Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Tribina „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

07. 12. 2021. UTORAK, 7. decembar 2021. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

Tribina „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“

Informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, održali su tribinu

UTORAK, 7. decembar 2021. godine u 12 časova, Press centar UNS-a (Knez Mihailova 6/III, Beograd)

Tribina „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“

 

U organizaciji informativno-političkih portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, u utorak, 7. decembra, u 12 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihailova 6/III) održana je tribina na temu „Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti“.

Na tribini je učestvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na tribini su govorili: Vladislav Jovanović, Darko Tanasković, Nenad Kecmanović, Miša Đurković, Milomir Stepić, Slobodan Reljić, Predrag Ćeranić, Aleksandar Pavić, Aleksandar Raković, Dušan Proroković, Željko Budimir i Srđan Perišić.

U ime organizatora i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji učesnike je pozdravio Mlađen Cicović, šef Predstavništva, a tribinu je moderirao Đuro Bilbija, urednik portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“.

U narednim danima na posebnoj sednici Narodna skupština u Banjaluci trebalo bi da se izjasni o vraćanju entitetskih nadležnosti Republike Srpske. Da bi Srpska prešla sa „duha“ na „slovo“ Dejtonskog sporazuma u skladu sa Ustavom BiH potrebna je natpolovična većina poslaničkih glasova, kojom raspolaže vladajuća koalicija.

Ali, očekuje se da će ovu, po mnogima istorijsku, odluku podržati svi patriotski nastrojeni poslanici. Zapadni saveznici, pre svega SAD i Nemačka, prete sankcijama. Tvrde da se vraćanjem vojske, pravosuđa, poreza i obaveštajne službe u nadležnost  Republike Srpske  „poništavaju pozitivni efekti intervencionizma visokih predstavnika i inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH, te da to predstavlja korak ka secesiji“. Sa druge strane, Srbija, Rusija, Kina i pojedine članice EU, poput Mađarske, podržavaju izvorni dejtonski Ustav BiH. Da li se Srpska nalazi pred realizacijom ciljeva  Dodikove dugogodišnje političke borbe da joj se vrati oteto ili joj predstoje novi izazovi?

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

 

VREME:

UTORAk, 7 decembar 2021. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs