Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Uskoro počinju „Dani Nikole Tesle 2024“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 06. 2024.

Uskoro počinju „Dani Nikole Tesle 2024“

Teslina naučna fondacija iz američkog grada Filadelfije i njena ćerka organizacija Teslina naučna fondacija Srbija organizuju, povodom jubileja dve decenije rada, manifestaciju „Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ koja će se od 27. juna do 15. jula održavati na prostoru od Gračnice na Kosovu i Metohiji do Beograda i Novog Sada, a sve u čast Nikole Tesle, američkog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih naučnih umova modernog doba. Svi događaji se odvijaju pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a partneri u realizaciji pojedinih aktivnosti su Matica Srpska iz Novog Sada, kao i Zadužbina Ilije Kolarca i Udruženje novinara Srbije iz Beograda.

Centralni program proslave počinje konferencijom „Teslina naučna fondacija i Matica srpska“ 8. jula u Novom Sadu, koju će otvoriti predsednici ove dve organizacije Nikola Lončar i dr Dragan Stanić, i na kojoj će glavna tema biti kako je Tesla, i kako u budućnosti tek može da bude, spona povezivanja srpskog naroda u matici i u rasejanju, takozvanog Teslinog naroda.

Dan kasnije, 9. jula, u beogradskoj Zadužbini Ilije Kolarca, sada već tradicionalnom mestu julskog okupljanja poštovalaca lika i dela Nikole Tesle, brojni predavači iz Srbije, regiona i ostalih delova sveta će predstaviti šta je to bitno što se dešavalo u prethodnih godinu dana, a da ima veze sa legatom našeg velikog naučnika. Predstaviće se Nikola Tesla klubovi iz Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije, a posebno zanimljivo će biti uključenje članova ogranka Tesline naučne fondacije iz Ugande. Predavanje na temu Tesle i karikature će održati Vladimir Jelenković, dugogodišnji urednik Naučnog programa RTS-a i nekadašnji direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Ekskluzivno sa Univerziteta Sinsinati u SAD-u nam dolazi profesorka Kristen Iversen koja više od decenije, na multidisciplinarni način istražuje rad i život Nikole Tesle u zemlji u kojoj je proveo dve trećine života.

Trećeg dana konferencije, 10. jula, vrsni poznavaoci Teslinog dela, ali i tematike kulturne diplomatije će u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije, diskutovati na temu zloupotrebe Teslinog imena, projekta Teslinog naroda i Nikola Tesla klubova. Članovi Tesline naučne fondacije će predstaviti glavne projekte koji su realizovani u prethodnih 20 godina rada fondacije.

Kao prateći program konferencije u Beogradu će se održati dve izložbe sa bogatim programom, jedna od 1. do 15. jula u Galeriji Nikola Radošević, na kojoj će posetioci moći da uživaju u slikama, skulpturama i fotografijama inspirisanih Nikolom Teslom autora iz Sjedinjenih Američkih Država, sa Kube, iz Izraela i Rusije, zemalja bivše Jugoslavije i iz Srbije. S obzirom da se galerija nalazi u pešačkoj zoni u neposrednoj blizini Knez Mihailove ulice, svakog drugog dana tokom trajanja izložbe biće organizovani radionice i zajednička druženja uz umetnost za najmlađe.

Trećeg jula se otvara izložba slika na temu Nikole Tesle u galeriji Kuće Đure Jakšića u Skadarliji, gde su selektovani radovi iz umetničke kolekcije Tesline naučne fondacije koje su umetnici darivali svih ovih godina, kao i deo radova nastalih posebno za ovu izložbu. I ovde je predviđen bogat prateći program koji počinje radionicama „Mali Nikolica i veliki zmaj“ umetnika Jovice Pantića Joleta i „Slova ćirilice“ (5. jula), nastavlja se dečijom radionicom i književnom promocijom „Dečak Tesla osvetljava maštu deteta“ dečije književnice Maje Cvetković Sotirov i njenih gostiju (6. jula), a završava se kljiževnom večeri „Priča o Nikoli Tesli“ Ivane Đorđević (7. jula).

Manifestacija „Dani Nikole Tesle 2024 – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ se završava donatorskom večeri 10. jula u beogradskom hotelu Palas, kada će se rukovodstvo Tesline naučne fondacije zahvaliti svima koji su svih ovih godina omogućavali da se priča o Nikoli Tesli, njegovim pronalascima, ali i njegovim moralnim i duhovnim vrednostima, širi kroz umetnost i tehnologiju do svih krajeva sveta.

Informacije o programima i dešavanjima tokom julske konferencije o Tesli svi zainteresovani mogu pratiti putem portala Nikolatesla.org.rs, kao i brojnih kanala društvenih mreža Tesline naučne fondacije/Tesla Science Foundation (Fejsbuk, Instagram, Jutjub).

Najveći broj programa je dostupan svim zainteresovanima, s tim što se moraju obratiti organizatorima u vezi sa proverom raspoloživih slobodnih mesta za posetioce.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs