Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  Najave  |  Digitalno poslovanje i zaštita konkurencije: Regulacija platformi za dostavu hrane u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Najave

24. 04. 2024. SREDA, 24. april 2024. godine u 11 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

Digitalno poslovanje i zaštita konkurencije: Regulacija platformi za dostavu hrane u Srbiji

Centar za istraživanje javnih politika održao je hibridni okrugli sto

SREDA, 24. april 2024. godine u 11 sati, Press centar UNS-a (Knez Mihailova br. 6/III, Beograd)

TEMA: Digitalno poslovanje i zaštita konkurencije: Regulacija platformi za dostavu hrane u Srbiji

Centar za istraživanje javnih politika, u saradnji sa advokatskom kancelarijom Žunić pripremio je prvu diskusiju o predlogu regulisanja položaja digitalnih platformi za dostavu hrane u Srbiji.

Osnovni cilj ove diskusije bio je je da predstave i kritički razmotre predloge politika usmerenih na regulisanje poslovanja digitalnih platformi za dostavu hrane u Srbiji iz ugla jačanja konkurencije. Stručnjaci iz inostranstva takođe su uzeli učešće u događaju i podelili iskustva iz EU u domenu regulacije platformi za dostavu hrane.

Z A Š TO  J E  O VA  T E M A  VA Ž N A? Izazovi u vezi sa poslovanjem digitalnih platformi, uključujući i digitalne platforme za dostavu hrane, već su godinama u centru pažnje regulatora u Evropskoj uniji koja je prepoznala specifičnost ovog poslovnog modela i potrebu njegovog preciznog i sveobuhvatnog regulisanja.

Digitalne platforme nisu samo važne iz perspektive zaštite konkurencije i prava korisnika već i zbog svog izuzetnog uticaja na sferu rada.

Z A Š TO  S A D A? Nakon skoro jedne decenije, Evropska unija je zaokružila normativni okvir za regulisanje jedinstvenog digitalnog tržišta. EU Strategija za jedinstveno digitalno tržište (EU's Digital Single Market Strategy) je predstavljena u decembru 2015. godine a serija propisa koji su razvijeni u skladu sa njom konačno je kompletirana usvajanjem Zakona o veštačkoj inteligenciji u Evropskom parlamentu u martu 2024.2 Dok su neki zakoni već u primeni u zemljama članicama, neki tek sada dolaze na red, kao na primer Zakon o digitalnim uslugama koji će biti primenjivan od 2024. godine ili Zakon o veštačkoj inteligenciji koji će biti u punoj primeni u zemljama članicama EU tek od 2026. godine. Neke EU članice i zemlje kandidati, kao što je na primer Turska, preduzele su korake da prilagode svoje propise evropskim i to pre svega u oblasti konkurencije.

Š TA  TO  Z N A Č I  Z A  S R B I J U? U Srbiji su preduzeti određeni koraci kako bi se zakonodavstvo uskladilo sa ovim trendovima. Međutim, od usvajanja Zakona o digitalnoj trgovini (2019) nije bilo daljih primera regulacije bez obzira na nagli porast aktivnosti digitalnih platformi u zemlji. To postavlja mnoga pitanja, počev od onog o zaštiti konkurencije o čemu je svoje mišljenje dala i Komisija za zaštitu konkurencije3 . Ovaj izveštaj je objavljen u februaru 2023. godine.

D I K S U S I J A  JE  B I L A   F O K U S I R A N A   N A   S L E D E Ć A   P I TA N J A :

1. Do koje mere postojeći normativni okvir i nadzorni mehanizmi u Srbiji mogu da odgovore na izuzetno dinamičan razvoj digitalnog tržišta?

2. Šta su prednosti i mane postojećeg pristupa u regulisanju domena dostave hrane putem digitalnih platformi u Srbiji?

3. U kakvoj su vezi regulacija platformi za dostavu hrane kao poslovnih entiteta i kreatora novih radnih mesta?

4. Šta Srbija dobija usaglašavanjem svojih propisa sa onima u EU? Šta nam treba od zakona i nadzornih mehanizama u ovoj sferi a šta ne?

 

R E Z U L T A T

CENTAR će nakon ove diskusije dostaviti Predlog o jačanju konkurencije u domenu dostave hrane putem digitalnih platformi relevantnim kreatorima javnih politika i aktivno raditi na stvaranju mreže organizacija zainteresovanih za zagovaranje ovih rešenja.

U ovom kontekstu, smatramo da bi vaše stručno mišljenje izuzetno doprinelo uspehu ove diskusije.

Događaj je dvojezični (na srpskom i engleskom) sa obezbeđenim prevodom.

 

Rad Centra za istraživanje javnih politika podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji – Europe ASAP“.

 

VREME:

SREDA, 24. april 2024. godine,

11 sati

 

MESTO:

Press centar, UNS, Knez Mihailova 6,

Beograd

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs