Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Konferencija "Dani Nikole Tesle" održana u Čikagu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

24. 09. 2024.

Konferencija "Dani Nikole Tesle" održana u Čikagu

Nakon Njujorka i Beograda, međunarodna konferencija “Dani Nikole Tesle” održana je i u Čikagu, “najbrojnijem srpskom gradu” u našoj dijaspori, od 13. do 15. septembra.

Tim povodom, o Tesli i njegovim pronalascima govorili su doktori, naučnici, profesori, praktičari i svi oni koji cene sve što je Tesla ostavio celom čovečanstvu.

Konferenciju je otvorio Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline Naučne Fondacije koja ove godine slavi dve decenije svog postojanja i rada na približavanju lika Nikole Tesle i svega onoga što je izumeo.

Nikola Lončar (foto: Teslina Naučna Fondacija)

“Osim promovisanja lika i dela srpskog i svetskog genija Nikole Tesle, mi u Fondaciji prepoznajemo ljude koji rade nešto značajno, posebno mlade, kojima dajemo vetar u leđa da budu prepoznati. Ovom prilikom bih se posebno zahvalio glumcu Srpskog dramskog pozorišta iz Čikaga Igoru Obradoviću i slikarki Gordani Nenadović, koja živi na relaciji Majami-Čikago, bez kojih ova konferencija ne bi bila ovako uspešno realizovana”, istakao je Lončar. 

Prisutnima su se obratili i Nada Martinović, potpredsednik Fondacije iz Klivlenda, otac Dobrivoje Milunović iz Čikaga koji je pročitao molitvu, dok je hor “Branko Radičević” otpevao srpsku i američku himnu.

O liku i delu Nikole Tesle govorili su konzul Republike Srbije u Čikagu Andrija Zečević, konzul iz Bosne i Hercegovine Tatjana Telić, Marko Živković (Teslina energija u medicine), Jelena Rosić (Tesla u školstvu), Srbo Radisavljević (Odnos Tesle i Morgana), Velibor Pikelja (Teslin karakter i delo), dr Nebojša Knežević (Zagrljaj kao terapija), Miodrag Mašić iz Teslinog kluba u Detroitu, Stojan Stevanović, predstavnik srpske dijaspore iz Švajcarske, pisac Maja Cvetković Sotirov, koja je predstavila svoju knjigu “Čarobni Jedrenjak” na srpskom i engleskom, Katarina Ristić, mlada srpkinja iz Čikaga (koja je sa svojim ocem Rankom uspela da u školskom sistemu SAD donekle ispravi priču o Srbima), novinar Aleksandra Žigić, glumica Zorana Vukčević, prof. dr Ivan Cvetanović, Slavica Petrović, urednica novina “Srpsko ogledalo”, prof. Željko Tadić, otac Dobrivoje Milunović, advokat Miroljub Đukić i dr Milena Tatić Bajić. 

Andrija Zečević, generalni konzul Republike Srbije u Čikagu (foto: Teslina Naučna Fondacija)

Pesmu “Tamo daleko” otpevao je operski pevač Mika Epps. Kooridinator programa bio je glumac Dejan Jelača iz Njujorka, a koordinator događaja glumac Igor Obradović.

U večernjem umetničkom programu učestvovali su glumac Igor obradović, aforističar Milenko Šišarica, pesnik i glumac Milovan Glogovac, glumac Dejan Jelača, novinarka Radio Karavana Dragana Ivanović, gitarista Branko Aleksić i deca Srpskog Dramskog pozorišta, koja su otpevala pesmu o Tesli. U muzičkom programu nastupili su Slavica Momaković i Alija Dalipović.

Treći dan konferencije počeo je Svetom liturgijom u Sabornom hramu na Redvud drajvu u Čikagu, nakon koje je pisac i pesnik Maja Cvetković Sotirov održala radionicu na temu Tesle sa decom nedeljne srpske škole u tom hramu. U svečanoj sali pri hramu održan je “Susret Teslinog naroda”, skup predstavnika srpskih organizacija i srpskih medija iz Čikaga i iz Evrope.

O značaju očuvanja samih organizacija, korena, kulture, običaja i srpskog jezika govorili su predstavnici udruženja: Koreni, Republika Srpska Majevica,  Hercegovci,  Prelo, Krajišnici, Žena USA, kao i Tamara Vesna, urednica Srpske televizije u SAD, Nina Stojković, novinarka emisije “Amerika u objektivu” i drugi.                                                                           

Cilj konferencije bio je međusobno upoznavanje srpske zajednice u Čikagu i dijaspori, kao i razmatranje mogućnosti za osnivanje Tesla Science Foundation (TSF) Čikago i otvaranje novih Nikola Tesla klubova.

Čikago je izuzetno značajan grad za Teslu i Drugu industrijsku revoluciju, jer su upravo tu Vestinghaus i Tesla pobedili u „ratu struja“. Tako je tokom susreta na koferenciji u Čikagu proizašao i predlog da se napravi spomenik Tesli i Vestinghausu i da se postavi ispred Muzeja nauke i industrije u Čikagu. U planu je da sledeći susret bude više posvećen Teslinom narodu. Jedno od pitanja i budućih tema konferencije je i saradnja matice i dijaspore.

Svetska izložba u Čikagu 1893: Tesla i Westinghouse – Simboli Druge industrijske revolucije

Svetska izložba 1893. godine, poznata i kao World's Columbian Exposition, održana je u Čikagu u čast 400. godišnjice Kolumbovog dolaska u Ameriku. Ovaj događaj predstavljao je prekretnicu u industrijskoj i tehnološkoj revoluciji, a Nikola Tesla i George Westinghouse imali su ključnu ulogu. Zahvaljujući njihovim revolucionarnim dostignućima, ceo svet bio je svedok snage i mogućnosti naizmenične struje (AC), koja je postala srž modernog električnog sistema.                                                                                                       

Učešće Tesle i Westinghousea na izložbi

Na Svetskoj izložbi, Tesla i Westinghouse predstavili su svoje sisteme naizmenične struje, pobedivši konkurenciju Thomasa Edisona i njegove jednosmerne struje (DC). Westinghouse je dobio ugovor da osvetli celu izložbu, koristeći Teslin AC sistem, što je prvi put da je tako veliki događaj osvetljen električnom energijom.

Zahvaljujući tome, milioni ljudi su videli snagu naizmenične struje, što je obeležilo početak elektrifikacije gradova širom sveta. Tesla je izveo spektakularne demonstracije svojih izuma, uključujući čuveni eksperiment sa Kolumbovim jajetom. Ova mašina demonstrirala je principe rotacionog magnetnog polja – ključnog koncepta u razvoju električnih motora. Kolumbovo jaje je postalo simbol inženjerske genijalnosti i otkrića koji su Tesla i Westinghouse doneli svetu.

Značaj projekta za Drugu industrijsku revoluciju

Teslina i Westinghouseova saradnja na izložbi u Čikagu cementirala je naizmeničnu struju kao dominantnu tehnologiju, ubrzavši Drugu industrijsku revoluciju. Ova tehnologija je omogućila široku upotrebu električne energije u domaćinstvima i industriji, što je dovelo do brze urbanizacije, razvoja transporta, komunikacija i značajnog tehnološkog napretka. Tesla i Westinghouse su direktno uticali na moderni svet kakvog danas poznajemo, ali njihova uloga u američkoj istoriji često je nepravedno zanemarena.

Predlog za postavljanje spomenika

Cilj ovog projekta je izgradnja monumentalnog spomenika u čast Nikole Tesle i Georgea Westinghousea u Čikagu. Planira se da spomenik bude postavljen ispred Muzeja nauke i industrije ili na prigodnom mestu u parku pored jezera Mičigen. Spomenik će imati dve potencijalne verzije: Tesla i Kolumbovo jaje – Tesla stoji pored Kolumbovog jajeta, koje će biti funkcionalna mašina. Svakog sata, jaje će se pokrenuti, simbolizujući Teslina dostignuća i njegov doprinos modernom svetu.

Tesla i Westinghouse zajedno

Ova verzija prikazuje Teslu i Westinghousea zajedno iza Kolumbovog jajeta, naglašavajući njihovu zajedničku ulogu u unapređenju naizmenične struje. Spomenik će biti ne samo umetničko delo, već i edukativni centar koji će posetiocima pružiti informacije o istorijskom značaju Teslinih izuma i njihovom uticaju na svet. Svaka interakcija sa spomenikom biće osmišljena tako da podstakne mlade generacije da uče o nauci i istoriji na interaktivan i zanimljiv način.

Prikupljanje potpisa za peticiju    

Kako bi ovaj projekat bio uspešan, neophodno je prikupiti što veći broj potpisa putem online peticije. Cilj je dobiti podršku zajednice, kako bi grad Čikago odobrio instalaciju ovog spomenika. Poseban akcenat stavićemo na to da Tesla i Westinghouse, dva najvažnija američka naučnika, budu prepoznati kao pioniri koji su oblikovali moderni svet. Američka omladina zaslužuje da zna pravu istinu o ljudima koji su oblikovali njihovu budućnost, a ne da uči iskrivljene verzije istorije. Ovaj projekat nije samo umetničko delo, već i patriotski i edukativni projekat, koji ima za cilj da inspirira buduće generacije. 

Teslina Naučna Fondacija poziva da se pridruže i prijave učesnici i gosti na koferenciji u Njujorku 11. januara 2025. godine pod nazivom „Kulturna diplomatija Teslinog naroda kroz Nikola Tesla klubove“.

Izvor: Teslina naučna fondacija


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs