Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Apel novinarima uoči borbe gusana u Mokrinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

23. 02. 2012.

Apel novinarima uoči borbe gusana u Mokrinu

Uoči finalne borbe gusana u Mokrinu koja će se održati u nedelju 26. februara Arka Društvo za zaštitu životinja i životne sredine traži od novinara da prilikom izveštavanja imaju u vidu Zakon o dobrobiti životinja i da posebno vode računa o načelima i članovima Zakona.

Uoči finalne borbe gusana u Mokrinu koja će se održati u nedelju 26. februara Arka Društvo za zaštitu životinja i životne sredine traži od novinara da prilikom izveštavanja imaju u vidu Zakon o dobrobiti životinja i da posebno vode računa o načelima i članovima Zakona.

Organizovanjem borbi gusana krše se osnovna načela zaštite dobrobiti životinja definisana u članu 4. Zakona o dobrobiti životinja.

 1. Načelo univerzalnosti bola, koje podrazumeva da svaka životinja može da oseti bol, patnju, strah, stres i paniku kao i da je obaveza čoveka da brine o dobrobiti svake jedinke životinje
 2. Načelo brige o životinjama koje podrazumeva moralnu obavezu i dužnost čoveka da poštuje životinje i brine o dobrobiti životinja čiji opstanak zavisi neposredno od njega
 3. Načelo integralnosti koje podrazumeva da državni organi u okviru svoga delokruga obezbeđuju integralnu zaštitu dobrobiti životinja
 4. Načelo posvećivanja pažnje dobrobiti životinja podrazumeva da se u svim aktivnostima u poljoprivredi stočarstvu i drugim aktivnostima mora posvetiti puna pažnja zašti dobrobiti životinja.
 5. Načelo prevencije i predostrožnosti koja podrazumeva da se svaka aktivnost koja je u direktnoj ili indirektnoj vezi sa životinjama mora planirati i sprovoditi tako da predstavlja najmanji rizik za život i dobrobit životinja.
 6. Načelo odgovornosti koje podrazumeva da je vlasnik odgovoran za dobrobit životinje

Članom 5. Zakona o dobrobiti životinja definisani su izrazi koji se koriste u tom zakonu

 • Stav 4. Dobrobit životinja predstavlja između ostalog obezbeđivanje uslova u kojima životinja neće imati neprijatna iskustva kao što su: bol, patnja, strah, stres, povrede.
 • Stav 18. Zlostavljanje životinja predstavlja svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah stres, povrede.
 • Stav 35. Pažnja dobrog domaćina podrazumava između ostalog, obezbeđivanje potrebnih uslova radi očuvanja zdravstvenog stanja životinje, sprečavanja nastanka bolesti, povreda, bola, stresa straha, patnje i smrti životinje

Članom 7. Zakona o dobrobiti životinja jasno je navedeno da je Zabranjeno:

 • Stav 1. Zlostavljati životinju
 • Stav 8. Povećavati agresivnost životinje selekcijom ili mehaničkim metodama
 • Stav 9. Nahuškavati životinju na ljude ili drugu životinju
 • Stav 20. Zabranjeno je propagirati aktivnosti koje su ovim zakonom zabranjene osim ako se tim aktivnostima ukazuje na negativne posledice takvih radnji.
 • Stav 22. Održavati borbe između životinja ili između životinja i ljudi, organizovati klađenje, kladiti se kao i prisustvovati borbama životinja.
 • Stav 24. Zabranjeno je, ubijati, zlostavljati i podsticati životinju na agresivnost i protivprirodno ponašanje radi proizvodnje filmova, reklama i drugih dela na filmskoj traci, video traci, i drugim nosačima slike i tona kao i stavljati u promet, iznajmljivati i javno prikazivati takve filmove, reklame, i druga dela.

Posebno bismo naglasili da je zabranjeno prisustvovati borbama životinja, i da svako fizičko lice za taj prekršaj može biti kažnjeno novčanom kaznom od 5.000 do 50.000. dinara, dok pravna lica koja snimaju, propagiraju i javno prikazuju borbe životinja mogu biti kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara a odgovorna lica od 10.000 do 50.000dinara.

Branka Paško
Predsednik društva Arka
Tel: 0640878511

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs