Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Formirana Koalicija za mir i toleranciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

16. 05. 2023.

Formirana Koalicija za mir i toleranciju

"U Beogradu je u ponedeljak, 15. maja 2023. godine, formirana Koalicija za mir i toleranciju koju čine Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Demokratska partija Makedonaca, Građanski saveza Mađara, Vojvođanski pokret i Udruženje „Trebaš nam ti“ za predstojeće lokalne, pokrajinske i najverovatnije republičke izbore".

(Foto: Press centa UNS)

"Cilj formiranja Koalicije za mir i toleranciju je očuvanje različitih etničkih identiteta i podsticaj zajedničkog nacionalnog – identitet građana Republike Srbije. Smatramo da je najbolji garant razvoja i opstanka multikulturne i višenacionalne zajednice kakva je Republika Srbija prihvatanje međunacionalnih razlika kao prednosti u smislu kulturno-socijalnog bogatstva zajednice koje joj daje njeno etnokonfesionalno šarenilo. I zbog toga ćemo jačati osećaj ravnopravnosti, tolerancije i pripadnosti zajedničkoj državi. Smanjićemo etničke distance i očuvanje posebnosti ćemo usklađivati sa društvenom integracijom pripadnika nacionalnih manjina.

Članice Koalicije za mir i toleranciju su se dogovorile o saradnji na platformi pod nazivom „Plan tri tačke“, koji čine tri temeljne tačke okupljanja:

  1.  Skandinavizacija Balkana – Nordijski savet kao primer povezivanja na zapadnom Balkanu
  2.  Demokratizacija političkog sistema – da biramo, a ne samo da glasamo

a) Da Srbija bude podeljena na pet izbornih jedinica u kojima će se u zavisnosti od broja birača birati određeni broj poslanika (Šumadija i zapadna Srbija - 65, Vojvodina - 63, Beograd - 61, južna i istočna Srbija - 57 i KiM i dijaspora – 4)

b) Da se narodni poslanici biraju po personalizovanom proporcionalnom izbornom sistemu, sa otvorenim listama, u kome građani znaju za koga glasaju i ko im je politički odgovoran

c) Da se razdvoje termini održavanja republičkih i lokalnih izbora i da bude direktan izbor za gradonačelnike i predsednike opština

        3. Zaštita i unapređenje prava nacionalnih manjina – manjine su bogatstvo Srbije

a) Depolitizacija i prestanak mešanja većinskih partija u rad institucija, društvenih grupa i organizacija nacionalnih manjina (posebno Nacionalnih saveta nacionalnih manjina);

b) Tri predloga za smanjenje izbornih zloupotreba političkim strankama nacionalnih manjina (1. da naziv političke stranke nacionalne manjine mora da sadrži naziv nacionalne manjine čije interese predstavlja i zastupa, 2. da kandidati za poslanike i odbornike moraju biti upisani u poseban birački spisak nacionalne manjine koju žele da predstavljaju, 3. da se na izbornim listićima navede da je reč o listi nacionalnih manjina)

c) Da zažive Saveti za međunacionalne odnose kao garanti i čuvari dobrih odnosa na lokalnom nivou

(Foto: Press centa UNS)

Koalicija za mir i toleranciju će biti otvorena za saradnju sa svim strankama, pokretima, udruženjima i ljudima koji prihvataju principe i ciljeve Koalicije i koji svoju ideologiju zasnivaju na pacifizmu i pragmatizmu, a svoje političko delovanje grade na temeljima humanizma: toleranciji, solidarnosti, slobodi, jednakosti i ravnopravnosti. Pridržavati se tih načela znači suprotstaviti se mržnji, isključivosti, netrpeljivosti i svakom drugom obliku diskriminacije, i zato vas pozivamo da na tim principima BUDUĆNOST GRADIMO ZAJEDNO!"

Koalicija Tolerancija

Fotografije možete preuzeti na: https://presscentar.uns.org.rs/foto/1906/formiranje-koalicije-za-mir-i-toleranciju.html

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs