Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Predstavljanje istraživanja „Ispred ekrana“ o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

10. 06. 2022. PETAK, 10. jun 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Predstavljanje istraživanja „Ispred ekrana“ o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru

Udruženje građana Atina predstavilo je istraživanje

PETAK, 10. jun 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Predstavljanje istraživanja „Ispred ekrana“ o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru

Udruženje građana Atina predstavilo je najnovije istraživanje o rodno zasnovanom nasilju u digitalnom prostoru, pod nazivom „Ispred ekrana“, koje ukazuje da su devojke manje bezbedne u digitalnom prostoru nego mladići, da je više od polovine ispitanica preživelo rodno zasnovano nasilju u digitalnom prostoru i da bi samo 10 odsto njih odlučilo da nasilje formalno i prijave.

U ovom istraživanju koje je Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina“ sprovelo u prvoj polovini 2022. godine učestvovale su 624 devojke uzrasta 18 i 19 godina iz 24 srednje škole iz Beograda, Niša i Subotice.

Pitanje bezbednosti ima ključno mesto u istraživanju i zato su ponuđena konkretna rešenja i preporuke jer je pred svima nama važan zadatak – jačanje društvenog odgovora koji ne svaljuje krivicu na žrtvu za pretrpljeno nasilje, kao i kreiranje prostora koji neguje iskustvo preživelih i sistemski sprečava ponavljanje istih praksi.

 

Na konferenciji su govorili:

- Nevena Sović, savetnica za reproduktivno zdravlje i mlade, Populacioni fond Ujedinjenih nacija
(UNFPA) u Srbiji

- Marijana Savić, osnivačica i direktorka organizacije Atina

- Jovana Milosavljević, predstavnica Kancelarije za mlade GO Palilula, Niš

- Andrijana Radoičić Nedeljković, koordinatorka tima direktne podrške organizacije Atina, socijalna radnica, psihoterapeutkinja  i autorka istraživanja Ispred ekrana

- Milica Glišić, voditeljka slučaja u organizaciji Atina, doktorantkinja Fakulteta političkih nauka i jedna od autorki publikacije Ispred ekrana

Događaj je organizovan u okviru projekta “Sa devojkama i za devojke – Podrška Lokalnim kancelarijama za mlade u podizanju svesti u oblasti rodne ravnopravnosti” koji je deo zajedničkog projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama III” koji realizuju UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost uz podršku Vlade Švedske.


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs