Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Izložba slika “Imaginarni lavirint” akademske slikarke Suzane Stojadinović 18. februara u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

17. 02. 2022.

Izložba slika “Imaginarni lavirint” akademske slikarke Suzane Stojadinović 18. februara u Beogradu

Srpsko-meksička akademska slikarka, samostalni umetnik i članica ULUS-a Suzana Stojadinović predstaviće svoje nove radove u okviru 16. samostalne izložbe slika “Imaginarni lavirint” u tehnici akril na platnu 18. februara u 19 časova, u novootvorenoj galeriji Axios (Knez Mihailova broj 6, III sprat, Beograd).

Suzana Stojadinović je slikarka jarkog i vatrenog kolorita, apstraktnih, često sanjivih motiva.

Umetnicine slike asociraju na relaciju između snoviđenja i prašuma Meksika, tačnije period od 15 godina koji je provela živeći i slikajući na živopisnoj, vegetacijom bogatoj obali Karipskog mora u Jukatanskoj džungli. Taj karipski period njenog života i proživljeno u rajskom predelu, očito se snažno urezao u podsvest umetnice i ona ga uspešno prenosi na svoja platna, na zadovoljstvo ljubitelja umetnosti i publike stvarajući apstraktne pejzaže intenzivnih unutrašnjih previranja.

 “Ova izložba zatvara ciklus na temu lavirinta. To je ciklus na kome sam radila manje-više u kontinuitetu poslednje tri godine. Može se reći da to transcendentno putovanje kroz lavirint još uvek nije završeno. Osvrćući se na apstraktni prikaz slika, autobiografske motive prenesene u njma, smatram da je ovo tek jedan krug tog lavirinta koji je došao do svog kraja i najavio ulazak u novi.

Tokom proučavanja istorijata lavirinta, bilo mi je fascinantno saznanje da je pojam lavirinta rasprostranjen na celoj zemljinoj kugli u svim drevnim kulturama. Kod Hopi indijanaca u urezanim petroglifima lavirint je predstavljao putanju rođenja, života i smrti. Moja poslednja slika "Prolaze a možda i ne" je osvrt na sve ove događaje, na pitanje koje često postavljamo, na monstruozne kreature i momente koje srećemo u tom našem hodočašću po lavirintu zivota. Šta je život no jedna apstraktna putanja sastavljena od stvarnosti, snova i zelja? To isto su i moje slike”, ističe Suzana Stojadinović.

Suzana Stojadinović izlagala je samostalno 15 puta i grupno 76 puta u Meksiku, SAD-u, Kolumbiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Dela joj se nalaze u više država Južne, Severne Amerike i Evrope.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs