Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Stručna konferencija CEDEF: KOLIKO SRBIJA PRIMENJUJE MODERNE TEHNOLOGIJE U UŠTEDI ENERGIJE
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

08. 02. 2012.

Stručna konferencija CEDEF: KOLIKO SRBIJA PRIMENJUJE MODERNE TEHNOLOGIJE U UŠTEDI ENERGIJE

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije, danas je organizovao stručnu konferenciju „Energetska efikasnost i obnovljiva energija u Jugoistočnoj Evropi – Primenjena savremena tehnološka rešenja“

Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije, danas (8.2.2012.) je organizovao stručnu konferenciju.

Tema:
„Energetska efikasnost i obnovljiva energija u Jugoistočnoj Evropi – Primenjena savremena tehnološka rešenja“

Smanjenje troškova i povećanje konkurentnosti privrede, kao i optimizacija budžeta domaćinstava i kompanija su neophodni kako bi se obezbedio opstanak svakog pojedinca i društva. Primena principa energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije uz primenu savremenih tehničkih rešenja, predstavljaju mogućnost ne samo da se postojeća ekonomska i finansijska kriza prevaziđe, već i da se obezbede značajne investicije. CEDEF je organizovao konferenciju na kojoj su predstavljene savremene tehnologije sa konkretnim rezultatima i postignutim efektima u privredi i u lokalnim samoupravama i JKP.

Na skupu su govorili:

 • Prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije
 • dr Aleksandar Perić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije
 • Jovanka Arsić - Karišić, predsednik Upravnog odbora, CEDEF
 • dr Miomira Lazović, savetnica za obuku i obrazovanje, Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije
 • Petar Nedeljković, prodajni inženjer, Ceresit
 • Slobodan Joković, specijalista za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, Schneider Electric
 • Nenad Dograjić, direktor, Global Intercontinental Utilities BGD
 • Zoran Biserčić, direktor, Vaillant
 • Duško Mitruševski, stručni saradnik, SM Business Services and Trading
 • Petar Vasiljević, pomoćnik direktora, Beogradske elektrane
 • Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Volksbank

Prema rečima državnog sekretara Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije, prof. dr Radivoja Mitrovića, nauka kao respektabilan resurs treba da odgovori na pitanja kako smanjiti potrošnju i kako da sa što manje energije grejemo što veći prostor. „Kroz manju potrošnju energije stvaramo mogućnost da naša privreda bude konkurentna, a bez izvoza nema rasta. Inovacije ne treba shvatiti samo kao tehnološke, već promena treba da počne od sopstvenog ponašanja do modela funkcionisanja društva“, rekao je državni sekretar.

Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a, Jovanka Arsić Karišić, je istakla: “Rešenje složenog ekonomskog, energetskog i ekološkog pitanja je velikim delom u tehnološkim inovacijama. Uvođenje ekološki prihvatljivih i proverenih energetskih tehnologija predstavlja investicioni napor ali je dugoročno investiranje u znanje i tehnologiju najbolji način za uspostavljanje održivog razvoja”.

“Već decenijama Ceresit uspešno prati trendove i u ponudi se nalazi Ceresit Ceretherm Sistem koji omogućava uštedu energije od 40 odsto, zbog čega se takva investicija isplati u periodu od tri do sedam godina u zavisnosti od toga koji energent se koristi za grejanje objekta. Ceretherm Sistem poseduje ETA sertifikat (važeći u Evropskoj uniji), dok su malteri obogaćeni Bio Protect formulom koja štiti fasadu od buđi i plesni”, napomenuo je Petar Nedeljković, prodajni inženjer, kompanija Ceresit.

Schneider Electric Srbija je kompanija koja svoje poslovanje bazira na iznalaženju i primeni savremenih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju korišćenje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost smanjenjem potrošnje električne energije uz ostvarivanje iste ili veće produktivnosti. Srbija ima veliki potencijal upotreba obnovljivih izvora energije, naročito energije vode i sunca. U sedištu Schneider Electric-a (Le Hive, Pariz) upotrebom sopstvenih postojećih rešenja i aktivnim radom za 4 godine smanjena je potrošnja svih energenata u kWh po kvadratnom metru godišnje za 4 puta”, istakao je Dragoljub Damljanović, direktor Schneider Electric Srbija.

"Kompanija Global Intercontinental Utullities BGD članica je Global Financial Holdings LTD koja već 40 godina primenjuje tehnološka rešenja na svetskom tržištu obnovljivih izvora energije. U više od 30 zemalja sveta izgrađeno je 138 postrojenja, koja za svoj primarni cilj imaju konverziju raznih oblika otpada u električnu i toplotnu energiju. U procesima konverzije GLobal koristi tehnologije čiste termalne konverzije, pirolize i gasifikacije", rekao je Nenad Dograjić, direktor, Global Intercontinental Utullities BGD.

„Kompanija Vaillant dobitnik je nemačke nagrade održivosti koja se dodeljuje firmama koje spajaju ekonomski uspeh sa socijalnom odgovornošću. Gasni motor ecoPOWER 1.0 kompanije Vaillant, koji služi za istovremenu proizvodnju električne energije za domaćinstvo, toplotne energije za grejanje i pripremu potrošne tople vode za objekat, proglašen je najodrživijim proizvodom u Nemačkoj u 2011. godini“, naglasio je Zoran Biserčić, direktor kompanije Vaillant.

Volksbank Srbija kontinuirano radi na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti i značaju ovih investicija. Volksbanka je jedna od prvih banaka u Srbiji koja aktivno finansira „zelene projekte“. Do sada je realizovano oko 300 kredita za ove energetski efikasne projekte u ukupnom iznosu od 7 miliona EUR, pod povoljnijim uslovima od komercijalnih“, istakao je Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Volksbank Srbija.

SM Pumps razvija pumpe za procesnu industriju, rafinerije i nuklerane centrale uz optimizaciju rada i uštedu električne energije u pumpnim sistemima, kao što se pokazalo na primeru sistema za navodnjavanje u Saudijskoj Arabiji“, izjavio je Duško Mitruševski, stručni saradnik u SM Business Services andTrading.

Kontakt osoba za medije Vesna Marković


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs