Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  „Vojvođanska zelena inicijativa“ i „Zelena patrola“ dodelile priznanja za 2016. godinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

29. 12. 2016.

„Vojvođanska zelena inicijativa“ i „Zelena patrola“ dodelile priznanja za 2016. godinu

Miodrag Sovilj, novinar TV N1, Milan Belobabić, predsednik Ekološkog udruženja „Aurora“ iz Bele Crkve i Gvozden Bosić su ovogodišnji dobitnici nagrada

 

Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena patrola dodelile su, po deseti put, priznanja za novinarsku i građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine.

Dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“ predstavlja rezultat ekološkog aktivizma i angažovanog novinarskog izveštavanja. Prema rečima predsednice Udruženja, Ruže Helać, cilj dodele ovih priznanja je ukazivanje na vrednosti kojima treba težiti kad je u pitanju novinarstvo i građanski aktivizam.

Ove godine Priznanje za novinarsku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine dodeljeno je Miodragu Sovilju, novinaru TV N1, a u obrazloženju nagrade, između ostalog, stoji: „Miodrag Sovilj je dragocen za ekološke organizacije i aktiviste zato što teme koje se odnose na zaštitu životne sredine i kvalitet života građana donosi, u informativne emisije TV N1, na atraktivan i upečatljiv način, pravovremeno, potpuno i istinito! On ekološke teme uvodi u medijski prostor na „velika“ vrata. Primer efikasnog izveštavanja Miodraga Sovilja  je izveštavanje o opasnom otpadu, koji je na  nezakonit način skladišten u Beloj Crkvi. Posle njegovog izveštaja firmi EKO – 21 D.O.O., oduzeta je dozvola za sakupljanje i transport opasnog otpada. Ovo je primer kako novinarstvo može da doprinese rešavanju ekoloških problema.“

Priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine dobio je Milan Belobabić, predsednik Ekološkog udruženja „Aurora“ iz Bele Crkve. On se godinama bori za zaštitu životne sredine i kvalitetan život građana u Beloj Crkvi: istrajava u borbi protiv seče drveća na obalama reke Nere, protiv stvaranja divljih deponija, protiv nezakonite gradnje minihidrocentrala na Neri, protiv nezakonitog skladištenja opasnog otpada u Beloj Crkvi.

Priznanje NAJVOLONTER za 2016. godinu je dodeljeno Gvozdenu Bosiću za višegodišnje volontiranje u Vojvođanskoj zelenoj inicijativi. Ovo priznanje Gvozden je zaslužio, kao saradnik na dokumentarnom TV serijalu Zelena patrola na delu, za kvalitetan, strpljiv i predan rad, kao i za odgovore na sve izazove i probleme koji se javljaju tokom snimanja na terenu.

Priznanje za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine u 2016. godini dodeljeno je firmi EKO-21 D.O.O iz Alibunara koja je zbog neodgovornog  postupanja sa opasnim otpadom u Beloj Crkvi izgubila dozvolu za preradu i transport opasnog otpada. 

Tokom 2016. godine Vojvođanska zelena inicijativa je osvojila najznačajnije ekološko priznanje Veliku povelju  „Zelena planeta“, koju dodeljuje Društvo ekoloških stručnjaka Srbije.

Za serijal „Zelena patrola na delu“, Vojvođanska zelena inicijativa u ovoj godini je dobila značajna priznanja na festivalima dokumentarnog filma i medijskim konkursima: u kategoriji: environmental - prvo mesto na GREEN-GO short film contest 2016 (Budimpešta, Mađarska); druga nagrada na  Green Montenegro International Film Festu (Danilovgrad, Crna Gora), Specijalno priznanje Podgoričkog novinarskog Foruma na Konkursu „Miodrag Vukmanović“ za doprinos profesionalnom novinarstvu (Podgorica, Crna Gora); prvo mesto za angažovan TV pristup ekološkom i životnom problemu (Velika Plana, Srbija).

Projekat Dokumentarni tv serijal „Zelena patrola na delu“ u 2016. godini su finansirali. Agencija za borbu protiv korupcije Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine Republike Srbije. 


Projekat: Medijska podrška razvoju civilnog društva u susret događajima Novi Sad omladinska prestonica Evrope i Novi Sad evropska prestonica kulture"
Projekat je sufinansirao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs