Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Izložba “Apis art – Pčelinja umetnost” u „Kasarni Hubu“ na Ohridu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

30. 05. 2023.

Izložba “Apis art – Pčelinja umetnost” u „Kasarni Hubu“ na Ohridu

Izložba oslikane kože „Apis art“ – Pčelinja umetnost“, autora Filipa Cvetkovića iz Niša, biće otvorena 1. juna u „Kasarni Hubu“ na Ohridu.

Motivi izložbe odražavaju značaj pčela za celokupan ekosistem. Cvetković kaže da izložba „Apis art“ – Pčelinja umetnost“ predstavlja dve neodvojive celine - prirodu i umetnost.

“Obe celine imaju momente koje ih čine da budu u bliskoj vezi sa rađanjem i smrću. Umetnost kao takva ima slobodu i kroz tu blagodat opisuje prirodu iz mnogo uglova. Veza između prirode i umetnosti uspostavljena je na antimimetički način, uzimati motive iz prirode ne znači preneti u potpunosti njen oblik, već detalj kao inspiraciju za nastanak zamišljene umetničke celine”, objašnjava Cvetković.

Za autora izložbe priroda je umetnost. Navodi da je neophdno čuvati prirodu, jer je to jedini način da i ona nas čuva.

“Moj cilj oslikavanja motiva pčele je da se osvrnem na značaj prirode i opstanak pčela u njoj kroz prizmu kulture i umetnosti. O ekologiji i o prirodi ne treba ćutati jer su deo nas, a istovremeno smo mi deo tog sistema i lanca”, ističe autor Cvetković.

Filip Cvetković je diplomirao na Akademiji na odseku za tehnologiju i umetnosti. Dobitnik je nagrade Beogradski pobednik 2021. za doprinos kulturi i umetnosti, kao i priznanje međunarodnog festivala antičke drame „Stobi“ – Veles, Severna Makedonija, kao i priznanje Srpske pravoslavne crkve, Eparhije Budimske za doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i dijaspori.

Кao istaknuta mlada osoba sa prepoznatljivim kvalitetima, Cvetković je angažovan na Fakultetu primenjenih nauka u Nišu, Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ u Beogradu u zvanje asistenta, baveći se i naukom i istraživanjem u oblasti menadžmenta. Završio je i „Novinarsku školu“ u organizaciji Udruženja novinara Srbije.

Izložba posvećena pčelama je treća koju je realizuje. Prethodile su joj postavke„Provokativna lica“ i „Sretenjski Ustav“.  Organizovanje ove izložbe podržao je počasni konzul Republike Srbije u Severnoj Makedoniji Mihajlo Filev. Izložba “Apis art- – Pčelinja umetnost” je prvi put organizovana u Domu omladine u Beogradu.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs