Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Virtuelni medijski dijalog Evrope i Evroazije: Novinarstvo u eri epidemija: izveštavanje o vakcinaciji tokom života
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

26. 04. 2023.

Virtuelni medijski dijalog Evrope i Evroazije: Novinarstvo u eri epidemija: izveštavanje o vakcinaciji tokom života

Virtuelni medijski dijalog Evrope i Evroazije: Novinarstvo u eri epidemija: izveštavanje o vakcinaciji tokom života



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.




Virtuelni medijski dijalog Evrope i Evroazije: Novinarstvo u eri epidemija: izveštavanje o vakcinaciji tokom života

 

DATUM I VREME: ČETVRTAK, 27. APRIL, 15.00 – 16.30 centralno evropsko vreme

Jezik komunikacije na ovom događaju: Srpski

Simultani prevod na engleski, ruski i rumunski jezik

Registrujte se za ovaj događaj : https://bit.ly/3UT3o0I

 

FORMAT: 1,5 sat dogadjaja UŽIVO na Internews Network YouTube, InternewsHJN on Facebook, i @InternewsHJN na Twitter

 

CILJEVI

Organizovanje dogadjaja u okviru projekta MOMENTUM – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije (eng. MOMENTUM Routine Immunization Transformation and Equity) u zemljama Evrope i Evroazije, uključujući Srbiju, Severnu Makedoniju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu:

● Razmena proverenih naučno dokazanih informacija sa novinarima o značaju vakcinacije tokom života, uključujući vakcinaciju protiv KOVIDA-19, radi pravovremenog izveštavanja.

tokom Svetske nedelje imunizacije (24. – 28. april, 2023.)

● Podsticanje dijaloga novinara i zdravstvenih stručnjaka u izveštavanju o vakcinaciji tokom života

 

POZADINA I KONTEKST

Svake godine vakcine spasavaju i štite od bolesti milione života.

Iako je javnost upoznata o značaju rutinske vakcinacije dece u sprečavanju mnogobrojnih ozbiljnih infektivnih bolesti, kao što su dečija paraliza i male boginje, izazov za zdravstvo predstavlja sprovođenje vakcinacije u kasnijim godinama.

Preporučene su brojne vakcine - od vakcine protiv humanog papilloma virusa (HPV) do blagovremenog vakcinisanja protiv sezonskog gripa i vakcinacije protiv malarije, kolere, ebole ili žute groznice tokom izbijanja epidemija – pa je neophodno uspostaviti snažnu platformu za vakcinaciju tokom života.

Samo sa takvom platformom može biti vidljiva korisnost vakcinacije što može poboljšati poverenje u celokupni zdravstveni sistem.

Iako se u okviru zdravstvenog sistema rutinska imunizacija dece sprovodi u velikoj meri, veliki izazov predstavlja obezbeđivanje visoko kvalitetne, jeftine vakcinacije za adolescente i odrasle.

Važan ralog za to je niska svest javnosti o ‘’vakcinaciji tokom života, potreba za  usaglašenim naučno utemeljenim obrazloženjem o vrsti vakcina i preporučenim dozama u toku života.  

Sprovođenje vakcinacije tokom pandemije KOVID-19 značilo je obuhvatanje što je moguće više odraslih lica u sred svetske zdravstvne krize, sa ograničenim znanjem, resursima i ponekad bez uspostavljene odgovarajuće infrastrukture. U doba društvenih medija, to je takođe značilo porast dezinformacija.

Teorije zavere izazvane strahom i neizvesnošću, zajedno sa prinudnim zatvaranjem i protivrečnim porukama vlasti, takođe je stvorilo nepoverenje javanosti, smanjilo poverenje u vakcinaciju i dovelo do pada broja ljudi koji su primali vakcine, posebno među odraslom populacijom.

Imunizacija je u mnogim zemljama stagnirala već pre pandemije KOVID-19, ali je njeno izbijanje u svetu i prouzrokovala smanjenje rutinske imunizacije.

Prema podacima UNICEF-a izbijanje malih boginja u Srbiji u januaru 2023. godine, pokazuje da je samo 74,8% dece do dve godine starosti bilo vakcinisano MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zauški 2021. godine. U nekim

delovima Srbije imunizovano je samo jedno u dvoje ili jedno od petoro dece!

Novinari imaju važnu ulogu u izveštavanju o naporima koji se ulažu da se ponovo uspostavi rutinska imunizacija dece. Medijski profesionalci treba takođe da promovišu bolje razumevanje značaja imunizacije tokom životnog veka, posebno za osetljive grupe i one koji imaju hronična oboljenja.

Imunizacija tokom života, uključujući vakcine protiv KOVID-19 i potrebne buster doze, treba da postane deo zdravog načina života odraslih lica, od jednake važnosti kao što su zdrava ishrana, ostavljanje cigareta, kontrola stresa i dovoljna fizička aktivnost!

 

Pridružite nam se u diskusiji o ovim pitanjima sa stručnjacima i novinarima iz regiona, koji se bave ovom oblašću.

POTVRĐENI PANELISTI

● Dr Dragoslav Popović, stručnjak za imunizaciju, savetnik USAID i SZO, i bivši savetnik UNICEF

● Dr Sanjin Musa, načelnik odeljenja Epidemiologije infektivnih bolesti na Institutu javnog zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine.

● Lejla Beglerović, stručnjak za komunikaciju, Svetska zdravstvena organizacija, Bosna i Hercegovina

● Irena Mulachka, novinarka, Severna Makedonija.

● Elena Cioina, novinarka medijske platforme Moldavije www.e-sanatate.md.

 

MODERATOR: Katarina Baletić, novinarka časopisa Nova ekonomija, ambasadorka HJN (novinarska mreža koja se bavi zdravstvom) za Zapadni Balkan

Ovaj medijski dijalog organizovala je novinarska mreža koja se bavi zdravstom INTERNEWS zajedno sa projektom MOMENTUM – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije koji podržava USAID



Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs