Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Promocija knjige pesama "Živim u pesmi" pesnikinje Danice Dane Dodić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

13. 10. 2022.

Promocija knjige pesama "Živim u pesmi" pesnikinje Danice Dane Dodić

Knjiga pesnikinje Danice Dane Dodić "Živim u pesmi" biće promovisana danas, 13. oktobra u 19 časova u Galeriji Aksios u Beogradu (Knez Mihailova 6/III).

Promocija knjige pesama "Živim u pesmi" pesnikinje Danice Dane Dodić

 

Gosti:

- Tanja Andrijić - sopran

- Vidan Maslovarić - književnik

 

Danica Dana Dodić rođena je 1934. godine u Milutovcu kod Trstenika. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Živi i radi u Parizu.

Sva svoja dela, knjige pesama, objavila je na srpskom i francuskom jeziku (Samo stih, 1998, Pariska svitanja, 2003, Platno vremena, 2006., Platno vremena, II 2009, Nevreme, 2014, Ovde daleko, 2019.)

Rekli su o Dani i njenom stvaralaštvu:

„... Literarno traganje Danice Dade Dodić kroz istorijske slojeve na njenim zavičajnim prostorima setno je i uzneto prema onima koje vekovima pamtimo kao posvećeništvo, kao ljubav prema Višnjem, kao sećanje na zlatovez, kao uzdarje svetostima koje ni jedno vreme nije previdelo i prećutalo – Kosovu polju, Kruševcu, Ljubostinji, Smederevskoj tvrđavi, Kragujevcu, u kome „školski čas još uvek traje“ i još nebrojenima pred kojima putnik samotnik nošen unutarnjim drhtanjem – bledi. U istom emocijonalnom kapacitetu pesnikinja zapada u sećanje na kućni prag, koga odveć dugo niko ne prekoračuje, „zagleda se u svoju dušu“ i, po moranju odvojenost od njega doživljava kao samoprekor, ne previđajući, pritom, testamenarnu oporuku da je iz neke daljine vrate da vekuje medju svoje...“

Vidan D. Maslovarić

„ ... Univerzalni motivi ljubavi, prelaznosti i čežnje za minulim obavijeni su prigušenom, noćnom i zvezdanom atmosferom, gde svitanje i zora pozivaju vedrinu novog dana, u kome dominira pariski ambijent. Nasuprot njima je sadašnjica i začudnost novog doba, uronulog u osamu i preteću destrukciju, kojoj se lirski subjekt ne predaje...“

Blaženka Trivunčić

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs