Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Izložba razglednica i fotografija: „Prizren 1878–1941. godine” i promocija fotomonografije „Gradovi Kosova i Metohije od 1878-1941"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

25. 04. 2024.

Izložba razglednica i fotografija: „Prizren 1878–1941. godine” i promocija fotomonografije „Gradovi Kosova i Metohije od 1878-1941"

Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture „Gračanica“, Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela i Kosovsko-metohijski odbor Matice srpske vas pozivaju na otvaranje izložbe razglednica i fotografija: „Prizren 1878–1941. godine“, autora Marka Markovića 27. aprila u 11 časova, u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, dok će fotomonografija biti predstavljena u Domu kulture „Gračanica“ u utorak 30. aprila u 20 časova.

Razglednice i fotografije Prizrena koje će biti izložene samo su segment bogatog ilustrovanog materijala iz kolekcije fotografija i razglednica koje su objavljene u fotomonografiji „Gradovi Kosova i Metohije1878–1941“ priređivača Marka Markovića.

Izvor: Dom kulture Gračanica

Na otvaranju izložbe govoriće dr Aleksandra Novakov, naučni saradnik Matice Srpske, dr Sonja Jerković, arhivski saradnik i Marko Marković, istoričar i direktor Arhiva Kosova i Metohije.

Fotomonografija (knjiga) će biti predstavljena u Domu kulture „Gračanica“ u utorak 30.04.2024. u 20 časova, a na promociji će govoriti prof. dr Miloš Ković i autor Marko Marković.

Profesor Ković ističe da su ove fotografije i razglednice čuvari tragova Srba u ovim gradovima: „Njihovi tragovi su izbrisani. Njihove kuće i građevine srušene su ili izmenjene do neprepoznatljivosti. Ulice u kojima su živeli preimenovane su. Uništeni su čak i grobovi u kojima počivaju. Zato fotografije koje su sada pred nama nisu samo svedoci epohe nego su ključna pomoć u otimanju celog jednog sveta od smišljenog zatiranja i zaborava.“

Akademik Slavenko Terzić u predgovoru smatra da je čitalac prelistavajući stranice ove knjige „u prilici da vidi lepa stara zdanja u duhu arhitekture s početka prošloga veka, mahom srušena u drugoj polovini toga veka, u vremenu u kome su njegovi vodeći ljudi verovali da se u svemu treba graditi novi svet i da je progres veći u koliko se radikalnije raskida sa prošlošću.“

Autor Marko Marković ističe da „Gradovi nisu oduzeti Srbima samo kao demografske, geografske, političke i arhitektonske kategorije, oduzet im je grad kao duhovni i civilizacijski okvir kulturnog stvaralaštva.“

Pokrovitelji izložbe su: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uz podršku Eparhije raško-prizrenske.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs