) i “Redizajniranje lokalne samouprave (Institut za političke studije, 2012).

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

ČETVRTAK, 3. decembar 2020. godine

10 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 3 Dec 2020 13:50:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3836/perspektive-srpske-neutralnosti.html
Druga aukcijska prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3825/druga-aukcijska-prodaja-zgrade-bivseg-hotela-splendid.html Naslednici zgrade bivšeg hotela Splendid održali su drugu licitaciju ]]>
 

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PETAK, 27. novembar 2020. godine u 12 časova

TEMA: Druga aukcijska prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid

 

image1

(foto: M.E, Privatna arhiva)

Na jednoj od najprestižnijih lokacija u Beogradu nalazio se hotel Splendid, otvoren 1923. godine. Izgradili su ga Života Lazarević i Trifun Jovanović. Sa pogledom na Skupštinu grada, Predsedništvo, Pionirski park, Skupštinu Srbije privlačio je goste iz celog sveta.

Nakon neuspešne privatizacije 2008. godine i donošenja Zakona o restituciji, zgrada je vraćena naslednicima starih vlasnika. Posle osam godina raznih sudskih procesa, naslednici su u mogućnosti da zainteresovanim investitorima prodaju zgradu bivšeg hotela Splendid.

Prodaja je obavljena licitacijom koju će voditi javni izvršitelj.

Kupac je DT Properties doo Beograd - Savski Venac koji je kupio nekretninu za 278 miliona dinara.

 

Učešće na licitaciji imali su samo zainteresovani koji su uplatili depozit pre održavanja licitacije.

*** Prisustvo publike i medija nije moguće zbog poštovanja Naredbe o zabrani okupljanja više od pet lica u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru. Događaj je prenošen preko Live stream rubrike.


Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

PETAK, 27. novembar 2020. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 27 Nov 2020 08:44:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3825/druga-aukcijska-prodaja-zgrade-bivseg-hotela-splendid.html
"EkoKon - Sva lica klimatskih promena" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3818/ekokon---sva-lica-klimatskih-promena.html Udruženje Ekogeneza, u saradnji sa Udruženjem Dete – zaštitnik planete održali su konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ SREDA, 25. novembar 2020. godine u 10 časova

TEMA: "EkoKon - Sva lica klimatskih promena"

 

Udruženje Ekogeneza, u saradnji sa Udruženjem Dete – zaštitnik planete, organizovalo je ove godine po prvi put konferenciju EkoKon uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, a tema koja će je obeležiti su klimatske promene.

U sredu, 25. novembra, dan je bio posvećen razgovoru o klimatskim promenama iz različitih aspekata. Gledaoci i učesnici imali su priliku da čuju predavanje profesora Vladimira Đurđevića na temu klimatskih promena, a zatim i da učestvuju u dve panel diskusije.

Kako klimatske promene izgledaju iz ugla struke a kako iz ugla civilnog sektora, biće dve osnovne polazne tačke za sagledavanje i upoznavanje svih lica ovog, danas svima poznatog, fenomena. Virtuelno će biti dodeljeni sertifikati i nagrade učesnicima konkursa, a biće prilike da se čuju prezentacije studenata čiji su se naučni radovi istakli među ostalima.

 

* Uvodno predavanje (10:15 h) 

- Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu

 

* Panel diskusija: Tri lica klimatskih promena (10:45 h)

- prof. dr Aleksandar Jovović (Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu), Darko Stojilović (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) i Tomica Mišljenović (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu).

Moderator: Bojana Živković, Dete - zaštitnik planete

 


* Panel diskusija: Učešće civilnog sektora u prilagođavanju na klimatske promene (12 h)

- Duška Dimović (Svetska organizacija za prirodu WWF), Nemanja Milović (Klima101) i Tijana Ležaić (Centar za razvoj neformalnog obrazovanja građana).

Moderator: Dragoslava Stamenović, Ekogeneza.

 

Linkovi za praćenje konferencije preko Zoom aplikacije: https://zoom.us/j/6518807843

Facebook: https://www.facebook.com/Ekogeneza

Live stream: http://presscentar.uns.org.rs/live-stream.html  i https://www.youtube.com/channel/UCe5T_8Szsm6oMRwBbaoGFWQ

 

 

 

VREME:

SREDA, 25. novembar 2020. godine

10 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

BeogradInformacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

]]>
Wed, 25 Nov 2020 08:50:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3818/ekokon---sva-lica-klimatskih-promena.html
OTKAZANO: Milorad Dodik na promociji zabornika "Republika Srpska – uspon, osporavanja i odgovori" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3798/otkazano-milorad-dodik-na-promociji-zabornika-republika-srpska--uspon-osporavanja-i-odgovori.html Događaj se odlaže zbog uvođenja novih mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, odnosno zabrane okupljanja više od pet ljudi u zatvorenom prostoru---------------------------------------- ]]> Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Informativno-politički portal "Sve o Srpskoj" Vas pozivaju na promociju zbornika

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ UTORAK, 10. novembar 2020. godine u 16 časova

Milorad Dodik na promociji zabornika "Republika Srpska – uspon, osporavanja i odgovori"Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik govoriće u utorak, 10. novembra, u 16 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/III) na promociji zbornika "Republika Srpska – uspon, osporavanja i odgovori", objavljenog u izdanju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Informativno-političkog portala "Sve o Srpskoj".  

U zborniku su sabrana izlaganja Slobodana Antonića, Aleksandra Vranješa, Aleksandra Vujovića, Nenada Kecmanovića, Mitra Kovača, Milorada Kojića, Miroslava Lazanskog, Branka D. Lukića, Aleksandra Pavića, Dušana Prorokovića, Slobodana Reljića, Milomira Stepića, Darka Tanaskovića i Predraga Ćeranića na četiri tematske tribine: "Referendum o secesiji BiH 1992. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije" (7. marta 2019), "Zašto Srpska neće u NATO?" (18. aprila 2019), "Šta BiH čini (ne)mogućom državom" (23. maja 2019) i "Republika Srpska u svjetlu novih činjenica o građanskom ratu u BiH", koja je za povod je imala otvaranje za javnost nekih `srebreničkih dokumenata` u britanskim arhivima (27. februara 2020).

Uvodnu reč za svaku tribinu imao je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je sve četiri tribine organizovalo sa Informaitvno-političkim portalom "Sve o Srpskoj", a suorganizator četvrte tribine bio je i Evroazijski bezbednosni forum. Predgovor zborniku napisao je Đuro Bilbija, urednik portala Sve o Srpskoj.

 

Direktan prenos događaja možete pratiti putem Live stream rubrike i You tube kanala Press centra

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.


VREME:

UTORAK, 10. novembar 2020. godine

16 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

BeogradInformacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Tue, 10 Nov 2020 15:07:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3798/otkazano-milorad-dodik-na-promociji-zabornika-republika-srpska--uspon-osporavanja-i-odgovori.html
"Narodna inicijativa - javno potpisivanje od 8. do 14. novembra" http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3787/narodna-inicijativa---javno-potpisivanje-od-8-do-14-novembra.html Inicijativni odbor Narodne inicijative održao je konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ SREDA, 4. novembar 2020. godine u 11 časova


TEMA: Narodna inicijativa - javno potpisivanje od 8. do 14. novembra


Govornici:

- Silvana Arsenijević, majka četvoro fakultetski obrazovane dece

- Krunislava Marjanović, zdravstveni radnik u penziji, medicinska sestra

- Darinka Ralević, profesor, sudski tumač i stručni naučni prevodilac

- Ksenija Bundalo, nastavnik matematike, rodoljub

- Dr Ljubomir Grujić, profesor u penziji


Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih (30).


VREME:

SREDA, 4. novembar 2020. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

BeogradInformacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Wed, 4 Nov 2020 11:07:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3787/narodna-inicijativa---javno-potpisivanje-od-8-do-14-novembra.html
Predstavljanje programa Srpskog pokreta Dveri o obrazovanju i kulturi http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3780/predstavljanje-programa-srpskog-pokreta-dveri-o-obrazovanju-i-kulturi.html Srpski pokret Dveri je organizovao konferenciju za novinare ]]>  

Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ UTORAK, 3. novembar 2020. godine u 13 časova

TEMA: Predstavljanje programa Srpskog pokreta Dveri o obrazovanju i kulturi
 
 
Učestvovali su:
 
- Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri

- Prof. dr Aleksandar Lipkovski, profesor Matematičkog fakulteta i bivši predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta

- Gordana Marinković Savović, profesor književnosti, član Predsedništva i predsednik Saveta Dveri za obrazovanje i nauku

- prof. dr Tamara Milenković Kerković, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu, potpredsednik Dveri

- prof. dr Milorad Marinković, profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, član Predsedništva i predsednik Saveta Dveri za kulturu

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

 


]]>
Tue, 3 Nov 2020 13:45:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3780/predstavljanje-programa-srpskog-pokreta-dveri-o-obrazovanju-i-kulturi.html
„Dvadest pet godina od završetka rata u Hrvatskoj - svest o nestalima kod milenijumske generacije“ http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3762/-dvadest-pet-godina-od-zavrsetka-rata-u-hrvatskoj---svest-o-nestalima-kod-milenijumske-generacije.html Udruženje porodica nestalih i poginulih „Suza“ održalo je okrugli sto ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ PETAK, 30. oktobar 2020. godine u 11 časova

Tema: „Dvadest pet godina od završetka rata u Hrvatskoj - svest o nestalima kod milenijumske generacije“


Ove godine navršilo se dvadest pet godina od završetka rata u Hrvatskoj, najmanje toliko dugo traje i borba porodica za istinom o sudbini članova njihove najuže porodice. Uprkos mnogobrojnim rečima podrške, protoklarnim sastancima i obećanjima, oni su najčešće u toj borbi sami. Kako je vreme prolazilo, tako se pažnja šire javnosti smanjivala i preusmeravala na druge trenutno aktuelne teme, a mnoga pitanja o nestalima ostala su bez odgovora.

Roditelji nisu dočekali da im se ispuni poslednja želja da posmrtne ostatke svog deteta dostojno sahrane, ljudi koji se sećaju rata sve su stariji, deca poginulih i nestalih su odrasla. Kako očekivati onda od mladih ljudi koji nisu bili ni rođeni kada je završen rat, da imaju svest o pitanjima koje sve ove godine muče porodice nestalih? Da li je uopšte važno da tu svest imaju i zbog čega? O ovim i drugim bliskim temama razgovaraće učesnici Okruglog stola u prisustvu pripadnika mlade generacije.

 

Program:

10.45h – Prijavljivanje

11.00h– Početak Okruglog stola

 

Učesnici:

- Dr Duško Čelić, profesor Pravnog fakulteta i predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih
lica sa prostora bivše Jugoslavije

- predstavnik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije

- dr Milan Gulić, istoričar

- Dragana Đukić, predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“

- Vanja Milovančević , autorka naučnog rada o nestalim osobama

Moderator: Jovana Marić, članica udruženja „Suza“

 

12.30h – Pitanja prisutnih

13.00h– Kraj Okruglog stola

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.


Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih (30).

 

VREME:

PETAK, 30. oktobar 2020. godine

11 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Fri, 30 Oct 2020 13:41:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3762/-dvadest-pet-godina-od-zavrsetka-rata-u-hrvatskoj---svest-o-nestalima-kod-milenijumske-generacije.html
Aukcijska prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3736/aukcijska-prodaja-zgrade-bivseg-hotela-splendid.html Naslednici zgrade bivšeg hotela Splendid održali su neuspešnu licitaciju jer nije bilo uplate jemstva zainteresovanih za učešće u akciji. ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 29. oktobar 2020. godine u 12 časova

TEMA: Aukcijska prodaja zgrade bivšeg hotela Splendid

 

(foto: M.E, Privatna arhiva)

Na jednoj od najprestižnijih lokacija u Beogradu nalazio se hotel Splendid, otvoren 1923. godine. Izgradili su ga Života Lazarević i Trifun Jovanović. Sa pogledom na Skupštinu grada, Predsedništvo, Pionirski park, Skupštinu Srbije privlačio je goste iz celog sveta.

Nakon neuspešne privatizacije 2008. godine i donošenja Zakona o restituciji, zgrada je vraćena naslednicima starih vlasnika. Posle osam godina raznih sudskih procesa, naslednici su u mogućnosti da zainteresovanim investitorima prodaju zgradu bivšeg hotela Splendid.

Prodaja će biti obavljena licitacijom koju će voditi javni izvršitelj.

Učešće na licitaciji samo zainteresovanima koji uplate depozit pre održavanja licitacije.

 


 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

Obavezna je akreditacija za medije: mejlove sa prijavama poslati do 28. oktobra u 12 sati na mejl: ana.petronijevic@uns.rs (samo akreditovanim medijima će biti dozvoljeno prisustvo u sali).                                                                                                   


Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih (30).

 

VREME:

ČETVRTAK, 29. oktobar 2020. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

]]>
Thu, 29 Oct 2020 13:29:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3736/aukcijska-prodaja-zgrade-bivseg-hotela-splendid.html
Sednica Komisije za žalbe Saveta za štampu http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3769/sednica-komisije-za-zalbe-saveta-za-stampu.html Komisija za žalbe Saveta za štampu održala je sednicu ]]> Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)/ ČETVRTAK, 29. oktobar 2020. godine u 18 časova


Komsija je razmatrala sledeće žalbe:

1. Danas – Srpski telegraf/Republika

2. Miljan Milenković – Južne vesti (dve žalbe)

3. Miljan Milenković – Nova.rs

4.Miljan Milenković – N1 info

5. Miljan Milenković – Glas javnosti.rs

6. Miljan Milenković – Alo

7. Miljan Milenković – Direktno.rs (dve žalbe)

8. Ministarstvo kulture i informisanja – Kurir (dve žalbe)

9. Igor Žeželj – N1info

10. Pavle Jelesijević – Media portal

11. Ministarstvo kulture I informisanja – Nova.rs

 

Sednica je bila, kao i uvek, javna, ali zbog epidemiloške situacije, ne možemo da obezbedimo prisustvo publike.

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

ČETVRTAK, 29. oktobar 2020. godine

18 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


]]>
Thu, 29 Oct 2020 13:53:00 +0100 Prethodni događaji http://presscentar.uns.org.rs/previous-events/3769/sednica-komisije-za-zalbe-saveta-za-stampu.html