Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

07. 12. 2022. SREDA, 7. decembar 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije održalo je konferenciju za novinare

SREDA, 7. decembar 2022. godine u 12 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

 

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije od 2017. godine organizuje projekat „Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama“, koji obuhvata izbor dva omladinska delegata u Ujedinjenim nacijama i njihov aktivan rad tokom mandata od jedne godine.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN.

U okviru šestog ciklusa projekta organizovan je i ove godine javni konkurs, testiranje prijavljenih i intervju sa najboljim kandidatima, nakon čega su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2022-2023. godina izabrani Tamara Stojković i Ivan Filip Kovačević.

Izabrani mladi predstavnici pripremali su platformu za nastup u konsultacijama sa nadležnim Ministarstvima, subjektima omladinske politike i u ciklusu poseta gradovima „Dijalog sa mladima”, kako bi u službenim kontaktima zastupali interese Srbije u UN i predstavljali potrebe mladih u Srbiji.

Omladinski delegati Srbije u UN u prethodna tri meseca imali su uspešno učešće kao članovi delegacije naše zemlje na više skupova Ujedinjenih nacija. Krajem septembra i početkom oktobra učestvovali su u radu Trećeg komiteta Generalne skupštine UN u Njujorku i održali tri govora u ime Srbije na teme društvenog razvoja i mladih, unapređenja položaja žena i zaštite prava dece.

Prisustvovali su zasedanju Generalne skupštine i Saveta bezbednosti, skupu omladinskih delegata u delegaciji Evropske unije pri UN i drugim događajima organizovanim od strane omladinskog delegata iz drugih zemalja, kao i agencija UN (UNODC, DPPA, UNFPA). Imali su priliku da upoznaju Predsednika Generalne skupštine UN i Izaslanicu generalnog sekretara UN za mlade. Takođe, bili su voditelji programa povodom 24. oktobra Dana UN u Beogradu pod nazivom „Muzika za mir”. Planirano je njihovo učešće 20. decembra na virtuelnom dijalogu mladih na temu „Oblikovanje budućnosti UNECE regiona“ Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a partneri su Krovna organizacija mladih Srbije, Nacionalna kancelarija za mlade i Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope - OPENS“. Program „Omladinski delegati u UN” je u skladu sa „Svetskim programom akcije za mlade Ujedinjenih nacija” i rezolucijama Generalne skupštine UN, u kojima se pozivaju države članice da razmotre uključivanje mladih delegata u njihove delegacije na relevantnim diskusijama u Generalnoj skupštini, Ekonomsko-socijalnom savetu i njegovim komisijama i drugim relevantnim konferencijama u sistemu Ujedinjenih nacija.

Program je uspostavljen u skoro 40 zemalja i sve više država uključuje jednu ili više mladih osoba u zvanične delegacije na Generalnoj skupštini UN i drugim skupovima za mlade u sistemu UN. Omladinski delegati obavljaju ulogu na volonterskoj osnovi, a u zvaničnoj delegaciji imaju status u nivou savetnika za pitanja mladih.

U cilju prenošenja stečenih iskustava, omladinski delegati Srbije u UN učestvovali su na skupovima mladih, razgovorima na fakultetima i programima omladinskih organizacija u Srbiji, kao i širili informacije na društvenim mrežama. U narednom periodu, planirano je traženje mogućnosti za učešće na Komisiji UN o socijalnom razvoju (februar 2023. godine) i Omladinskom forumu Ekonomsko-socijalnog komiteta UN (april 2023. godine).

Mladi su osnovna ciljna grupa Udruženja za UN Srbije i, nakon više godina zagovaranja, uspostavljen je 2017. godine institucionalni okvir za izbor mladih delegata Srbije u UN, uz podršku MInistarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova. Posle šest godina uspešne realizacije projekta „Omladinski delegati u UN”, Udruženje za UN Srbije nastaviće da se zalaže za održivost projekta u konsultaciji sa nadležnim institucijama i omladinskim strukturama.

Stečena pozitivna iskustva potvrđuju značaj uključivanja naše zemlje u ovaj program UN i daju osnovu za nastavak projekta, u skladu sa ciljevima Svetskog programa akcije za mlade, Agendom UN za održivi razvoj 2030, Strategijom UN za mlade i dokumentima i ciljevima omladinske politike u Srbiji.

Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, a vesti o programu na mrežama - Instagram: unyouthdelegate_serbia , Facebook: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN i Twitter: UN Youth Delegate RS. Možete nas kontaktirati na: unyouthdelegate.serbia@gmail.com ili 063/202-463.

Agenda

12,00-12,05 Pozdravna reč: Biljana Vukosavljević, direktor Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije

12,05-12,35 Uvodna obraćanja: - Milorad Kondić, predsednik Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije,

- Tamara Stojković, Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama 2022-2023.

- Ivan Filip Kovačević, Omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama 2022-2023.

12,35-12,45 Pitanja 12,45-13,00 Pojedinačne izjave Omladinskih delegate Srbije u UN

 

Video snimak događaja u full screen formatu možete pogledati  na YouTube kanalu Press centar UNS.

 

VREME:

SREDA, 7. decembar 2022. godine

12 časova

 

MESTO:

Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs