Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Terapijsko jahanje konja za decu sa hendikepom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

09. 05. 2024.

Terapijsko jahanje konja za decu sa hendikepom

Za konje važi epitet plemenitih životinja, a kada se njima dodaju ljudi velikog srca - dobijete nešto gotovo jedinstveno u Srbiji, pa i šire. Na Sarić salašu, kod Subotice, već nekoliko godina sprovodi se terapijsko jahanje konja, koje po svim merilima čini prava čuda u poboljšanju kvaliteta zdravlja i života mnoge dece i osoba sa hendikepom.

Autor: Aleksandra Orlić

Sedmogodišnjem Viktoru Matlaku doktori su predviđali najgore dijagnoze. Rođen je u šestom mesecu trudnoće sa  četvrtim stepenom krvarenja na mozgu. On pak prkosi svemu i dokazuje da uz adekvatnu negu i svakodnevni trud ništa nije nemoguće.

Na Sarić salašu, kod Subotice, već nekoliko godina se sprovodi terapijsko jahanje konja – hipoterapija, koja poboljšava kvalitet zdravlja i života osoba sa invaliditetom. O tome svedoči i priča malog Viktora koji je zahvaljujući ovoj terapiji pre četiri meseca prohodao, a već sada može i da potrči.

„Doktori mu nisu davali šanse da preživi, a i ako preživi predviđali su mu da će biti gluv, slep i da će patiti, a i mi sa njim kao porodica“, priča Jasna Matlak, Viktorova majka.

Za terapijsko jahanje Viktorova majka je čula, nakon bezbroj neučinkovitih potraga i pokušaja kojima su pribegavali.

Zoranu Sariću, vlasniku Sarić salaša ideja o terapijskom jahanju probudila se još pre mnogo godina, a realizuje je već tri godine. U ovome mu pomaže supruga Iva, koja je takođe hipoterapeutkinja.

Kako kaže, sa ovom vrstom terapije se prvi put susreo u Americi. Nekoliko godina kasnije, kada je njegovom sinu dijagnostifikovan autizam, završio je kurs za hipoterapeuta.

U hali za jahanje, tokom cele godine, o tridesetak dece brine stručni tim ljudi, čije znanje se ne ogleda samo u brojnim sertifikatima, nego u rezultatima koje postižu mališani.

Hipoterapija je retkost u regionu, a tome svedoči i porodica Stojanović, koja dva puta nedeljno dolazi iz Mađarske, kako bi pomogli svom detetu koje ima autizam.

Video prilog na ovu temu možete pogledati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs