Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Udruženje građana osoba sa invaliditetom ugroženog i oštećenog vida – Vidik
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

30. 05. 2024.

Udruženje građana osoba sa invaliditetom ugroženog i oštećenog vida – Vidik

Udruženje građana osoba sa invaliditetom ugroženog i oštećenog vida – Vidik iz Niša osnovano je u novembru 2020. godine, a kako je rekao predsednik ovog Udruženja Slobodan Petrović njihov osnovni cilj je ostvarivanje zadataka u oblasti socijalno humanitarne i socijalno invalidske zaštite članova.

Foto: M. Miškov/UNS

Autor: Boban Kocev, Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

„Mi smo kao udruženje želeli da pored ovog globalnog cilja ostvarujemo i neke specifične ciljeve, a ti ciljevi se pre svega odnosne na ostvarivanje i jačanje ljudskih prava naših članova“, kaže Petrović.

„Što se tiče ciljeva mi podstičemo humane i solidarne stavove u društvu, informišemo javnost o značaju očuvanja čula vida i rizicima njegovog oštećenja, radimo na otkrivanju osoba sa oštećenim vidom i pre svega se bavim kako sportsko zdravstvenim, tako rekreativnim i kulturnim aktivnosti, istakao je Petrović.

Objasnio je da sve ciljeve Udruženja u borbi protiv slepila ostvaruju kroz određene aktivnosti, a te aktivnosti su upoznavanje javnosti sa problemima i dostignućima naših članova, organizovanje savetovanja, simpozijuma i tribina.

Kada je u pitanju društvena informisanost o očuvanju čula vida, Petrović smatra da je u pitanju jedan vrl važan i delikatan problem, a to je kultura zdravlja.

„Mi smo se kao udruženje bavili tom problematikom i shvatili smo da bez kulture zdravlja i kroz rad većeg broja udruženja koja su posvećena ovoj problematici ne može da se dođe do važnih rezultata u društvu“, rekao je on.

Foto: M. Miškov/UNS

Dodao je da je njihovo Udruženje osnovano prvenstveno sa ciljem da se kod ljudi, a pre svega kod mladih osoba razvije svest o značaju očuvanja vida i adekvatnim načinima zaštite.

„Sama procedura dolaska do lekara oftamologa je dosta komplikovana. Zato je neophodno da cela zajednica pokrene pitanje kako na lakši način doći do lekara specijaliste“, smatra Petrović.

Petrović je izjavio da ovo udruženje ne okuplja samo osobe koje već imaju problem sa vidom, već osobe koje na adekvatan način žele da se zaštite i sačuvaju svoj vid, a pre svega apeluju na mlade ljude.

Koliko je važna adekvatna zaštita čula vida, s obzirom na to da svakodnevno koristimo „nove tehnologije“ za komunikaciju i posao poput mobilnih telefona, tableta i računara, u podkastu je govorila i članica udruženja Vidik Milijana Nikolić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs