Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Svetski dan borbe protiv karcinoma krvi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

28. 05. 2021. PETAK, 28. maj 2021. godine u 11 časova, Knez Mihailova 6/III, Beograd

Svetski dan borbe protiv karcinoma krvi

Udruženje obolelih od limfoma LIPA je organizovalo konferenciju za novinare

Povodom obeležavanja svetskog dana borbe protiv karcinoma krvi, koji je se u svetu ustanovljen 2014. godine, Udruženje obolelih od limfoma LIPA je održalo konferenciju za novinare  28. maja sa početkom u 11 časova u Press Centru UNS-a, Knez Mihailova 6/III.  Ovom prilikom Udruženje LIPA je predstavilo rezultate velike ankete „Kvalitet života i lečenja pacijenata sa limfomom i HLL u Srbiji“.

Anonimna, online anketa bila je dostupna našim pacijentima i njihovim negovateljima u periodu od 01.02.2021. do 10.04.2021. U tom periodu prikupljeno je 872 uspešno popunjene ankete. Na osnovu rezultata dobijenih i obrađenih izrađen je izveštaj koji pokriva širok spektar tema. Podatke sadržane u publikaciji Udruženje će koristiti u daljem radu u cilju podizanja nivoa svesti javnosti o limfomu i HLL.

Takođe, ovaj izveštaj će biti korišćen u svrhu osnaživanja i informisanja naših pacijenata, članova njihovih porodica, zdravstvenih radnika i drugih činilaca zdravstvenog sistema o eventualnim problemima sa kojima se pacijenti suočavaju u periodu lečenja i oporavka.

Na tribini su govorili:

  • Doc.dr Darko Antić, direktor klinike za hematologiju, UKCS i predsednik Srpske Limfomske grupe
  • Asist. prim. dr sc. med. Zorica Cvetković, načelnik Službe hematologije Kliničko-bolničkog centra  Zemun  
  • Maja Kocić, predsednica Udruženja LIPA
  • Aleksandra Mladenović, pacijent i član Udruženja LIPA

 

Svetski dan borbe protiv karcinoma krvi uspostavljen je 2014. godine sa ciljem da se poveća nivo svesti javnosti o karcinomima krvi i njihovim simptomima. U svetu, svakih 35 sekundi neko dobije dijagnozu hematološkog maligniteta1. Pacijenti kasne sa odlaskom kod lekara jer ovi karcinomi imaju nespecifične simptome, koji mogu biti simptomi nekih manje ozbiljnih stanja, kao što su: bezbolni uvećani limfni čvorovi, najčešće na vratu, ispod pazuha i u preponama, neobjašnjivi gubitak težine, groznica i blago povišena temperature, stalno kašljucanje, glavobolje, bolovi u kostima i leđima, malaksalost…

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs