Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  „Gradovi protiv droge – Pruži ruku podrške“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

29. 11. 2021.

„Gradovi protiv droge – Pruži ruku podrške“

Povodom obeležavanja novembra – meseca borbe protiv bolesti zavisnosti, Udruženje Izlazak u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i sedam jedinica lokalne samouprave (Loznica, Šabac, Sremska Mitrovica, Bor, Majdanpek, Bačka Palanka i Novi Pazar) započinje kampanju pod nazivom „Gradovi protiv droge – Pruži ruku podrške“.

Na ovaj način žele da skrenu pažnju javnosti da je problem zavisnosti izuzetno složen psihosocijalni problem koji se ne može rešavati samo unutar jedne profesije/struke, već isključivo efikasnom međusektorskom saradnjom različitih tela i organizacija koje ponaosob imaju specifičnu kompetentnost i odgovornost.

Ono što je neophodno jeste puna društvena i javna svest o bolestima zavisnosti kako bi moglo doći do odgovarajućih pomaka i uticati na zaustavljanje, zatim i na smanjivanje stope obolevanja stanovništva od bolesti zavisnosti u određenoj sredini. Znamo da je pojedinac odgovoran za svoje postupke, ali mi kao društvo smo odgovorni da pojedincu pružimo podršku kako bi napravio maksimum od svog životnog potencijala.

Već duži niz godina postoji veoma dobra i produktivna saradnja na relaciji Udruženja Izlazak i Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, koja je svakako jedna od najaktivnijih u Srbiji, sa kojom je do sada, sproveden značajan broj aktivnosti.

U okviru projekta „Biram Oporavak“ Udruženje Izlazak i Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije organizovali su brojne sastanke širom Srbije na kojima je prisustvovalo preko 250 predstavnika iz 77 opština.  Akcenat je pre svega stavljen na ruralne sredine gde je uočen veliki broj nedostataka kao što su finansije, ljudski resursi, stručnih obuka i edukacija, neefikasne prevencije, nezainteresovanosti roditelja, neadekvatnih zakonskih okvira. Pored svega navedenog uočena je neinformisanost kako samih zavisnika o mogućnostima tretmana tako i profesionalaca koji se u svom radu sreću sa osobama u problemu zavisnosti i njihovim porodicama. Svi pomenuti problemi, a posebno nedostatak jasne komunikacije među akterima vodi u kontinuirani trend rasta zavisničke populacije sa naglaskom na mlade.

Na osnovu prikupljenih podataka i procene potreba prepoznata je uloga i značaj lokalne zajednice u rešavanju ovog problema. Oformili smo Multidisciplinarne timove na lokalnim nivoima koji se sastoje od predstavnika državnih institucija, lokalnih samouprava, ustanova i organizacija civilnog društva koji se direktno ili indirektno bave bolestima zavisnosti, odnosno smanjenjem ponude i potražnje.

Cilj Udruženja Izlazak je da svaki manji grad ima pre svega dobru međusektorsku saradnju na lokalnom nivou, da se razviju kapaciteti servisa kako bi ljudi koji bi želeli da uđu u proces oporavka imali tačno definisane mogućnosti  i znali kome se tačno obratiti za pomoć.

Nažalost, gotovo da ne postoji sredina u Srbiji u kojoj nema upotrebe droga i iz Udruženja Izlazak se nadaju da će ovom kampanjom uspeti da motivišu i ujedine sve aktere koji se direktno ili indirektno bave problemom bolesti zavisnosti da ovaj problem ne posmatraju iz ugla pojedinca već da zajedno deluju kao  protektivni faktor u  susretu  sa  istim.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs