Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložba 704 – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

05. 11. 2020. Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembar 2020. godine – 31. januar 2021. godine

Izložba 704 – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Povodom 70 godina od osnivanja Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, "Izložba 704 – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu" biće otvorena za posetioce od četvrtka, 12. novembra 2020. godine u posebnom režimu uz poštovanje svih mera zaštite.



Muzej primenjene umetnosti u Beogradu obeležava 6. novembra 2020. godine 70 godina od svog osnivanja. Muzej je osnovan 1950. godine sa specijalizovanim zadatkom da sistematski štiti, sakuplja, naučno obrađuje, afirmiše i publikuje jednu izvanredu bogatu oblast srpskog kulturnog nasleđa, prvobitno istorijskog a kasnije i savremenog, kao što je to primenjena umetnost i dizajn. Obeležavanje sedam decenija postojanja i delovanja Muzeja protiče u kontekstu nepredviđenih okolnosti koje je nametnula pandemija korona virusom Covid19, i zbog kojih Muzej nije u mogućnosti da organizuje uobičajeno svečano otvaranje povodom  Dana muzeja.

Izložba 704 – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu bazirana je prevashodno na dokumentarnom materijalu preko koga se dokumentuje i istorizuje rad Muzeja od osnivanja 1950. godine sve do kraja druge decenije XXI veka. Kao i mnogi drugi domaći i svetski muzeji, Muzej primenjene umetnosti je prošao nekoliko  različitih etapa razvoja i delovanja. Svaka od etapa je, kroz određeni diskurs Muzeja,  odražavala složene odnose promenljivih realnih praksi primenjene umetnosti i dizajna, a u fonu provokacija iz sfere kulture, društva i politike. Na izložbi je putem  dokumentarne građe,  vezane pre svega za izložbenu i programsku delatnost, prikazana istorija Muzeja, kao i širi muzeološki i istorijsko-umetnički aspekti njegovog delovanja.

Aleksandar Pajvančić ALEX, Plakat Beogradski politički plakat 44–1974, 1974.

Izložba se sastoji od dva segmenta, dokumentarnog, pod nazivom "Dokumenta" i ilustrativnog, pod nazivom "Muzejski plakat".

Prvi segment izložbe "Dokumenta" prikazauje istorijat i hronologiju delovanja Muzeja. Kroz dokumetnovanje negovanog programskog identiteta i kontinuiteta delovanja Muzeja tokom 70 godina, pokazaće se širok dijapazon delatnosti, raznorodnost kolekcija, kao i različite manifestacije,  izložbe, ličnosti i događaji. Drugi segment izložbe "Muzejski plakat", sastoji se od izabranih muzejskih plakata koji, kao veoma indikativan i komunikativan vid grafičkog dizajna, uverljivo ilustruju raznorodnu i raznoliku delatnost Muzeja tokom 70 godina postojanja i rada.



Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Tačer na otvaranju izložbe Englesko srebro, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 24. septembar 1980.

 

Tokom trajanja izložbe planiran je i poseban Događaj – koncept u okviru koncepta – prezentacija dizajnera nedelje i predmeta nedelje na veb sajtu Muzeja i na izložbi.



Radomir Stević Ras, Plakat Muzej Primenjene Umetnosti 9. XII 1951., 1951.

Realizacija izložbenog segmeta "Dokumenta": mr Ljiljana Miletić Abramović, direktor Muzeja i muzejski savetnik; Draginja Maskareli, viši kustos; Mioljub Kušić, kustos i Srđan Rakonjac, dokumentalista, u saradnji sa kustosima Odeljenja umetničkih zbirki Muzeja.

Kustos izložbenog segmenta "Muzejski plakat": Slobodan Jovanović, viši kustos

Vizuelni identitet izložbene postavke: Borut Vild

Organizacioni odbor proslave 70 godina od osnivanja Muzeja primenjene umetnosti čine: prof. Zoran Blažina, grafički dizajner;  prof. Zoran Bulajić, arhitekta, predsednik UO Muzeja; prof. dr Dragan Bulatović, istoričar umetnosti i muzeolog; prof. Čedomir Vasić, vizuelni umetnik;  akademik Milan Lojanica, arhitekta;  prof. dr Miodrag Marković, istoričar umetnosti, dopisni član SANU; mr Ljiljana Miletić Abramović, istoričar umetnosti, direktor Muzeja; Dušan Milovanović, istoričar umetnosti; Radmila Milosavljević, arhitekta;  Slavimir Stojanović, grafički dizajner i Igor Todorović, modni kreator.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs