Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Saopštenje Foruma beogradskih gimnazija: Reforma u karantinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

09. 12. 2021.

Saopštenje Foruma beogradskih gimnazija: Reforma u karantinu

U organizaciji Foruma beogradskih gimnazija danas je održan okrugli sto pod nazivom "Reforma u karantinu" uz učešće eminentnih stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"U želji da doprinese unapređenju obrazovnog procesa, utiče na reforme i razmeni iskustva sa stručnjacima iz regiona, Forum je ugostio dr Borisa Jokića, direktora Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i bivšeg rukovodica reformskog procesa u Hrvatskoj, profesora dr Aleksandra Baucala sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Ivana Ivića, univerzitetskog profesora u penziji, Namira Ibrahimović direktora OŠ Safvet beg Bašagić, koji je ujedno bio i rukovodilac reformskog procesa u kantonu Sarajevo i Dejana Ilića, urednika u izdavačkoj kući Fabrika knjiga. Poziv je upućen i predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji se nažalost nisu odazvali.

Zajednički stav svih učesnika je da je neophodno unaprediti obrazovni sistem u svim državama u regionu, kao i raditi na jačanju regionalne saradnje sa ciljem poboljšanja obrazovnog – vaspitnog procesa u svim zemljama u okruženju.

Kao jedan od glavnih problema istaknuta je loša saradnja sa resornim ministarstvima i odgovornim institucijama, koje učestvuju u kreiranju obrazovne politike.

Učesnici okruglog stola bavili su se problemima ocenjivanja, problemima u  implementaciji državne mature u Srbiji i iskustvima sa njenim uvođenjem u Hrvatskoj. Osim toga ukazano je i na probleme sa reforomom gimnazija i osnovnih škola, a opšti utisak učesnika je da reforma u Srbiji, koja ulazi u četvrtu godinu, ne predstavlja suštinsku promenu, već je samo donela probleme i učenicima i školama.

Iako je zajednički zaključak da se reforma obrazovnog sistema nalazi u karantinu u Srbiji, kao i u ostalim zemljama okruženja, Forum beogradskih gimnazija nastaviće i u narednom periodu da kroz panel diskusije, okrugle stolove i druge aktivnosti doprinosi unapređenju obrazovnog sistema u nadi da će resorno ministarstvo uspeti da čuje predloge koji dolaze iz baze, kao i da će na njih adekvatno odgovoriti uvažavajući interese struke.

U Beogradu,  9/12/2021                                               

Predsednik: Aleksandar Markov".
                                                                           
                     

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs