Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Apel Udruženja "Izlazak" povodom Međunarodnog dana porodice: "Droga ne može da zameni ljubav porodice"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

14. 05. 2022.

Apel Udruženja "Izlazak" povodom Međunarodnog dana porodice: "Droga ne može da zameni ljubav porodice"

U susret Međunarodnom danu porodice, koji se tradicionalno obeležava 15. maja svake godine još od 1994. godine, Udruženje za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava "Izlazak" apeluje na važnost uloge porodice u prevenciji i lečenju bolesti zavisnosti, kao i težak položaj u kome se ona nalazi usled negativnih efekata droga koji se, kako ističu, šire poput zaraze i pogađaju sve članove na najrazličitije načine.

Ovogodišnja kampanja Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava "Izlazak" povodom 26. juna - Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama biće posvećena upravo porodici, jer je samo zdrava, složna porodica koja zna da voli, razume i sasluša prevencija od nezdravih izbora i podrška na putu ka oporavku.

Opšte je poznato da zavisnost od droga štetno utiče na porodičnu dinamiku, narušava uspostavljene veze i slabi poverenje. Članovi porodice koji dožive da se njihova voljena osoba bori sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci često proživljavaju mnoštvo bolnih i suprotstavljenih emocija. Porodica često želi najbolje za njenog člana, ali isto tako može biti nesvesna da na određene načine pre odmaže nego što pomaže i time podržava patološki proces. Stoga, dok se zavisnik nalazi na tretmanu lečenja, potrebno je da i porodica uz pomoć stručnjaka prođe kroz svojevrsnu promenu, zaleči svoje rane i razvije nove veštine komunikacije i odnošenja prema životnim situacijama.

Potraži pomoć, kreni putem oporavka – poseti sajt izlazak.org za dodatne informacije i publikacije, pozovi besplatnu telefonsku liniju 0800 104 100 ili nam se obrati putem e-maila: info@izlazak.org

Od 1. januara 2020. godine, u okviru dugogodišnjeg regionalnog projekta “Biram Oporavak”, koje Udruženje "Izlazak" sprovodi zajedno sa partnerskim organizacijama "Proslavi oporavak" iz Bosne i Hercegovine i "Preporod" iz Crne Gore, pruženo je ukupno 3927 servisa, od čega je 49% usluga pruženo članovima porodica, 45,7% osobama zavisnim od droga, dok su ostale usluge bile usmerene na bliske osobe (prijatelji, članovi šire porodice, radne kolege).

Ono što se kroz rad udruženja pokazalo kao prepreka u započinjanju i održavanju oporavka zavisnika i porodice je:

  • obeshrabrenje i odustajanje
  • nespremnost na promene
  • neprihvatanje problema
  • kozavisnost
  • naučena bespomoćnost, odnosno normalizacija života sa problemom zavisnosti
  • socijalna izolacija
  • manjak brige o sebi

Sa druge strane, ono što pozitivno utiče na ishode i proces oporavka svih članova porodice je:

  • svesnost o postojanju problema
  • želja, odluka i motivacija za promenom
  • rad na sebi i kontinuirano savetovanje
  • doslednost u postavljenim granicama i rad na komunikaciji
  • međusobna podrška članova porodice
  • prisustvo grupama podrške

Udruženje „Izlazak“ prepoznaje potrebe i probleme koje sa sobom donosi zloupotreba droga, te svojim aktivnostima nastoji da unapredi međusektorsku saradnju, sruši postojeće predrasude i ojača porodicu kao glavnog faktora u borbi protiv bolesti zavisnosti. U te svrhe, pokrenulo je besplatno i anonimno savetovalište za problematiku zloupotrebe droga i publikovalo Priručnik „Šta (ne)raditi – priručnik za članove porodice“, koji sadrži ideje koje članovi porodice mogu primenjivati kada pokušavaju da se nose sa problemom zloupotrebe alkohola i/ili droge njima bliske osobe i može se besplatno preuzeti na sajtu izlazak.org.


 

Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs